Filip Turk, Andrea Čović i Dragica Džono // Foto Ivo Čičin-MašanskerOsvojiti negdje barem bod da bi se možda osiguralo treće mjesto u B grupi Lige prvakinja i tako osiguralo daljnji nastup prema novom sustavu igranja najjače svjetske lige. To je moto kojim se ravna Podravka Vegeta u svojim nastupima protiv jakih suparnika, kandidata za osvajanje naslova.

Vardar nije nepoznanica, dosta se igralo s makedosnkim klubom, Vardar se pojačao, ali je i oslabljen. U ekipu su došle Anja Althaus (Thüringer HC), Alena Ikhneva (Lada Toljatti), Olga Chernoivanenko (Lada Toljatti), Barbara Lazović (Krim Mercator), Andrea Penezić (RK Krim Merkator) ,Sara Mitova, Simona Stojanovska i Dragana Petkovska (sve iz Vardarova programa za mlade).

Otišle su zabog završetka karijere Ana Đokić, Biljana Crvenkoska, Nigina Saidova, Dragana Ristova , a u druge klubove otišle su Ekaterina Kostiukova (Érd), Marija Steriova (Ipress Centar Vác), Marina Dmitrovich (Ankara Yenimahalle BSK) i Marija Lojpur (Szeged).

Međutim, ekipa je oslabljena zbog tri ozibljne ozljede, od kojih je jedna imala za posljedicu raskid ugovora. Ugovor je raskinula francuskinja Allison Pineau, operirana je ruskinja Tatjana Hmirova, a teško se ozlijedila pivotmenica Begona Fernandez.

No, Vardar je Vardar.

FILIP TURK: POŠTUJEMO IH ALI SE NE BOJIMO

O Vardaru je na presici uoči susreta pomoćni trener Podravke Vegete Filip Turk rekao:

Filip Turk // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Što se tiče Vardara, za mene je ta ekipa jedna od dvije-tri kandidata za osvajanje naslova prvaka. Imena koja su u toj ekipi bude strahopoštovanje. Vrijedno je istaknuti Andreju Lekić prošle godine najbolju igračicu Europe, pa time mogu reći i svijeta, a mislim da su na svakoj poziciji posložene vrhunske igračice, imaju kvalitetu da budu pobjednice Lige prvakinja ove sezone.

O Podravki Vegeti kaže:

– Što se nas tiče najvažnije nam je da budemo svi zdravi, tj. da iz prvenstvene utakmice sa Zrinskim sve rukometašice izađu zdrave. Igramo u našoj dvorani, igramo pred našom publikom, Vardaru priznajemo da je favorit, takva je realnost, ali mislim da naše igračice mogu pružiti igru kao što su pružile jednim dijelom s Budućnosti, kada su pokazale da se mogu s vrhunskim ekipama i boriti i nositi.

Presica je bila prije utakmice za Zrinskim. Iz nje su igračice fizički izašle neoštećene.

– Ono što mi treneri očekujemo je pružanje maksimuma, a hoće li on biti dovoljan za nekakav pozitivan rezultat pokazat će nam vrijeme nakon utakmice – veli Turk – Vardar je jak, tu je naša Penezić, a o golmanicama da ne pričamo. Jedan detalj: u utakmici Vardara s Thüringerom golmanica Vardara Suslina skupila je 28 obrana što vjerojatno još nije zabilježemo u jednoj utakmici Lige prvakinja. To je ekipa koja zaslužuje puni respekt.

No, ne boji se Podravka Vegeta i poziva navijače:

– No, mi se njih ne trebamo bojati. Poštujemo, ali se ne bojimo. Dakle,prvo da nam sve cure budu zdrave, a potom da izađu s terena, kako se kaže, krvavih koljena, neka se potuku, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo.

Htio bih pozvati što više navijača. Djevojke odlično rade svoj posao i mislim da su zaslužile veću posjećenost i veću potporu s tribina, ako u ničem drugom, barem u broju gledatelja. Zahvaljujem isto tako našim vjernim navijačima što nas prate i bodre tokom cijelog susreta, bez obzira na kretanje rezultata.

ANDREA ČOVIĆ // RECEPT JE DOBRA OBRANA I MANJE TEHNIČKIH GREŠAKA

Andrea Čović // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Kružna napadačica Andrea Čović povukla je paralelu s utakmicom kontra Budućnosti i predstojećom s Vardarom:

– Utakmicu s Budućnosti jako loše smo otvorile. Prvih 15 minuta izgledalo je stvarno kao katastrofa. Nakon toga smo se digle. Drago mi je da nismo još niže potonule kad smo u startu počele gubiti sa 7:0, već sni se digle i izgledale moćno na terenu u drugom poluvremenu. Mislim da s takvom igrom kao što smo igrali s Budućnosti polovicom prvog poluvremena i drugim poluvremenom mogle bismo se s Vardarom dobro nositi. Naše najbolje oružje je obrana, morali bi još malo poraditi na tome da ne primamo baš toliko ”glupih” golova, kako bi se to reklo, i da ne radimo previše tehničkih grešaka. Ako to uspijemo mislim da bi mogli sVardarom dobro proći.

