Rukometni klub Podravka Vegeta prati najnovije trendove modernog rukometa i stalno je u korak s onim najvećim, europskim klubovima. Sjajnim rezultatima posljednjih godina na Starom kontinentu RK Podravka Vegeta se vratila na rukometnu kartu Europe, a tamo namjerava i ostati. Tome svjedoči i najnovija akvizicija u redovima najboljeg hrvatskog ženskog rukometnog kluba.

U klubu su se opremili s Polar pulsmetrima, uređajima za praćenje rada igračica, bilo na treningu ili na utakmici. Deset novih uređaja osvanulo je u rukama kondicijskog trenera Nikole Goluba.

– Ove sezone dobili smo Polare i dodali smo jednu aplikaciju kroz koju smo pratili rad igračica u vrijeme korone te im prilagodili trening uz minimalne pogreške. Aplikacija daje mogućnost programiranja treninga na raznovrsne načine, s različitim rekvizitima, s uvjetima koji su drugačiji i na taj smo način mogli svakoj igračici prilagoditi trenažni proces sukladno uvjetima u kojima se nalazi. To nam je pomoglo da se o njima brinemo, a druga stvar – svaka od tih vježbi ima (video)demonstraciju na koji se način izvodi, tako da nema prostora za pogrešku – rekao je.

Uređaji su uvedeni u proljetnom razdoblju kad je koronavirus zaustavio ekipne treninge. Danas je Polar sastavni dio treninga.

– Pulsmetar koristimo na treninzima, ali i na pripremnim utakmicama. Tako možemo kontrolirati njihovu energetsku potrošnju, opterećenje i tako ih možemo odmarati ili dodatno angažirati. Možemo precizno vidjeti kad je igračica umorna, premorena, kad mora izaći iz igre, itd. – riječi su kondicijskog trenera.

– Sad je to jako precizno, jako pristupačno i ono što je jako važno, na testiranjima igračica na početku sezone na KIF-u napravili smo dijagnostiku koju unosimo u aplikaciju. Sukladno dijagnostici, imamo zone opterećenja prema kojima radimo. Igračice rade puno kvalitetnije i ciljane treninge – kaže Nikola Golub.

Podravkašice su ovo ‘pojačanje’ u svojim redovima dočekale s osmijehom. Najveći ženski rukometni klub u svojim redovima ima igračice koje brinu za sebe, za svoje tijelo i fizičku spremu.

– One su profesionalne igračice koje svoj posao obavljaju savjesno. Sve što mi pred njih postavimo one odrađuju na jednoj vrhunskoj razini. Mislim da je ovo druga godina u kojoj ta testiranja pokazuju da one u svim segmentima rastu. To je prvenstveno potvrda njihovog rada, a onda male zasluge idu i nama u stručnom stožeru koji radimo s njima – izjavio je kondicijski trener.

Svi prikupljeni podaci pohranjuju se u jednu veliku mapu gdje su razvrstani prema raznim kriterijima.

– Sve treninge koje odradimo prema navedenom programu pohranjujemo u našoj bazi podataka. Pripremamo program i bazu podataka za sve mlađe dobne kategorije, napravit ćemo sustav rada za školu rukometa, od najmlađih pa sve do druge ekipe i tako napraviti jedan plan i proces rada koji će moći koristiti treneri mlađih dobnih kategorija. Taj sustav omogućit će praćenje razvoja i rad svih igračica u našoj školi rukometa – kazao je Nikola Golub.