Podravka u San Sebastian // Foto Ivo Čičin-MašanskerRukometašice Podravke Vegete u vremenu od 20 do 21 sat trenirale u dvorani Bidibieta Sport Centre u San Sebastianu. Putovalo se od 10,30 od Koprivnice, preko Zagreba, Münchena do zračne luke Bilbao, a odande autobusom 100 km do San Sebastiana, kamo se stiglo oko 18,30 sati. Doputovalo je standardnih 15 igračica.

Podravka Vegeta došla je San Sebastian s odličnom zalihom od 11 golova prednosti i nema sumnje da će se igračice zdušno zalagati da ostvare cilj: ulazak u Kup kupova. Utakmica se igra u nedjelju u 12,15 sati, a oko 14 sati (ili prije) bit će snimka na HTV2.

Na slici gore: vesela ekipa uoči odlučujućeg susreta u ovogodišnjem natjecanju Lige prvakinja.

RIJEČI OPTIMIZMA UOČI UTAKMICE I ŠOU SORAYE U ZRAKOPLOVU

Kao rijetko kada putovanje do San Sebastiana, iako dugačko, išlo je glatko, bez zastoja i u dobrom raspoloženju. Čak je i Lufthansa u dva zrakoplova podijelila svakom putniku ukupno tri sendviča s puretinom granirana s raznim dodacima, a stjuardese su hodale po zrakoplovu i nudile repete.
A kad već spominjemo stjuardese, jedna priučena zaradila je nešto kuna. Naime, za okladu s kolegicama ponudila je da će zajedno sa stjuardesama pokazivati upotrebu sredstava u slučaju nezgode, kao i pokazivati izlaze u nuždi i sve ono što mimikom pokazuju profesionalke.
Kad je ideja o tome priopćena službenoj stjuardesi, ona je pristala na ”pripomoć”, ali je, kao usput, navratila i do kapetana zrakoplova, koji se suglasio s performansom.
Dina Havić na treningu (lijevo) // Foto Ivo Čičin-MašanskerI onda je Dina Havić, kodnog imena Soraya (vidi naš Zabavni profil), a o njoj je riječ, sudjelovala s ostalim stujardesama u prikazu ponašanja putnika u kriznim situacijama. Bila je kao treća pokazivačica na samom kraju, u repu zrakoplova. U repu mašine, ali ne i na repu događaja. Izazvala je salve smijeha i pljesak na kraju, a i olakšala je kolegice za određenu svotu kunića. Neće im biti teško dati, jer je plaća u klubu sjela pet dana prije 20-og: RK Podravka je jedan od rijetkih klubova koji svoje mjesečne financijske obveze prema igračicama izvršava na vrijeme.

GDJE JE DIREKTORIČIN SENDVIČ?
Dobro raspoloženje prenijelo se u hotel Barceló. Dok je v.d. direktorice Ljerka Vresk trčala na obavezni sastanak prije utakmice, koji se održavao u vrijeme marende i kasnije treninga, Lea Vukojević bila je zadužena da sa snacka prije treninga ponese za Ljerku jedan sendvič u dvoranu. U jeku treninga pojavila se Ljerka sa sastavima ekipa i službenim propusnicama. Na njima je Podravka Vegeta dobila novo ime: PRodavka Vegeta. Je li to Vegeta koja prodaje. Prodavka.
Fizioterapeut Bojan Savić s Ivanom Kapitanović: ima pune ruke posla // Foto Ivo Čičin-MašanskerI onda se, pri kraju treninga, utvrdilo da Lea uopće nije donijela sendvič u dvoranu. Kroz smijeh i šalu zaključeno je i Lea optužena da je namjerno ostavila sendvič u sobi u hotelu, kako bi imala nešto za prigristi nakon večere. Da se nađe.
A i cijeli trening je protekao u dobrom raspoloženju. Trener je zahtijevao pun angažman, jer kakav trening, takva i utakmica.

