Natsup u Orleansu // Foto Ivo Čičin-MašanskerDanas, u utorak 7. lipnja, bio je zadnji dan za dostavu zahtjeva nacionalnih saveza za sudjelovanje u EHF Ligi prvakinja. Podravka Vegeta prijavu je poslala u ponedjeljak i sada preostaje samo čekanje rezultata sa sastanka Izvršnog komiteta EHF-a, što će se održati 24. lipnja. Tada će se utvrditi konačni popis sudionika u grupnom natjecanju Lige prvakinja, kao i sudionici kvalifikacijskih turnira.

Poznato je da će u Ligu prvakinja 12 ekipa bez kvalifikacija, izravno prema rejtingu država. Na toj listi Podravka Vegeta je 13-a u Europi. Eventualno otkazivanje nekoga iz prve dvanaestorke moglo bi osloboditi mjesto za idućeg na rejting listi.

Tko će s kim znat će se nakon izvlačenja sastava grupa i kvalifikacija, što će se obaviti 1. srpnja u Glostrupu u Danskoj. Kvalifikacijski turniri održat će se 10. i 11. rujna, a natjecanje po grupama Lige prvakinja počinje 14-16. listopada, a završava 18-20. studenoga. Još nema informacija o preustroju sustava natjecanja u rangu nižem od Lige prvakinja, EHF kupu i Kupu pobjednica kupova. No, i to će biti uskoro poznato.

POZNATI NEKI PRVACI DRŽAVA, ZASAD SA SJEVEROZAPADA EUROPE

U međuvremenu EHF je objavio zasad samo prvakinje u zapadnoj Europi. U Danskoj je prvak s prvim osvojenim naslovom Ejsberg, dok je u Švedskoj IK Sävehof prvak osmi puta za redom. U Norveškoj opet je dominatan Larvik, osvojio je norveško prvenstvo 18. puta.

Na islandu prvak je Grotta, a rekorder u broju naslova je sigurno Neistin s Farskih Otoka – prvak je 41. puta! U Belgiji Hasselt je osvojio uzastopni naslov, a trinaesti ukupno. Opetovano je prvak i Dudelange u Luksemburgu te Sercodak Dalfsen u Nizozemskoj. Drugi puta zaredom prvak u Irskoj je Dublin Internaational, a u Škotskoj i dalje dominira Randevu 77, kao i London GD u Engleskoj.

Čekamo podatke i o ostalim dijelovima Europe.