Podravka Vegeta na prijateljskoj utakmici u Érdu // Foto Ivo Čičin-MašanskerOsvajanjem 2. mjesta u 1. HRL za žene Podravka Vegeta stekla je pravo prijavu za sudjelovanje u EHF kupu. Kao što je poznato, osvajač naslova Lokomotiva ima pravo sudjelovanja u EHF Ligi prvakinja (još se ne zna je li izravno ili u kvalifikacijama), a Zamet, kao finalist Hrvatskog kupa ima pravo na sudjelovanje u Kupu kupova i Trešnjevka u Challenge kupu. No, postoji i pravo na prijavu za Wild Card Lige prvakinja, što je Podravka iskoristila i postoji vjerojatnost da će biti uvrštena u kvalifikacije za LP (20/21. rujna 2014).

Mijenja se i format Lige prvakinja. Ostaje kao i prije da iz četiri kvalifikacijska turnira samo prvoplasirane ekipe ulaze u Ligu prvakinja, gdje ih čeka 12 izravno plasiranih ekipa. Tih 16 bit će svrstano kao i dosad u četiri grupe po četiri, svaka ekipa ima šest utakmica (utakmice od 17. listopada do 23. studenoga 2014.). Novost je što će umjesto dvije, sada tri ekipe odlaziti u Glavnu grupu (Main Round), a četvrtoplasirane u grupi odlaze u Kup kupova: nitko ne ispada iz EHF natjecanja.

Novost je i formiranja Glavne grupe (30. siječnja do 15. ožujka 2015.) dva puta po šest ekipa, a svaki će sastav odigrati novih šest utakmica. Slijedi razigravanje iz kojeg će se dobiti četiri ekipe za Final Four.

Izvlačenja za europska natjecanja u novoj sezoni bit će 22. srpnja u Beču.

1 WCL-Playing-System-2014-15

 

WORLD PROFESSIONAL WOMEN HANDBALL LEAGUE (WPWHL)

Sa ciljem podizanja kvalitete ženskog rukometa te činjenice da većina klubova regije u nacionalnim prvenstvima nema kvalitetne i jake utakmice u Skoplju je osnovana World Professional Woman Handball League. Uz potporu glavnih sponzora: Gorska Voda Skopje, Krater Skopje i Elektro Union Skopje, World Professional Woman Handball League osigurala je financijsku strukturu Lige za sezonu 2014/2015.

Za formiranje World Professional Woman Handball League za sezonu 2014/2015. pozvani su zasad sljedeći klubovi, 12 iz šest država: Vardar Skoplje Makedonija, Györ Mađarska, FTC Rail Cargo Hungary Budimpešta Mađarska, Érd Mađarska, Krim Mercator Ljubljana Slovenija, Podravka Koprivnica Hrvatska, Lokomotiva Zagreb Hrvatska, Baîa Mare Rumunjska, Hypo Niederösterreich Beč Austrija, Metalurg Skoplje Makedonija, Brasov Corona Rumunjska i CSM Bucuresti Rumunjska.

Podravka Vegeta i Lokomotiva već su poduzele akciju kod Hrvatskog rukometnog saveza, koji je dao potporu, ali se čeka pismena suglasnost HRS-a, a klubovi će poslati HRS-u pismo namjere za oslobađanje od ligaškog dijela natjecanja 1. HRL za žene. Čeka se i odobrenje EHF-a. Podravka Vegeta u sklopu novih inicijativa i događanja izlazi iz sustava WRHL Regionalne lige.

World Professional Woman Handball League svim klubovima sudionicima pokrit će troškove putovanja i sve troškove sudaca i delegata. Osiguran je i nagradni fond od 70.000 eura za četriri prvoplasirane ekipe koje će igrati na Final Fouru: 1. mjesto 35.000, 2. mjesto 20.000, 3. mjesto 10.000 i 4. mjesto 5000 eura.

Kotizacija se neće plaćati, a domaćin je dužan osigurati smještaj za gostujuću ekipu i službene osobe (suce i delegate).

Osnivačka Skupština održat će se u Skoplju u Makedoniji početkom lipnja.