Alison Pineau // Foto EHFKad se WHC Vardar SCBT kvalificirao za FINAL 4 u Budimpešti prošle sezone, bilo je to prvi put nakon 2007/08. da neka ekipa u svom prvom nastupu u Ligi prvakinja dođe tako visoko. Prije šest godina trener Yevgeni Trefilov je sa Zvezdom Zvenigorod osvojio naslov.
Vardar, koji je bio sve samo ne debitantska ekipa s obzirom na iskusni sastav čak i prošle sezone, ove je dodatno ojačao svoj roster dolaskom nekoliko iskusnih igračica.

Njemački obrambeni as Anja Althaus, hrvatski strijelac Andrea Penezić i ruski dvojac Alena Ikhneva i Olga Chernoivanenko priključile su se makedonskim prvakinjama.

Vardar ne samo da će računati na pojačanu ekipu, već ima novu dvoranu s kapacitetom od 5500 i koja nosi ime u čast revolucionara ”Jane Sandanski arena” To je njihov novi dom. Jane Sandanski Arena će poslužiti kao zajednički dom za muške i ženske ekipe Vardara, koji imaju cilj doći do FINAL 4 u Ligi prvakinja i Ligi prvaka.

Osim tradicionalnog suparnika Budućnosti, tu će biti više poznatih lica: njemački klub Thüringer HC došao je vrlo blizu FINAL 4 u kvalifikacijama prošle sezone, kada su dvije ekipe borile za ulazak do zadnje minute u uzbudljivoj utakmici glavnog kruga. Njihov treći suparnik u grupnoj fazi bivši je pobjednik Lige prvakinja, Podravka Vegeta, Koprivnica, iz Hrvatske, pobjednik ovogodišnjeg kvalifikacijskog turnira.

Nakon stjecanja jednogodišnjeg iskustva i finog ugađanja strukture ekipe, Vardar ima opet visoki cilj, doći do Budimpešte.

Voditelj Ana Mihajlovska očekuje od ekipe…:

– … dobru izvedbu. Uglavnom imamo godinu radnog iskustva u Ligi prvakinja. Prošle sezone nam je trebalo dosta vremena da se ujedinimo kaoekipa, a ove sezone to je upravo ono što bi trebala biti naša najveća vrijednost. Igračice su bile zajedno jednu sezonu, tako da bolje znaju jedna drugu i to bi se trebalo odraziti u našoj igri.

Naši protivnici su dobro poznati. Suočeni smo s Thüringer HC iz glavne runde prošle sezone, a s obzirom da nema većih promjena njihove ekipe, oni će biti poznati protivnik.

Upoznali smo se Budućnost nekoliko puta u sezoni 2013/14, a mislim da su nam crnogorski prvaci dobro poznati. Pojačale su se s Katarinom Bulatović, ali za Vardar SCBT potpisalo su pet kvalitetnih rukometašica, tako da sam uvjerena da ćemo ove sezone biti još jača ekipa i sa širim kadrom igračica – rekla je Mihajlovska.

(Razgovor je vođen prije 1. kola, u kojem je Vardar od Budućnosti izgubio sedam razlike).

Trenutna svjetska rukometašica godine, srpski i Vardarov strijelac kapetan ekipe Andrea Lekić očekuje jake utaimice u grupi:

– Vjerujem da imamo više opcija u ovoj sezoni, mnogo smo opasniji. Mi radimo na poboljšanju naše obrane da možemo koristiti protunapade kao moćno oružje.

TRI PITANJA ZA TRENERICU INDIRU KASTRATOVIĆ

Indira Kastratović // Foto EHF

– Kakva su vaša očekivanja u ovoj sezoni Lige prvakinja?

– Uzimajući u obzir da je naša skupina ima dva sudionika FINAL 4, ove sezone će biti teže od prethodnog. Želimo postići isti cilj kao i prošle sezone – plasman u FINAL 4.

– Što sudjelovanje u Ligi prvakinja znači za vas i vaš klub?

– Liga prvakinjaa je vrlo važno natjecanje, ne samo za našu ekipu, već i za cijelu zemlju. To je najprestižnije natjecanje u svim sportovima, ne samo u rukometu, jer sudjeluju samo prvaci.

– Koje ekipe su vaši osobni favoriti za ulazak i Final Four Lige prvakinja ove sezone i zašto?

– Naravno da sva tri preostala sudionika prethodnog Final 4, a ojača je i Larvik. Sve te ekipe trenutno igraju najbolji ženski rukomet, a njihove igračice su u najboljim trenucima svoje karijere.

PODACI O NATJECANJIMA VARDARA

U Ligu prvakinja u sezoni 2014/15, kavlificirao se kao makedonski prvak

DOŠLE

Anja Althaus (Thüringer HC)
Alena Ikhneva (Lada Toljatti)
Olga Chernoivanenko (Lada Toljatti)
Barbara Lazović (Krim Mercator)
Andrea Penezić (RK Krim Merkator)
Sara Mitova (Vardarov program za malde
Simona Stojanovska (Vardarov program za nlade)
Dragana Petkovska (Vardarov program za mlade)

OTIŠLE

Ana Đokić (kraj karijere)
Biljana Crvenkoska (kraj karijere)
Nigina Saidova (kraj karijere)
Dragana Ristova (kraj karijere)
Ekaterina Kostiukova (Érd)
Marija Steriova (Ipress Centar Vác)
Marina Dmitrovich (Ankara Yenimahalle BSK)
Marija Lojpur (Szeged)

Trenerica: Indira Kastratović (od 2012.)

NASTUPI U LIGI PRVAKINJA

Sudjelovanja uključujući i sezoni 2014/15.: 2 puta
Polufinalist (1 puta): 2013/14.0

OSTALA EUROPSKA NATJECANJA

EHF KUP:

U prvih 16 (1 puta): 2012/13.

DOMAĆA NATJECANJA
Makedonska liga: dva naslova (2013. i 2014.)
Makedonski kup: dva naslova (1993. i 2014.)