PODRAVKA-VEGETA-2015-2016. // Foto Ivo Čičin-MašanskerU subotu 12, rujna počinje prvenstvo 1. hrvatske rukometne lige za žene u sezoni 2015/2016. Lopta kreće sa centra u sedam gradova. U 1. kolu u Koprivnici sastaju se u hrvatskom derbiju Podravka Vegeta i Sesvete Agroproteinka. Utakmica se igra u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici, Ul. Željka Selingera 3a, s početkom u 19 sati. Sude EHF suci Dalibor Jurinović iz Zadra i Marko Mrvica iz Biograda na moru. Nadzornik HRS-a je Ahmed Njuhović iz Zagreba.

Utakmica počinje u 19 sati, jer u 17 sati na Gradskom stadionu utakmicu 1. HNL igraju nogometaši Slavena Belupa i Splita, pa je omogućeno ljubiteljima sporta da se manje-više na vrijeme ”prebace” sa stadiona u dvoranu.

NOVI LIGAŠI SU DUGO SELO 55, ĐAKOVO I SPLIT, ZELINA I SINJ ODUSTALI

Ostali parovi su: Umag – Zamet, Osijek – Trešnjevka, Split – Koka, Lokomotiva – Dugo Selo 55, Split 2010 – Bjelovar i Đakovo – Zrinski. U odnosu na prošlu sezonu novi su prvoligaši Dugo Selo 55, Đakovo i Split. Iz lige su ispali Samobor, Dalmatinka iz Ploča i Bjelovar, ali je Bjelovar ušao naknadno na mjesto trećeplasirane Zeline, koja je jedina nanijela poraz prvakinjama, Podravki Vegeti. U Zelini više nema dovoljno novca za sudjelovanje u 1. HRL. Već ranije je otkazao Sinj, pa grad Split sada ima dvije prvoligaške ekipe.

Dragica Džono (9) i LanaFranković (19) // Foto Robert ŠoštarićODIGRANO 16 UTAKMICA NA PET MEĐUNARODNIH TURNIRA

Podravka Vegeta ulazi u novu sezonu s namjerom da zadrži primat u hrvatskom rukometu i to želi pokazati od prve utakmice. Pripreme su bile kao rijetko koje godine. Koprivničanke su sudjelovale na pet međunarodnih (ne treba ni reći jakih!) turnira i na njima odigrale 15 utakmica, plus trening utakmica s mađarskim Siófokom u Koprivnici.

U slovačkom gradu Michalovce na memorijalnom turniru Tomaš Jakubčo igrala je s kvalifikantom za ulazak u Ligu prvakinja rumunjskim Baîa Mare, mađarskim Debrecenom i domaćom Iuventom, sudionikom EHF kupa. U Budimpešti na memorijalu Elek Gyla snage je odmjerila sa sudionikom Lige prvakinja s domaćinom FTC-om, koji se nalazi u istoj grupi LP kao i Podravka Vegeta, zatim sa sudionikom Lige prvakinja poljskim Selgros Lublinom i sudionikom EHF kupa Siőfokom.

Na memorijalu Josipa Samaržije Bepa uz ekipe FTC-a i Iuvente Michalovce gost je bio i sudionik Lige prvakinja slovenski Krim Mercator. Potom je odigran najzahtjevniji turnir u Makedoniji u Skoplju, gdje su Koprivničanke igrale s domaćinom Vardarom, sudionikom Lige prvakinja Sävehofom i sudionikom EHF kupa Leipzigom.

Na kraju je održan memorijalni turnir Vinka Kandije u Ljubljani, gdje su uz domaćina Krim Mercatora s Podravkom Vegetom igrali prvak Europe i sudionk Lige prvakinja crnogorska Budućnost i sudionik Lige prvakinja austrijski Hypo Niederöstereich.

Trener Goran Mrđen // Foto Robert ŠoštarićOGROMNI MANJAK IGRAČICA, ALI NIJE BILO KUKANJA NI OPRAVDAVANJA

Hendikep Podravke Vegete bio je u tome što ni na jednom turniru nije bila kompletna. Na jednom ili više turnira nisu igrale juniorska reprezentativka S, Šenvlad, kadetske Mrđen, Karlovčan, oporavljenica Milenković, ozlijeđene Papac,Vidak, Krsnik. Najveći hendikep bio je u Ljubljani kada zbog viroze ili ozljeda nisu putovale Nikšić, Dragišić, Milenković, Vidak, Papac, Krsnik i Mrđen, koja se ipak priključila drugog dana turnira, a Dragica Džono nastupila je u zadnjoj utakmici vidno pogođena virozom.

Međutim, nije bilo ne samo velikog, nego nikakvog kukanja, iako se moglo jadikovati i opravdavati. Sve nevolje podnesene su ”muški”. Uskočile su iz Podravke Lino Horvat, Petika i Pavlović.

Ono što je posebno krasilo svih 15 turnirskih utakmica bila je borbenost i ekipno zalaganje, rješavanje stvari na terenu. Praktički se iz turnira u turnir morala uigravati različita ekipa, zavisno o tome kako je koja igračica dolazila u sastav ili otpadala iz sastava.

Pouzdana Selena Milošević // Foto Ivo Čičin-MašanskerSUBOTNJI SPORTSKI IZBOR: RUKOMET

Odgledali smo svih 16 utakmica, ali sa zanimanjem čekamo subotnji susret sa Sesvetama Agroproteinkom, koje će uz Zamet, vjerojatno i Umag predstavljati ovosezonski vrh 1. HRL, jer će se konačno pred publikom pojaviti – kompletna Podravka Vegeta. Prvi puta od početka priprema 23. srpnja!

A Sesvete Agroproteinka ekipa je koja nema veliku fluktuaciju igračica, uglavnom su na okupu iste igračice, uz neznatne promjene (jedna ode, druga dođe). Treneru Nikoli Škoriću nije bilo potrebno veliko uigravanje, za razliku od Gorana Mrđena. Ali kako se prilagođavalo u pripremnom razdoblju uopće ne sumnjamo u moć državnih prvakinja.

Zato subotnji večernji sportski izbor i ne može biti drugo nego utakmica Podravka Vegeta – Sesvete Agroproteinka. Uz besplatan ulaz.