DRAGICA DŽONO // TREBAMO MALO VREMENA DA DIGNEMO RITAM

Dragica Džono // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Druga kružna napadačica, Dragica Džono,

– U tjedan dana odigrali smo tri utakmice, s Thüringerom, pa u Zagrebu, put tamo, put nazad, pa Budućnost. Loša izvedba u Thüringeru, pa nakon dva treninga već smo išli u Zagreb s Lokomotivom, pa opet dva dana treninga, pa smo tu igrali s Budućnosti. To je težak ritam za nas, a nema nas previše za ekipe kao što su Lokomotiva i Budućnost, a sad nas čeka utakmica s Vardarom. Treba nam malo vremena da dignemo ritam. To nam se dogodilo sada s Budućnosti da su nam u početku napravili 7:0 razliku. Treba nam malo vremena da se pomaknemo, da bolje povučemo. Nadam se da će protiv Vardara to biti puno bolje i da neće biti kriznog dijela u jednom razdoblju utakmice.

PRITISAK? NI SLUČAJNO!

– Je li rukometašice osjećaju pritisak s obzirom na to da su izgubile u Njemačkoj, sada i tu, a očekuje se neki bod da se pokuša zauzeti 3. mjesto u grupi, koje garantira nastavak natjecanja u Ligi prvakinja i na proljeće – bilo je pitanje novinara.

Andrea Čović je odlučna:

– Nemamo nikakav pritisak. Mi nemamo što izgubiti. Ulazimo u svaku utakmicu dajući svoj maksimum. Na terenu ćemo biti bez ikakvog pritiska.

I Dragica Džono misli tako:

– Točno je da nemamo pritisak u Ligi prvakinja, ali naravno, zbog sebe, zbog navijača koji dolaze, i zbog kluba koji ulaže u nas, želimo ostaviti dobar dojam i pokazati ono što znamo i što smo radili preko ljeta.

KONKURENTICE KOJE TO NISU

– Kako se slažu Čović i Džono kao konkurencija na istoj poziciji, tj. pivota, odnosno kružne napadačice?

– Čovka i ja samo dobar tandem na pivotu. Jedna drugu savjetujemo, poštujemo i kad god treba spremne smo jedna za drugu – kaže Džono.

– Pa ja volim kad imam takvu konkurenciju kraj sebe, koja se neće naljutiti ako ukažem na neku grešku, na neku manu. I ona meni kaže. Stvarno podržavamo jedna drugu – potvrđuje Čović.

Džono je zaključila temu i dilemu:

Čović i Džono // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– U svakom slučaju lakše je trenirati, jer vidiš da imaš konkurenciju, pa daješ, kako to volimo reći, 120 posto. A što se tiče minutaže – prezadovoljna sam. Nadopunjavamo se.

No, uključio se i trener Turk:

– Zapravo na crti smo u cijeloj ekipi najbolje posloženi. Andrea i Dragica su dva različita tipa pivota i to daje jednu dimneziju više. To je iz mojeg kuta gledanja. Dragica je fizički jača, dok je Andrea malo brža na liniji. Mislim da nam je to u ekipi jedan veliki plus. A jako je važno da su obje odlične obrambene igračice i često se može vidjeti da ih zajedno i istodobno koristimo u fazi obrane.

NA KRAJU: PUBLIKO, MOLIMO VAS, DOĐITE!

Direktorica Božica Palčić o odazivu publike na pitanje novinara je li razočarana rekla je:

– Da, htjela sam na kraju konferencije reći da jesam razočarana. Očekivala sam više ljudi, očekivala sam punu dvoranu s Budućnosti, pogotovo što je utakmica bila humanitarnog karaktera. Očekivala sam da i cure imaju veću podršku. Eto, toga nije bilo i jednim dijelom sam sigurno razočarana, jer smo mi Podravci poznati da imamo veliko srce, pa mi utoliko još više krivo što nije bilo puno više gledatelja i da nije bila puna dvorana.

Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Ne, ne mislim da je glavni razlog novac, ni darivanje 10 kuna. Eto, ne znam što je glavni razlog. Je li to naša lošija predstava u Njemačkoj, možda je to ljude ”spuntalo” da ne dođu. No, znali smo i prijašnjih godina u Ligi prvakinja gubiti isto s takvom razlikom, pa je idući vikend dvorana bila puna.

Pozivamo gledatelje da u nedjelju dođu u velikom broju da napunimo dvoranu, jer sigurno nije isto igrati pred polupraznom dvoranom, ili kad je dvorana puna i kad se žustro navija što je curama dodatni motiv. U svakom slučaju sport i ovaj klub postoje zbog gledatelja i takve atmosfere.

U Koprivnici se igra najjača europska liga u rukometu. Ni jedan drugi lokalni, regionalni, da baš ne širimo, sport ne može tome parirati. Pitanje je znamo li to prepoznati i uklopiti se u sat-dva razonode, ili ćemo samo na televiziji gledati kako u Nordhausenu, Podgorici i Skoplju u dvoranu dolazi 2000, 4000, 6000 gledatelja na Podravkine utakmice, a doma – jedva 600-800. Ulaz je besplatan. Što još treba da bi se Koprivničanci privukli u dvoranu?