GORAN MRĐEN: KRENUTI DOBRO I OBESHRABRITI IH NA STARTU
Još u dvorani trener Goran Mrđen stao je pred naš mikrofon. Razgovori između njega i vašeg autora već spadaju pod onu poštapalicu ”Isus pada sedmi put pod križem”, jer su razgovori učestali i gotovo u tjednom ritmu.
I odmah smo krenuli ”u sridu”.
– Vlada nervoza? Pozitivna trema?
Trener se pomaće pomagalima: Mrđen u San Sebastianu // Foto ivo Čičin-Mašsnsker– Pa, vlada. Došla je utakmica koja odlučuje sve. Odlučuje je li prezimljavamo u Europi ili ne. Činjenica je, spominjali smo i do sada da je 11 razlike ozbiljna prednost, ali i da nije dovoljna ni jedna prednost u koliko ne igramo. Ovo nisu samo fraze, ovo su istine. Prije 10 godina sam bio u ovoj istoj dvorani, dobili smo doma sa sedam razlike, u 20-oj minuti gubili smo sa šest. Sjećam se toga, a i prošle godine su Španjolke napravile veliki podvig s Poljakinjama, stigle su 12 razlike minusa. Znači, znaju da mogu. Međutim, mislim da smo mi dovoljno ozbiljni. Napravit ćemo sve da smanjimo broj golova. Mi moramo tu utakmicu odigrati na 25 golova. Nek bude i 32:30, nema veze, ali moramo svesti na 25 golova, pa onda ćemo mi valjda zabiti 18-19. Ali ako dozvolimo veliki broj golova, onda postoji veća mogućnost da razliku stižu. Zato dvije stvari moramo odraditi maksimalno, a to je, prvo, obrana, ali obrana koja će zaustaviti kontru, kao što smo to igrali Larviku. Znači moramo trčati natrag, ne smijemo im dati ”lagani” gol za malo vremena. Ako nam zabiju gol moraju nam ga zabiti tako da prođe vrijeme, da se izmore. Mi ćemo također pokušati zabiti koji brzi gol, ”lagani” gol. I druga stvar, očekujemo i njihovu igru ”va bank” i, mi to zovemo, ”divljaka” u obrani, nekih 4-2 ili 3-3, s kojim će nas željeti poremetiti. I za kraj, mislim da je najvažnije u utakmicu krenuti dobro i obeshrabriti ih u startu, prvih 15-ak minuta.
– Ne bi se reklo da baš računate s gubicima i kalkulirate s razlikama, jer ovo što se vidjelo na treningu, to su ratnički raspoložene cure. Bome ste ih napalili na suparnika!
– Dobro, jesu. Cijeli tjedan pričamo da nam je to jako važno i da smo poslije ove utakmice ili pokojnici ili pukovnici. To je jasno. Ja sam, kako da to kažem, realni pesimista. Uvijek gledam što može biti najgore, pa prema dobrom. Ali u svakom slučaju prolaz bi mi bio, ono, ”skočit ću s nebodera od sreće”.
Nakon treninga pričao je Mrđen i o tome kako će i u grad na rukama ako Podravka prođe. U svakom slučaju pripremit ćemo fotoaparat, valjda zna hodati na rukama, neće ga valjda službeni Podravkin predstavnik Krunči Tkalec podržavati s jedne, a doktor Miroslav Narančić s druge strane.
– Da zaključimo: jeste li zadovoljni s ovim večerašnjim treningom?
– Jesam. Cijeli smo dan na putu i trening je bio kakav smo htjeli, da se rastrčimo, da s oznojimo i ništa posebno. Sutra u 12 već igramo.
Bilo je vrijeme večere. Konačno nešto toplo.

