Pobjeda za kraj

Norveška je prvak svijeta. U finalu je pobijedila Francusku 24:32 (13:19). Brončanu medalju osvojila je Španjolska: Danska – Španjolska 18:24 (9:9).

Na 20. svjetskom prvenstvu rukometašica u Brazilu u utakmici za 7. mjesto Hrvatska je pobijedila Angolu 32:29 (14:12). Tako je Hrvatska zauzela 7. mjesto, Angola je osma, a u susretu za 5. mjesto Brazil je potukao Rusiju s 36:20, pa je Brazil peti, a Rusija šesta.

Prijenos nismo mogli pratiti,  jer za tu utakmicu nije bio zainteresiran ni jedan strani kanal, a HRT i Arena poslovično su nezainteresirani za ženski rukomet, u ovom slučaju za završnicu Svjetskog prvenstva.

SP U BRAZILU, UTAKMICA ZA 7. MJESTO

ANGOLA – HRVATSKA 29:32 (12:14)

SAO PAOLO – Gledatelja: 500. Suci: Arntsen i Gullaksen (Norveška)

ANGOLA: Tavares (12+0), Branco (-+0); Viegas 2, Barros 2, Calandula 2, Morais, Almeida 4, Guialo. Fernandes, L. Kiala 7, Andre, Bernardo 2, Carlos 7, Barbosa, M. Kiala, Quitongo. IZBORNIK: Vivaldo Francisco Eduardo.

HRVATSKA: Grubišić (13+1), Žderić (-), Jelčić (1+-), Tatari 4, Jovetić, Šerić, Petković, Gaće 5, Pušić-Koroljević, Horvat, Franić 5, Penezić 3, Lovrić, Zebić 11(2), Milanović Litre 4, Ježić. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

SEDMERCI: Angola 1(0), Hrvatska 2(2).
ISKLJUČENJA: Angola 4 minute (Barros, Fernandes po 2), Hrvatska 6 minuta (Tatari, Šerić, Franić po 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Maja Zebić (Hrvatska).

Poredak:

1. Norveška

2. Francuska

3. Španjolska

4. Danska

5. Brazil

6. Rusija

7. Hrvatska

8. Angola

9. Švedska

10. Crna Gora

11. Koreja

12. Island

13. Rumunjska

14. Japan

15. Nizozemska

16. Obala Bjelokosti

17. Njemačka

18. Tunis

19. Kazahstan

20. Urugvaj

21. Kina

22. Kuba

23. Argentina

24. Australija

Najbolja lijeva vanjska igračica SP-a Andrea Penezić // Foto Uroš Hočevar, IHFNajbolja sedmorka SP:
lijevo krilo: Emilia TUREI (RUS)
desno krilo: Carmen D. MARTIN (ESP)
pivot: Heidi LOKE (NOR)
lijevi vanjski: Andrea PENEZIĆ (CRO)
srednji vanjski: Allison PINEAU (FRA)
desni vanjski: Line JORGENSEN (DEN)
golmanica: Chana MASSON (BRA

Izvještaj www.hrs.hr :

Najbolji strijelac naše reprezentacije bila je Maja Zebić sa jedanaest pogodaka, Anita Gaće i Kristina Franić postigle su po pet golova, Jelena Grubišić je skupila četrnaest obrana.
Za razliku od prethodnih utakmica na Svjetskom prvenstvu na kojiima je Hrvatska uglavanom povela na početku, pa kasnije padala u igri, u svom posljednjem nastupu u Brazilu ekipa Vladimira Canjuge ponudila je jednu sasvim drugačiju sliku.
Krenule su naše djevojke slabo i mlitavo u obrani, što je Angola iskoristila i u tri početne minute povela 3:0. No, Vesna Milanović Litre poentirala je ne dopustivši protivnicama da previše odmaknu.
Već deset minuta kasnije najbolja igračica susreta, Maja Zebić, zabila je za prvo izjednačenje, poslije je tom pogotku dodala još deset.
Nakon toga je Hrvatska povela i sa četiri razlike (13:9), ali kao i na prethodnim susretima ta prednost nije bila dovoljna da se mirnije uđe u nastavak. Suparnice su iskoristile igračicu više i do poluvremena su se približile na samo dva gola zaostatka.
Najraspoloženije su u prvom dijelu bile Zebić sa četiri te Tatari s tri pogotka.
U nastavak su obadvije reprezentacije krenule sa igračicom manje, što bolje koristi Angola, odnosno Kiala, koja smanjuje na 14:13. Ali, ta minimalna razlika nije dugo trajala, Franić i Zebić zabile su za prednost od tri gola i ta prednost bila je uglavnom sve do posljednjih dvadesetak minuta kada Hrvatska serijom pogodaka odlazi na 22:17.
Tada se razbranila Tavares (ukupno 12 obrana) i omogućila svoijm suigračicama da iz brzih protunapada smanje na negudonih 23:21.
Na ulasku u posljednjih deset minuta ponovno je zablistala Maja Zebić i sa četiri uzastopna pogotka dignula na, nadali smo se, nedostižnih 31:24. Iako je do kraja ostalo samo šest minuta i ovih sedam razlike nije bilo dovoljno za mirnu i rutinsku završnicu.
Igračice Angole uzvratile su sa četiri brzopotezna gola i u 59. minuti bilo je 31:28.
Naša najbolja igračica na prvenstvu Andrea Penezić postigla je posljednji pogodak za Hrvatsku na ovom natjecanju za potvrdu pobjede i sedmog mjesta.
Hrvatske rukometašice tako su završile Svjetsko prvenstvo na sedmom mjestu, iako je dojam da su možda mogle i nešto više. Ipak, cilj je ostvaren, izborene su kvalifikacije za Olimpijske igre. Sada dolazi vrijeme analiza, činjenica je da će uz nekoliko promjena ova reprezentacija sigurno u budućnosti biti velika opasnost za sve one koji su trenutno ispred nas.

Zoran Vujić