U početku skromno slavlje, dok se nije shvatilo da je bod izuzetno velik // Foto iz Viborga Ivo Čičin-MašanskerPrvi puta u šest gostovanja u Viborgu, Podravka Vegeta nije poražena. Nosi veliki bod. Utakmica 3. kola B grupe Lige prvakinja završila je neriješeno 27:27 (12:14). Velika borba na obje strane, dramatično mijenjanje rezultata, tri crvena kartona, spas u zadnji čas. Može se pričati o tome je li Podravka Vegeta izgubila ili osvojila bod i je li možda Viborg izgubio ili osvojio bod. Nema dileme: Podravka Vegeta osvojila je bod koji je u preostala tri kola ostavlja u igri.

Napad Podravke Vegete u početku utakmiceNema primjedbi na gubljenje vodstva tokom utakmice, jer trostruki europski prvak Viborg je morao dostizati Podravkinu ”stečevinu”. Pa i kad je koprivnička ekipa ostala bez dvije ključne igračice u ključnim trenucima (Damnjanović crveni karton u 41. minuti kod stanja 18:18, Tatari u 57. minuti kod vodstva Viborga 26:25). Nije bilo predaje ni u jednom trenutku.

Počelo je dobro za domaćine, ali je u 10. minuti Podravka Vegeta izjednačila na 4:4,  a u 14. je vodila 4:7. Damnjanović i Tatari davale su ton igri, Horvat je pogađala stative, Jelčić je branila kako se očekuje od reprezentativne golmanice u utakmici Lige prvakinja. Od 4:8 u 15. minuti rezultat se kretao povoljno za Koprivničanke: 5:9, 7:10, da bi u 20. minuti bilo izjednačeno na 10:10, u 24. 11:11. a onda je opet bilo tri razlike za Podravku Vegetu, 11:14 u 28. minuti i 12:14 za kraj poluvremena.

Napadi na tekućoj vrpci: Tatari...Osim spomenutih igračica odlično su igrala i krila. Gaće je u 2. poluvremenu postigla četiri, a Pušić-Koroljević dva, da bi Gaće u drugom dijelu pridodala jedan, ali je ”krala” lopte Viborgu, a Pušić je dodala tri, ukupno pet. Kad je isključena Damnjanović, Nikica je hrabro uzela loptu u ruke na sedmercima, prvi nije zabila, ali je uhvatila odbijenu loptu i poentirala.

Usprkos isključenju Sanje Damnjanović kod 18:18, nije se mnogo promijenilo u rezultatu. U 42. minuti gol prednosti za Viborg, 19:18, ali poslije sve do 49. minute neriješeno ili gol prednosti za Podravku Vegetu, da bi u 51. minuti bilo 21:24, u 54. 22:35 i u 57. minuti 25:25.

I Horvat...Onda je poveo Viborg 26:25 i isključena je Tatari. Oko isključenja slijedeće: u 13. minuti hrabri suci iz Finske isključili su Ahlm uz opće proteste isfrustriranih domaćina i publike. Tada je Podravka Vegeta vodila 4:6. Njemica u redovima Viborga Alhm je, naime, divljački udarila glavom u ruku Nikice Pušić, mogla ju je i slomiti. Sanja Damnjanović je drugo isključenje dobila umjesto Tatari, dakle van je izašla ni kriva ni dužna vrlo rano, 19 minuta prije kraja, a bilja je pokretačka snaga i opasnost za gol Viborga. Tatari, pak, isključena je, iako je suparnicu udarila u rame, ne u lice, to je i sama igračica Viborga rekla Mirandi kad joj se otišla ispričati. To su sudačke greške, ali ukupno se Podravka Vegeta, a ni Viborg nemaju što žaliti na suce. Finci su sudili hrabro i pošteno.

...Damnjanović...Nakon isključenja Tatari Podravka je izjednačila minutu prije kraja, pa i povela u zadnjoj minuti 26:27, ali je Viborg zabio za izjednačenje. Treba reći da su silom prilika u igru morale ići i Kožnjak i Petković i tu je jedna psihološka caka: kad nije bilo druge, nego prihvatiti odgovornost, jer nije bilo drugih da povuku, onda su i Kožnjak i Petković položile ispit. Dale su (Petković 2, Kožnjak 1) jako vrijedne golove i to bi im trebala biti misao vodilja da znaju, da vrijede kada su koncentrirane.

...Tatari...Lidija Horvat je imala sedam promašaja, ali bile su tu i četiri stative, dakle moglo je i u gol. Ako i nije zabila, bila je opasnost za vrata i tako se obrana Viborga morala rastrčati na sve strane, a napad Podravke bio je ravnomjerno raspoređen.

Tek u autobusu dolazilo je curama do svijesti da su napravile veliki uspjeh: nikada dosad Podravke Vegete (u pet navrata) nije nosila ni bod iz Viborga. U Danskoj je pobijedila samo Ikast, gubila je i od Slagelsea, a s Aarhusom je igrala neriješeno.Viborg nije bauk. Vjerujte nije ni Larvik u Koprivnici, a u Ljubljani ”se bu tražila zmaga’, seveda”.

...Damnjanović...Podravka Vegeta vratila se u igru. Koprivnička dvorana u subotu 29. listopada morat će biti puna i glasna. Cure su to zaslužile. I klub je to zaslužio. U međuvremenu možemo poručiti izborniku Vladimiru Canjugi da može biti ponosan na Podravkine cure, jer to su i njegove cure i ne treba se bojati rezultata u kvalifikacijama.