MIRJANA MILENKOVIĆ: IGRAT ĆEMO KAO DA JE 0:0
Razgovor s Mirjanom Milenković nije mogao biti u dvorani, jer je nakon treninga Mirke bila u ležećem položaju, a fizioterapeut Bojan Savić vježbao i, to se valjda tako kaže, rastezao golmanske noge, s tim da je ekipa vikala: Bojan, jednu ruku na leđa. Ah, ta djeca… Zato smo Mirjanu dobili nakon večere u hotelu Barceló Costa Vasca. Odmah je rekla sa smiješkom da će reći samo jednu rečenicu. Sa smiješkom. Bila je spremna na obranu zicera.
– Neću reći da je to povijesna utakmica, ali u svakom slučaju to je zaokruženje ove godine. Od tebe se na golu puno očekuje…
– Pa neću mnogo da pričam, samo hoću da kažem da ćemo dati sve od sebe i da smo došli po dva boda i da idemo na dva boda.
– Je li i ovo raspoloženje koje sam vidio na treningu tendira ka tome?
– Naravno, svaki momenat ćemo iskoristiti da budemo što bolji na terenu i idemo za pobjedom.
– Poznato je da Podravka Vegeta ima prednost od 11 golova razlike. Obično se sad, čujem, kalkulira, dobro je, možemo izgubiti i sa 10. Pa nećemo valjda izgubiti?
Mirjana Milenković, fotos iz Skoplja // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Zato vam i kažem, ne razmišlja se uopće koliko imamo razlike, igrat ćemo kao da je 0:0 da ne bismo rizikovali bilo šta i idemo da osvojimo dva nova boda.
– Ima dosta mladih djevojaka u ekipi. Ti poznaješ atmosferu u Španjolskoj, pa i kod Bere Bere. A i Podravka nema dobra iskustva ovdje u San Sebastianu, mislim na prijašnje generacije. Što misliš, hoće li publika biti nekakva bitna pomoć za Bera Beru?
– Ne vjerujem, nije to tip publike kao kod nas. Mislim, bit će, imaju oni malo bučnije navijače, ali nadam se da nas to neće poremetiti i da neće utjecati na nas.
Doznali smo da je u San Sebastianu od četvrtka grupa organiziranih navijača iz Koprivnice. Kažu oni koji znaju da je putovanje planirano i prije nego je odigrana prva utakmica Lige prvakinja.
No, pokušavamo od Mirjane dobiti odgovor na neka pitanja o postavljanju Podravke Vegete na utakmici:
– A što će odlučiti? Obrana, napad, trka ili mirnoća?
Nije se dala smesti i otkriti taktiku:
– Lopta je okrugla, vidjet ćemo. Ja znam da ćemo svi dati sve od sebe da što bolje odigramo, pa će rezultat biti na kraju koji bude – rekla je sa smiješkom koji je nešto skrivao.
– Vidim da ponavljaš. Reci: nećete prihvatiti njihovu jurnjavu?
– Ha, ponavljam, pa nemam što drugo da kažem.
– Da…
– Nemam komentara.
– Treba ići pometno, ne srljati, jer inače će se one rastrčati, možda i pretrčati… – pokušavamo.
– Ne slažem se da će nas pretrčati. Mislim da moramo igrati samo pametno i smireno. Pokazali smo u utakmici s Larvikom da možemo zaustaviti kontre. Larvik, koji je ekipa koja odigra najvišpe kontri, nama je odigrala samo dvije. Tako da što se tiče tog vraćanja mislim da ćemo se moći vratiti i spriječiti kontre.
Nije prošlo ni pitanje taktike na eventualnu”divlju” obranu. Nije htjela kometirati trenera koji je o tome govorio.
– Ne znam taktiku trenera, nema šanse da ulazim u to.
– Dobro, onda daj mi na kraju još prognozu za kladioničare.
– Pa idemo na pobjedu, što da kažem!
– Znači – dvojka.
– Dvojka. Ja bih igrala dvojku, čistu, da idem u kladionicu.
I kad je odlazila još je viknula da bi stavila čistu dvojku. Podravka Vegeta pobjeđuje!

Tekst i foto Ivo Čičin-Mašansker

 

SASTAVI BERE BERE I PODRAVKE VEGETE ZA NEDJELJNU UTAKMICU
A da vidimo tko će na koga u nedjelju u 12,15 sati.

UTAKMICA 6. KOLA D GRUPE LIGE PRVAKINJA
BERA BERA – PODRAVKA VEGETA
SAN SEBASTIAN/DONOSTIA – Dvorana Bidebieta Sport Center. Kapacitet 1500 mjesta. Suci: Stevann Pichon i Laurent Reveret (oba Francuska). EHF delegat: Tomo Vodopivec (Slovenija).
BERA BERA: Temprano, Acuna; Arrojeria, Arizaga, Ezkurdia, Menendez, Dunay, Elorza, Etxeberria, Pinedo, Ziarsolo, Cardoso, Martinez, Nunez, Ederra. TRENER: Imanol Alvarez.
PODRAVKA VEGETA: Jukić, Kapitanović, Milenković; Čović, Gavranić, Pongrac, Havić, Živković, Vukojević, Nemaškalo, Milanović Litre, Dragišić, Vidak, Trifunović, Poljak. TRENER: Goran Mrđen.

Evo još jedne skupne // Foto Ivo Čičin-Mašansker