Hrvatska ženska seniorska reprezentacija poražena je u susretu 3. kola, Sskupine 4, kvalifikacija za EHF EURO 2022. godine od Francuske 19:21. Bila je to vrlo zanimljiva utakmica u kojoj Hrvatska nije posustala niti u trenucima kad je bila u velikom zaostatku. Na kraju su je skupo stajali čisti promašaji i dva nerealizirana sedmerca.

HRVATSKA: I. Kapitanović 5/17, T. Pijević 7/16, P. Posavec 1/1, S. Šenvald -/-, D. Krsnik 1/1, D. Milosavljević 3/7, D. Kalaus -/-, K. Ježić 1/2, K. Pavlović -/-, A. Šimara 2/4, A. Debelić -/-, A. Turk 0/3, J. Mamić 5/5, T. Barišić -/-, V. Blažević 4/8, K. Prkačin 2/5  Izbornik: Nenad Šoštarić

FRANCUSKA: L. Glauser 4/16, C. Darleaux 2/9, M. Nocandy 1/4, A. Toublanc 0/1, C. Bouquet 1/1, C. G. Lassource 4/5, D. Zaadi-Deuna 2/4, O. Sercien -Ugolin 2/2, O. Kanor 2/4, T. Horaček 2/3, D. Lassource 3/4, B. Edwige 1/2, E. Jaques 0/1, E. Nze Minko 3/5, L. Granier  -/-, S. Boukitt  -/-
Izbornik: Olivier Krumbholz

Brojne ozljede s kojima se suočila reprezentacija Hrvatske, bitno su promijenile početni sastav u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Izbornik Nenad Šoštarić je stoga krenuo sa sljedećom postavom: Ivana Kapitanović na vratima, Andrea Šimara  i Ana Turk na krilima, Ana Debelić na crti te na vanjskim pozicijama: Valentina Blažević, Dora Krsnik Dejana Milosavljević. 

Neobična nervoza držala je obje reprezentacije na početku. Francuska je propustila četiri napada (dvije obrane naše vratarke), Hrvatska tri. Prvi pogodak tako je postignut na početku pete minuta, a dala ga je Andrea Šimara. Francuska je pak do svog prvog pogotka stigla nakon nepunih šest minutaNakon toga, stigla su još dva i Francuska je napravila prednost koja joj je nudila mogućnost pogreške. Sjajno su naše rukometašice igrale obranu, posebno Ana Debelić i Kristina Prkačin koje su držale sredinu.

Olivier Krumbholz nije bio pretjerano zadovoljan igrom svoje ekipe, stalno je rotirao  tražeći idealnu postavu koja se može nositi s tom hrvatskom obranom. Napadački, naše su se djevojke mučile, ali nisu posustajale niti jednog trenutka. Tako su u 20. minuti stigle dva pogotka prednosti Francuskinja i došle na 7:7.

Ali, Francuska se odmah uozbiljila i s dva pogotka zaredom, već u 23. minuti pobjegla na 7:9. Imala je Hrvatska priliku nakon toga da iz dva sedmerca zaredom dođe do novog izjednačenja, ali jedan nažalost nije iskoristila. Francuska je to brzo naplatila i 90. sekundi prije predaha prvi put otišla na tri razlike, 8:11. Kako su u posljednjim sekundama dale još jedan pogodak na poluvremenu je rezultat bio 8:12. Hrvatska je imala samo 42 posto realizacije. Francuska je bila na 60 posto. Naša ekipa je imala četiri igračice među strijelcima, Francuska dvostruko više.

Francuska je bolje otvorila nastavak. Za pet minuta dale su tri pogotka, a Hrvatska samo jedan i odjurile na plus šest 9:15. Ali, Hrvatska ponovno pokazuje karakter. S tri pogotka zaredom u 40. minuti uspijeva prepoloviti prednost olimpijskih pobjednica i doći na 13:16. Pet minuta poslije bile su još bliže, na minus dva, 16:18. Nada je bila tu. S vrlo dobrom Teom Pijević na vratima i Kristinom Prkačin, odnosno dva njezina dalekometna projektila, malo smo poljuljali francusku obranu pa je njihov izbornik morao zvati minutu predaha.

Na 17:19 imali smo dva napada za potpuni priključak, ali slab trenutak Francuske nismo iskoristili (7. minuta bez pogotka) i svjetske doprvakinje su zabile za 17:20 te ponovno ušle u mirnu luku. Šteta, jer to je bio trenutak u kojemu su Francuska nudila. Do kraja je ostalo još sedam minuta.

Ipak, Hrvatska se još jedanput digla. Pogotkom sjajne Josipe Mamić, našeg najboljeg strijelca s pet pogodaka, 90. sekundi prije kraja stižemo na samo pogodak zaostatka 19:20. Francuska brzo odgovara na drugoj strani i postavlja konačnih 19:21.

Četiri pogotka dala je Valentina Blažević, tri Dejana Milosavljević. Kod Francuske 4 pogotka Coralie Gladiys Lassource.

Uzvratni susret igra se u nedjelju u 17:30 sati u Toulouesu.

EHF EURO 2022: KVALIFIKACIJE, SKUPINA 4, 3. KOLO
HRVATSKA-  FRANCUSKA 19:21

Izvor i foto: HRS