S utakmice Koka - Podravka Vegeta u subotuOvog tjedna nema klupskog ženskog rukometa, na okupu su sve tri reprezentacije: A reprezentacija, juniorska i kadetska koja odlazi na Island na kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

U svim selekcijama 17 je igračica iz RK Podravke, ćime ovaj klub daje izuzetan obol hrvatskom ženskom rukometu i želi dati i više.

 Ali to što želi dati više, već se naveliko kritizira, iako nije povučen ni jedan jedini potez, niti je službeno bilo što objavljeno, a stav je Uprave da će se pravi razgovori o novom izgledu kluba u idučoj sezoni, dostupni i javnosti, početi obavljati u svibnju, nakon završenog prvenstva i finala kupa.

Uprava ne radi gluposti
Naime, oko Podravkinih pojačanja svašta se naklapa i dijeli savjete. Čak je i izbornik upao u zamku novinarske teze o angažiranju ”u paketu” i Penezić i Franić i proglasio to glupošću. Nadalje se dijele savjeti oko golmanica, pa se često spominje Žderić za koju se predlaže drugi klub, ne Podravka Vegeta, kako bi imala veću minutažu i bila spremna za reprezentaciju. U kojoj na važnim utakmicama sjedi na tribini. Kao i u Podravki. Najlakše je kritizirati kad netko nešto radi. O nečinjenju i neradu nema se kaj.

A istina o postupcima u RK Podravki sasvim je drugačija. Uvažava se drugačiji stav, ali se ne podliježe želji medija za senzacijama u kojima ćemo jedni druge proglašavati glupanima. Mada bi sinonim besmisleno, umjesto tvrdog izričaja glupost, više odgovarao dijalogu.

Želje za pojačanjima iskazana su u RK Podravki zbog želje za većim iskorakom u Europi (Kup kupova ili prolazak u drugi krug Lige prvakinja) i željom da se gro reprezentacije nadje na istom mjestu. Može li netko imati nešto protiv toga ako se ne radi o njegovu novcu?

Iskazane želje satima i danima pomno su obrađivane i obrađuju se i ima više varijanti s dolascima, eventualnim odlascima, s troškovima u svakoj varijanti, ali su u obzir uzete sve mogućnosti: da bude samo jedan dolazak, dva dolaska ili možda tri dolaska, s nekoliko odlazaka, ili s ni jednim. Nekim igračicama istjeće ugovor u Podravki, pa se i o tome mora razgovarati. I one imaju svoje želje i prava. Kao što se mora razgovarati i o učinku svih. Ali tek u svibnju. Sada svatko može naklapati što želi i ozbiljne ideje Uprave, zasad zaista samo ideje, nazivati glupostima i poslagivati Podravkinu ekipu sa strane, ali klub se prvom godinom stabilizacije ponosi, iako su u početku izgovorene i napisane ružne riječi kad se pojavila afera u Podravki d.d. jedinom sponzoru. Nije prvi puta, niz je godina tako da nekome smeta jaka Podravka. I nekad i sad.

No, nema straha, preozbiljno je nova Uprava odradila prvu godinu dana da bi se sada poigravala nepromišljenim potezima. Bez brige, neće se gomilati igračice na istoj poziciji, za svako mjesto bit će dvije, što je jednako 14, plus još jedna igračica i jedna golmanica. A među njima bit će i mlade. Jer, nema novca za razbacivanje, nitko dodatno ne želi sponzorirati ženski rukomet, kad u Hrvatskoj ima takav status kakav ima.

Dvorane prazne, a usta puna kritike
A Podravka Vegeta ide dalje. Već sada inozemne ekipe traže pripremne utakmice s Podravkom u ljetnom razdoblju, ljetni turnir u Pločama i Metkovicu okuplja europski vrh, ekipe su pristale kad je potvrđeno da sudjeluje Podravka, već sada se ekipe raspituju kad je Bepov turnir, rekreacijski centri nude koprivničkom klubu povoljne cijene za ljetne pripreme… Dvije su godine prošle, a da takvih aktivnosti nije bilo, Podravku nitko nije zvao.

A to, jasno, nisu loše priče, one koje navodno prodaju novine. Radije se priča o glupostima koje uopće nisu urađene, niti će biti. Ali naš je medijski svijet pun insinuacija i podvaljivanja. Mete su uglavnom najjači klubovi i reprezentacija. S potpunim nerazumijevanjem rada u klubovima, koji su uglavnom na rubu siromaštva, pa odustajanje čak dva kluba od 1. HRL (Trogir, Zaprešić) nije dobilo ni retka žaljenja. Ma ne kritiziramo medije, ne mogu ni oni kraj Štimca, Markovića (”navrhkapeihje”), Ćervara, Balića i nogometa s jedne, i sjajnih Kostelića, Blanke i drugih pozitivaca s druge, darovati pažnju sportu u kojem se ne vrti lova i nema senzacija, ako ih se ne izmisli ili forsira učestalim preuranjenim propitkivanjem iz čijeg će tanjura netko iduće godine jesti.

Ako se ne može pomoći rukometu, ne treba mu ni odmagati. Spletke i teorije zavjere su za svijet na rubu ili podzemni svijet, ne za ljude čistih ruku i savjesti. Dođite radije da se vidimo na tekmama. Putujemo po cijeloj Hrvatskoj na utakmice i ne vidimo vas baš. Nekak’ su dvorane prazne, a usta puna rukometa: izjednačimo taj rezultat na pola-pola.