Lidija Horvat u skok na utakmici s Clujom // Foto Robert ŠoštarićDesna vanjska igračica Podravke Vegete Lidija Horvat može vas potpuno izluditi: ili rješava utakmicu svojim visokim skok-žutevima, ili ni za Boga i vraga da pogodi u mrežu, ili ode lopta van, ili s u brojnim navratima drmaju drveni okviri gola. Koncentracija i vjera u sebe vjerojatno su recept za pravi učinak.

Međutim, kod Lidije Horvat ima jedna druga važna stvar. Nakon lošije partije ne pada ”u bed”, niti će živjeti na lovorikama slave kada ima pun pogodak. Vrlo je društvena, nasmijana, po našoj ocjeni i prosudbi na ponašanju izvan terena, na putovanjima, recimo, Lidija može biti i vođa skupine.

U angažmanu Lidije Horvat presudne mogu biti dvije stvari: razgovor s trenerom i spremnost da popravi trenutne nedostatke u toku utakmicu te inat u borbenost. S tim da je radije vidimo u ulozi pucačice nego dodavačice.

Nije slučajno da smo istodobno i Sportske novosti i naša internetska stranica htjeli uoči utakmice čuti nejna razmišljanja. Sportske su bile brže, pa prenosimo razgovor objavljen u petak.

TEKST IZ SPORTSKIH NOVOSTI

Lidija Horvat odigrala je sjajno protiv Cluja, postigla je pet pogodaka iz pet pokušaja, dodala i dvije asistencije, a uz to je bila dobra i u obrani. Proradila je kad je najviše trebalo, nakon što je zbog ozljede iz igre morala kapetanica Miranda Tatari.

– Zadovoljna sam, drago mi je što sam ”proradila” u tom trenutku, a i Marta je tada bila odlična na golu, tako da smo sve skupa nekako uspjele nadomjestiti Mirandin izlazak.

– Koliko je vama bilo igrati s obzirom na to da je prošla sezona bila ispod očekivanja?

– Iskreno, nekako sam prošlu sezonu zaboravila. Ovo je ipak bila nova sezona, nove utakmice, i nisam željela razmišljati o onome što je bilo. Ove sezone možda opet nisam krenula u skladu s očekivanjima, ali mislim da je to ipak bolje nego prošle sezone. Barem nisam toliko promašivala, nešto sam i zabila, sad mi se protiv Cluja otvorilo, i ja sam zadovoljna. Sretna sam i zbog igre u obrani, no najvažnije je da ekipa pobjeđuje. Protiv Cluja je bila više psihološki teška utakmica, jer znali smo da nam ta dva boda puno znače i da nam donose ispunjenje osnovnog cilja.

– Kako bez Mirande?

– Bez nje to nije ista igra, ona je motor naše ekipe, to se zna, ona pokreće igru. Kad je izašla, malo smo se pogubili, u jednom razdoblju igra nije ličilo ni na šta, ali je na kraju sve ispalo dobro. Vjerujem da ćemo i u sljedećim utakmicama pronaći načina da nadoknadimo njeno neigranje.

Lidija na prošlosezonskoj utakmici u Ljubljani // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Podravka je ove sezone napravila dugo očekivani iskorak, uspjela je već nakon 4. kola odigurati proljeće u Europi, smiješi se i drugi krug Lige prvakinja. Ekipa je ostala na okupu, i trener Hrupec je tu već treću sezonu, kontinuitet je donio i rezultate.

– Puno znači to što smo zadržali većinu igračica, mislim da se to i vidi. Izgledamo puno bolje nego prošle sezone, to se vidi i po obrani, ne primamo toliko puno golova. Pogledajte Krim, koji je promijenio jako puno igračica, a sad se mora boriti i za Kup kupova, a kamoli za drugi krug. Vidim da ni Oltchim baš ne briljira, i kod njih je dosta novih. Puno znači kad je ekipa dugo na okupu i uigrana.

– U nedjelju dolazi Györ, a u zadnjem kolu Krim vas čeka u Ljubljani. Možete li se probiti u drugi krug?

– Bitno nam je osvojiti taj jedan bod. Nećemo se preplašiti Györa zato što je uvjerljivo dobio Krima, jer mi smo prvu utakmicu tamo odigrali jako dobro i pružile im snažan otpor. Oni sad dolaze nama, i ako ćemo igrati ovako kao što smo igrali dosad, sve je moguće. Naravno, bit će malo teže bez Mirandine pomoći, ionako smo ”na knap” s vanjskim igračicama. O Krimu ćemo razmišljati kad za to dođe vrijeme, ali nema predaje do kraja, niti ćemo čekati ostale rezultate. Idemo opet dati sve od sebe i uz podršku naše publike pokušati već u nedjelju sve riješiti – poručila je Lidija Horvat.

(Sportske novosti  G. Čičin-Mašansker)