Hrvatska ženska seniorska reprezentacija pobijedila je Bosnu i Hercegovinu   33:19 u posljednjem 6. kolu kvalifikacija za EHF EURO 2024. godine i potvrdila 2. mjesto u skupini. Pobjednik Skupine 1 je Rumunjska koja je ostvarila svih 6 pobjeda u 6 susreta.

HRVATSKA: L. Bešen 16/33, T. Pijević -/-, P. Posavec -/-, S. Šenvald 2/2, S. Posavec 3/5, Ć. Mičijević 1/3, D. Milosavljević 2/2, L. Kalaus 4/5, K. Ježić 2/2, K. Pavlović 3/4, L. Burić 3/6, M. Brkić 4/5, A. Šimara 0/2, J. Mamić 5/8, K. Birtić 1/3, K. Prkačin 3/5, izbornik: Ivica Obrvan    

BOSNA I HERCEGOVINA: A. Gudelj 12/45, M Šumelj 2/3, A. Latifović 0/5, A. Vrančić 1/1, A. Topčić 4/8, E. Demić 0/3, A. Huskić -/-, D. Bošnjak -/-, M . Pandža 2/5, A. Isić 5/13, A. Alikadić 0/1, S. Bašić Salkić -/-, J. Ćosić 2/3, S. Hadžiabdulić -/-, izbornik: Adnan Bašić

Hrvatski izbornik Ivica Obrvan ništa nije mijenjao u odnosu na susret s Grčkoj. Na teren Sutinskih Vrela poslao je istu postavu kao i u Kozaniu. BiH je pak u zapisniku imala samo 14 igračica. Naša početna postava je izgledala ovako: Lucija Bešen na crti, na krilima Andrea Šimara i Lara Burić te na crti Mia Brkić. Na vanjskim pozicijama bile su pak Kristina Prkačin, Stela Posavec Katarina Pavlović.

Hrvatska je savršeno otvorila susret. U tri napada zabila je tri pogotka, a na drugoj strani Lucija Bešen upisala je tri obrane. BiH je svoj prvi pogodak upisala nakon pet i pol minuta igre preko svog najboljeg strijelca Armine Isić. Ali Hrvatska se nije zaustavila na tom rezultatu. Nastavila je puniti mrežu suparnica pa je u 12. minuti bilo 7:2, što je značilo da je izbornik Adnan Bašić morao pozvati minutu predaha.

Nije im previše pomoglo jer su naše rukometašice napravile niz od sedam pogodaka za redom i na sredini prvoga dijela bile na 11:3. Hrvatski izbornik ništa nije mijenjao u obrani i napadu. Ali nakon što se BiH primakla na 12:5, bilo je vrijeme za prve promjene. Ušle su Larissa Kalaus na srednjeg vanjskog, Sara Šenvald na crtu te Klara Birtić Dejana Milosavljević na vanjske pozicije. I to je naša ekipa iskoristila pa je pet minuta prije predaha već bilo plus deset za Hrvatsku (16:6). Do predaha su naše gošće uspjele to spustiti za jedan pogodak pa je poluvrijeme završilo 17:8. Hrvatska je bila na 65, a BiH na 36 posto realizacije. Lucija Bešen je upisala devet, Anica Gudelj pet obrana.

Na početku drugog dijela hrvatski je izbornik na teren poslao praktički svoje najjače snage. Na crti je bila Katarina Ježić, na krilima Josipa Mamić i Paula Posavec te na vanjskim pozicijama Ćamila Mičijević, Stela Posavec i Klara Birtić.

Punih pet minuta i 23 sekunde trebalo je našoj reprezentaciji da postigne prvi pogodak. Ali nakon toga, sve je teklo prema očekivanju. Oba izbornika mnogo su mijenjala pa se rezultat mijenjao od minus 9 do minus 11. Na kraju je završilo s 14 pogodaka viška za hrvatsku reprezentaciju (33:19). Da je trebalo više moglo je, ali nije bilo potrebe za maksimalnim naporom. Ono što je posebno važno, nitko se nije ozlijedio tako da će se sve rukometašice vratiti u svoje klubove zdrave. Sa 16 obrana Lucija Bešen bila je najbolja na terenu. Pet pogodaka dala je Josipa Mamića, po četiri Mia Brkić i Larissa Kalus. Kod BiH 12 obrana Anice Gudelj. Najučinkovitija Armina Isić s pet pogodaka.

U drugom susretu naše skupine, Rumunjska je pobijedila Grčku 31:24. Tako su Rumunjke osvojile prvo mjesto u našoj skupini s maksimalnih 12 bodova. Hrvatska je druga s četiri pobjede. Treće mjesto pripalo je Grčkoj, a četvrta je Bosna i Hercegovina bez bodova. Ždrijeb za EHF EURO 2024 je 18. travnja u Beču.

KVALIFIKACIJA ZA EHF EURO 2024: SKUPINA 1, 6. KOLO

HRVATSKA – BOSNA I HERCEGOVINA 33:19
RUMUNJSKA – GRČKA 31:24

Foto: Mandatory Credit © Jozo Cabraja / Kolektiff/Izvor: HRS