Neće doći ni previše umorne, jer u povratku iz dvorane nakupovane su beznačajne količine pive i još ponečega. Jer, prvi bod u Viborgu treba proslaviti

TRENER NEVEN HRUPEC: POKAZALI SMO U DOSADAŠNJIM UTAKMICAMA DA SMO ZASLUŽILI IGRATI LIGU PRVAKINJA

... i Tatari– Očekivali smo jako tešku utakmicu. Mislim da se vidjelo da smo se za nju dobro pripremili, obavili smo to, bili smo stvarno strpljivi za razliku od utakmice u Larviku. Morali smo malo i umrtviti igru, a onda, kad se moglo, povukli smo. Presjekao nas je crveni karton Sanje Damnjanović, koji nije opravdan, jer drugo isključenje koje je imala nije napravila ona prekršaj, već Tatari. Ali, eto! Ostali smo bez nje. Na kraju smo mogli utakmicu i izgubiti, a žao nam je s druge strane što nismo uzeli oba boda. Mislim u konačnici da nemamo za čim žaliti. Odigrali smo taktički, disciplinirano, onoliko koliko smo mogli i mislim da su cure iz sebe izvukle sve što su mogle.

– Je li taj bod nešto otvara i utječe na rasplet situacije u grupi?

– Sigurno da dâ. Idemo dalje, kako se to voli reći. Čekamo doma Larvik. Mislim da smo pokazali da i s njima možemo igrati. Napravit ćemo sa sportske strane sve da utakmicu dobijemo. Sigurnoo je da je situacija ljepša i puno stvari je ljepše. Iako, kažem, bilo bi nam lakše s dva boda, ali i u utakmici s Krimom smo pokazali, da smo zavrijedili, da smo zaslužili igrati Ligu prvakinja. Nadam se da ćemo i u idućim utakmicama ovako igrati i pred domaćom publikom, da će se negdje vratiti, uzet ćemo bodove nekome.

Gotovo je gotovo– Kad smo već komentirali isključenje Damnjanović, onda mišljenje je li crveni karton za Tatari bio opravdan?

– Ma, ja mislim da je bila kompenzacija za onaj prekršaj u 1. poluvremenu, kada je Ahlm dobila crveni karton.

– Podravka Vegeta bila je isključenjima bitno oslabljena: dvije najbolje igračice u ključnim trenucima… No, suce ne treba kriviti, dobar dio utakmice sudili su profesionalno.

– Je, je. I meni se tako čini. Analizirat ćemo to poslije, glava mi je vruća, poslije ovoga teško je nešto reći, a kamoli pametno i suvislo govoriti, ali ponosan sam. Prvi pute, evo, od kada Podravka igra u Viborgu da smo uzeli bod, a bili smo i blizu dva – reko je Hrupec. 

VEČERA UZ NAVIJANJE ZA MAJU ZEBIĆ

Pozdrav publiciVečera u Viborgu protekla je u dobrom raspoloženju. Miranda Tatari je na zvučnike Podravkine sobe za ručavanje ubacila glazbu, a na EHF-ovoj tv pronađena je utakmica Itxako – Oltchim, koja je projicirana na video platno. Na jednoj strani Maja Zebić, na drugoj Sanela Knezović. Navijalo se za Zebić, a njejn prvi gol popraćen je klicanjem i pljeskom. Dalmacija u mom oku…

Zbog zrakoplovnih veza, Podravka Vegeta tek u nedjelju poslije podne putuje za Kopenhagen, pa Frankfurt, pa Zagreb, a u Koprivnicu će doći u zadnjim mintama nedjelje ili u prvim minutama ponedjeljka. Repezentativke u ponedjeljak imaju okupljanje u Zagrebu i odlazak u Novigrad Istarski. Podravka Vegeta će druge srijede igrati u Puli, a u subotu 29. listopada u Koprivnici s Larvikom. Jedva čekamo!


Doviđenja do LarvikaUTAKMICA 3. KOLA B SKUPINE LIGE PRVAKINJA

VIBORG HK – PODRAVKA VEGETA 27:27 (12:14)

VIBORG – Viborg Stadionhal. Gledatelja: 2000. Suci: Jan Erik Leandreson i Mikael Lindros (obojica Finska). Delegat EHF-a: Jerzy Elias (Poljska).

VIBORG: Due (-+0), Pedersen (16+0); Skov 5(1), Frafjord 5, Jurack 5(1), Larsen 1, Chebbah 4, H. Mikkelsen 1, Varzaru 3, C. Mikkelsen, Poulsen, Ahlm 1, Althaus 1, Fisker 1. TRENER: Martin Albertsen.

PODRAVKA VEGETA: Žderić (-), Jelčić (14+1), Kapitanović (-); Čović, Kožnjak 1, Pongrac, Petković 2, Gaće 5, Damnjanović 6(3), Milanović Litre 3, Dragišić, Havić, Tatari 5, Horvat, Pušić-Koroljević 5(1). TRENER: Neven Hrupec.

SEDMERCI: Viborg 3(2), Podravka Vegeta 5(4).

ISKLJUČENJA: Viborg 4 minnute (Ahlm, Fisker), Podravka Vegeta 10 minuta (Damnjanović 2+2+2, Kožnjak, Tatari).

CRVENI KARTONI: Ahlm (13′ grubi prekršaj), Damnjanović (41′ grubi prekršaj), Tatari (58′ grubi prekršaj).

IGRAČICA UTAKMICE: Miranda Tatari (Podravka Vegeta).