Prije točno 66 godina u Koprivnici je odigrana prva rukometna utakmica sadašnjeg rukometnog kluba Podravka Vegeta. 4. prosinac službeno se smatra rođendanom najtrofejnijeg hrvatskog ženskog rukometnog kluba koji je u svojoj povijesti osvojio mnoštvo i mnoštvo trofeja.

Pod vodstvom nastavnika Vinka Zembera koprivničke gimnazijalke osnovale su Klub. Prvu utakmicu RK Podravka Vegeta, koja je tada nosila ime Ivo Marinković, odigrala je utakmicu protiv Grafičara iz Bjelovara koju su pobijedile rezultatom 7-4. rezultat je bio 7:4. Igrale su Barica Tkalčić, Ana Čižmešija 2, Ljiljana Mišić 3, Anka Kotarac, Anđelka Belec 2, Barica Erdec, Radmila Marković, Višnja Tot, Ruža Lukša, Dušanka Radmilović, Višnja Špoljar. Prva službena utakmica igrana je 1. travnja 1956. godine u Koprivnici protiv Slavije iz Čakovca.

Prva fotografija koprivničkih rukometašica

Sadašnje ime Klub nosi od 1964. godine. Tada je Podravka postala glavni sponzor nakon kojeg Klub počinje napredovati u svim pogledima i uskoro ostvaruje prve uspjehe. Iste te godine RK Podravka Vegeta plasirala se u Prvu saveznu rukometnu ligu, a za njega su tad nastupale Višnja Andrejak, Jasna Barčanec, Anđelka Belec, Zrinka Biondić, Ivanka Čupović, Biserka Dasović, Ana Kraševac, Zlatica Lorber, Mira Lukša, Jelica Mužinić, Ružica Pobi, Ana Samaržija, Biserka Šestak, Zvonka Šestak, Slobodanka Škundrić, Ana Šprem, Biserka Tomašek, Jasna Vrhoci, Marija Zahar. Trener je bio profesor Josip Samaržija Bepo.

Prva sezona okončana je na petom mjestu, no sljedeće godine RK Podravka Vegeta postaje prvak Prve savezne rukometne lige. Iduće godine naslov je obranjen, a nijedna od 11 ekipa iz Prve lige nije uspjela doći do boda u Koprivnici koja je postala grad ‘juhe i rukometa’.

RK Podravka je u svojih 65 godine postojanja obilježila sportsku povijest Hrvatske. Dan danas neprikosnoveno najbolji ženski rukometni klub u Hrvatskoj prvi put je postao prvak države u sezoni 1992./93., baš nakon osamostaljenja. Iste godine osvojen je i Hrvatski kup.

Podravka je prvak Europe

Od 1992/93. uključujući sezonu 2020/21. Podravka je osvojila 26 naslova prvaka države i 23 Kupa Hrvatske. Klub neprestano sudjeluje u najvećim međunarodnim natjecanjima. Najznačajniji uspjeh Kluba osvajanje je naslova prvaka Europe 1995/96. i iste godine EHF trofej Superkupa. U finalu Lige prvakinja igrala je 1994/95, u EHF kupu 2000/01. i 2005/06. te u Kupu pobjednika kupova 2004/05.

Osvojen 26. naslov prvaka u Koprivnici

RK Podravka trenutno ima sedam ekipa. Podravka Vegeta natječe se u DELO EHF Ligi prvakinja, domaćim natjecanjima te se i mnogobrojni Omladinski pogon natječe u hrvatskim ligama. Igračice Kluba članice su raznih reprezentacija, a velik broj njih doprinose rezultatima hrvatske ženske reprezentacije, u svim uzrastima.

Iako je i ova godina obilježena u znaku koronavirusa, a pristup na tribine je ograničen na 400 gledatelja za utakmice prvenstva i Lige prvakinja, Podravku je kroz najveće rezultate uvijek pratila i odlična rukometna publika. Skupina onih najvjernijih navijača Kronikusa prati Klub u svaki kutak Europe.

Podrška navijača nakon osvojenog naslova iako nisu imali pristup dvorani zbog pandemije

Sretan nam 66. rođendan!