DRUGI O NAMA // Prenosimo iz Sportskih novosti

Junakinja Cluja Marta Žderić // Foto Robert ŠoštarićPrenosimo razgovor s Martom Žderić iz Sportskih novosti, koje Podravki Vegeti ove sezone daju punu pažnju i prostor.

Marta Žderić bila je Podravkina junakinja u Cluj-Napoci, najzaslužnija je za pobjedu u Rumunjskoj, pred ispunjenom dvoranom svojim obranama potpuno je zaustavila Rumunjke i trasirala put prema izuzetno vrijednim bodovima. Potkraj utakmice skinula je i sedmerac, i to je bio trenutak koji je sve prelomio.

– Bilo je stvarno pakleno u toj atmosferi. Imaju odličnu publiku, navijali su, i bilo nam je teško. No, mi smo igrale borbeno i srčano, znale smo da možemo, makar je pod bio katastrofa, potpuno sklizak, jer su ga valjda premalazi nečim. U početku smo ušle malo opreznije, jer smo se bojale da se netko ne ozlijedi, ali poslije se situacija malo normalizirala što se tiče podloge. Uglavnom, stvarno je bio gušt igrati i pobijediti pred punom dvoranom – rekla je Marta Žderić.

Junakinja Cluja Marta Žderić // Foto Robert ŠoštarićBila je, kako se kaže, u potpunosti u utakmici, a neke je obrane doživjela vrlo emocionalno.

– Prije utakmice sam rekla da bi mi stvarno bio veliki gušt pobijediti u gostima. Svih ovih godina igrale smo uglavnom Hrvatsku ligu u kojoj nije bilo takvih utakmica, zaželjela sam se velikih utakmica u kojima dajem sve od sebe. A sve što radim, emotivno i prihvaćam, jer mislim da se to sve na neki način spaja.

– I obrana je bila odlična, kao i protiv Krima?

Junakinja Cluja Marta Žderić // Foto Robert Šoštarić– Za odličnu partiju nikad nije zaslužan samo vratar, nego i cijela obrana mora biti na visokoj razini. Ako obrana ne funkcionira, teško je i nama na golu, i to vrlo dobro znamo. Samo dobrom obranom ekipa može pomoći golmanu, koji se onda ističe kao pojedinac. No, sveukupno gledajući, svaka cura je bitna, i ove na klupi. U subotu smo disale kao jedna, čestitam svojim suigračicama i trenerima, stvarno smo svi sretni i zadovoljni.

– Jeste li nakon 10:6 u prvih 30 minuta možda pomislile da je sve riješeno, da drugo poluvrijeme treba samo rutinski odraditi?

– Iskreno, nismo na taj način razmišljale, jer smo znale da će nam do kraja biti pakleno. Gledale smo njihove prijašnje utakmice, one se vraćaju bez obzira na minus, digla ih je i publika. Kad su nam se približile, stvarno je sve bilo užareno, i nismo ni u jednom trenutku pomislile da je gotovo. Znale smo da su opasne, znale smo što nas čeka.

– Jeste li u toj ”ludnici” uopće čuli vaših desetak navijača?

– Dok su se domaći malo stišali, onda smo ih čule. Malo ih je bilo, ali im svima zahvaljujem, svaka im čast što su prešli takav put da nas podrže. Pozivam sve naše navijače da nam daju podršku u utakmicama protiv Cluja i Györa, koje nam sad slijede u Koprivnici.

– S Rumunjkama bi kod kuće ipak trebala biti drugačija utakmica?

– Sigurno će biti drugačija, ali one su i od Krima u Ljubljani izgubile samo s jednim golom razlike. I u gostima igraju dobro, ne odustaju do kraja. Mi se ne smijemo opustiti zbog toga što smo ih dobile tamo, nego moramo pokazati da ih doma možemo dobiti s većom razlikom.

– Ova pobjeda može biti kapitalna i za prolaz u drugi krug?

Junakinja Cluja Marta Žderić // Foto Robert Šoštarić– Puno nam toga otvaraju ovi bodovi, možda čak toga još nismo ni svjesni. Sad nas čekaju dvije utakmice doma, zašto ne bismo pokušale pobijediti i Györ. Tamo nismo izgubile s velikom razlikom, pogotovo ako Györ dobije Krima u dvije utakmice, možda dođu malo opuštenije.

DODATAK

Bilo bi u redu da nam se sve vrati

Podravka Vegeta u trećoj sezoni pod vodstvom Nevena Hrupca pokazuje očekivani rezultatski iskorak.

– Tri godine smo zajedno, drago mi je što pokazujemo da napredujemo. Prošle godine smo nezasluženo ispale, sad bi stvarno bilo u redu da nam se sve vrati. Odlično treniramo svi skupa, a isto tako i mi golmanice s trenerom Vujovićem. Trudimo se što je više moguće da izvedbu cijele ekipe dovedemo na što višu razinu – rekla je Marta Žderić.

Pobjeda u gostima nakon tri i pol godine

Jako dugo koprivničke rukometašice nisu pobijedile na europskom gostovanju. Posljednji put gostujući teren su uzdignutih ruku napustile pred više od tri i pol godine, točnije 21. veljače 2008. godine, kad su u drugom krugu Lige prvakinja svladale danski Ikast 31:28. Podravku je tada vodio Zdravko Zovko, a od igračica iz aktualne ekipe nastupile su Tatari, Gaće i Jelčić.

(Sportske novosti, Goran Čičin-Mašansker)