Anita Gaće na utakmici s Njemačkom // Foto EHFHrvatska ženska rukometna reprezentacija ispala je iz daljnjeg natjecanja na Europskom prvenstvu u Srbiji. Za ulazak u drugi krug trebalo je na utakmici s Njemačkom malo, sasvim malo, samo jedan gol više i bilo bi neriješeno i dovoljno za prolaz.

Ovako, uz Španjolsku i Mađarsku (u utakmici 3. kola pobjeda Mađarske 32:31), koje imaju po 4 boda, u drugi krug iz C grupe odlazi i Njemačka.

Hrvatska je osvojila 2 boda, kao i Njemačka, ali dalje ide ekipa koja postigne pobjedu u međusobnom susretu, bez obzira na gol-razliku.

Dok se može pričati da je reprezentacija Hrvatske u toj utakmici uz dobru obranu primila malo golova, što je statistički točno, ne može se zanemariti da su u drugom dijelu susreta Njemice često ušetavale na šesterac, bez reakcije obrambenih igračica, naročito na desnoj strani obrane. Činjenica je, međutim, da je Hrvatska dala jako malo golova i da nije realizirala stopostotne situacije. A u igri koju smo gledali iz Novog Sada svaka greška bila je sudbonosna.

Ipak, treba priznati, hrvatska reprezentacija, bez obzira što je bila ravnopravna i u dva izgubljena susreta, nema dovoljno kvalitetnih igračica. Ne treba kriviti igračice koje su dobre klupske u hrvatskim okvirima, ali nastup u natjecanju stupanj ili dva više, što Europsko prvenstvo jest, ipak zahtijeva kompletne igračica, što izbornik Canjuga nije imao. A nije mogao ni riskirati, pa u igru ubacivati Franković, Džono, pa i Kožnjak i Nemaškalo, pa nismo ni vidjeli njihove mogućnosti.

U utakmici s Njemačkom gotovo da i nije bilo igračice za koju bi se moglo reći: e, ta je odigrala dobro, maksimalno. Jedna neugodna prosječnost, sporost u napadu, nabijanje na obranu.

Dobro je da se ne spominju one kojih nema i plače za njima, jer ne bi bilo fer prema izabranima. S čim imaš s tim klimaš, i to je to. Isto će se odnositi i na Podravku Vegetu u nastavku sezone.

Falilo je malo, a puno. I to zato što ukupno nije bilo dobro.

UTAKMICA 3. KOLA C GRUPE NA EP U SRBIJI

HRVATSKA – NJEMAČKA 16:17 (7:8)

NOVI SAD – Dvorana Spens. Gledatelja: 2100. Suci: Andrei Gousko i Siarheo Repkin (oba Bjeloarusija). EHF dužnosnici: Janka Stasova (Slovačka) i Svetlana Obučina (Srbija).

HRVATSKA: Žderić (10+0), Jelčić (-); Nemaškalo, Kožnjak, Petković 1, Gaće 1, Elez 2, Ježić 1, Lovrić 1, Zebić 5(3), Milanović Litre, Peraica, Džono, Ž. Čović 3, Franković, Bašić 2. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

NJEMAČKA: Schülke (16+0), Woltering (-+0); Zapf 2(2), Lang 3, Augsburg 4, Müller, Naidznavicius, Loerper, Hubinger 1, Beier, Steinbach, Althaus 2, Nadgornaja 3, Geschke, Wohlbold 2, Lütz. IZBORNIK: Heine Jensen.

SEDMERCI: Hrvatska 3(3), Njemačka 3(2).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Petković, Ježić), Njemačka 8 minuta (Nadgornaja 2+2, Augsburg, Müller po 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Katja Schülke (Njemačka).