TRENERI SURADNICI // Piše Snježana Petika, trenerica Podravke Lino

Lino IlustracijaPodravka Lino izgubila je u susretu 2. kola 2. HRL sjever na svom parketu od Zrinskog iz Čakovca, prošlosezonskih prvakinja ovog natjecanja, rezultatom 20:43, poluvrijeme 8:25. Bila je to definitivno najslabija utakmica u mome trenerskom poslu koju sam morala voditi i gledati. Toliko frustriranosti, nemoći i sramote nisam vjerojatno osjetila i doživjela od kada se bavim sportom uopće, bilo kao igračica, bilo kao trenerica. Samo se nadam da su i cure imale bar djelić takvih osjećaja.

U ”divljoj” utakmici bez obrane, bez ritma, s bezbroj tehničkih pogrešaka, dodanih lopti suparnicama (koje se nisu uspjele vratiti u obranu) u ruke, toliko promašenih prigoda, gađanja golmanica u tijelo, naprosto nije moguće objasniti drugačije nego kao potpunupsihičku nepripremljenost i dekoncentraciju.
Prvo poluvrijeme utakmice pokazalo je svu našu nemoć i neraspoloženost, poluvrijeme u kojem smo primili 25 golova, a zabili samo 8.Prvi gol smo dali smo u 7. minuti, drugi u 16-toj, a oba su ga zabile igračice sa klupe, Papac i Hmelina. Drugo poluvrijeme donijelo je malo bolju igru pričuvnih igračica, ali je to i dalje bila vrlo rastrzana igra, razlika prevelika, a moje igračice premlade i neiskusne da bi ozbiljno zaprijetile starijim i iskusnijim igračicama Zrinskog.
Što reći i napisati nakon ovakve utakmice i poraza? Naš veliki problem su glave i poimanje rukometa i sporta uopće. Dokle god igračice ne shvate da bez pravog ”fajta” na treningu, nema niti čvrste igre i čvrstih kontakata u obrani na utakmici. Meni je drago da su one međusobno dobre i drage prijateljice, ali to prijateljstvo se treba očitovati na druge načine i nakon treninga. Isto tako sve skupa moraju shvatiti da bez dobre igre u obrani, nema niti poziva u reprezentaciju. Naprosto se više ne smije ponoviti takva ”kilava”, letargična i nemotivirana igra. Pobjeđivati se ne mora uvijek, ali se mora boriti.
Starije igračice, od kojih su čak četiri kadetske reprezentativke (što stalne, što povremene), ne smiju si dozvoliti takvu razinu loše igre. Status reprezentativke se stječe kontinuirano dobrim radom i igrama u klubu, a potvrđuje dobrim radom i igrama u reprezentaciji. To isto moraju naučiti i mlađe igračice čije su reprezentacije tek u formiranju.
U moru čemera i jada jedine koje zaslužuju pohvalu su već konstantna Papac, Hmelina, Horvat i Ljubić, sve ostale ispod svih kriterija i njihovih mogućnosti.
Gošćama sve čestitke na pametnoj igri i zalaganju, a posebno reprezentativkama sestrama Posavec i Zadravec. Paula Posavec pokazuje mentalnu zrelost i spremnost igre na mnogo višoj natjecateljskoj razini. Uz njih su se istakle još i Tena Horvat i Laptoš.

2. KOLO DRUGE HRL SJEVER,
PODRAVKA LINO – ŽRK ZRINSKI 20:43 ( 8:25)
KOPRIVNICA – Sportska dvorana Gimnazije Frana Galovića. Gledatelja 100. Suci: Katja Pleše (Osijek) i Melita Posavec (Virovitica). Nadzornik: Davor Mlečka (Sveti Ivan Zelina).
PODRAVKA LINO: Markanović, Krmpotić, Kosnica; Alvir, Hmelina 6, Pejak, L. Šenvald, Papac 7, Horvat 3, Zagorščak 1, S. Šenvald, Mrđen 1, M. Oremović, Ljubić 2, A. Oremović, Široki. TRENERICA: Snježana Petika.
ŽRK ZRINSKI: Dominić, Ivačić; P. Posavec 9, Šarić, Ladić 2, Glad 1, S. Posavec 3, Marković 1, Zadravec 8, Resman 1, Horvat 6, L. Posavec 4, Sinanović, Benčik 2, Laptoš 6. TRENER: Željko Golik.
SEDMERCI: Podravka Lino 3(2), Zrinski 4(4).
ISKLJUČENJA: Podravka Lino 6 minuta (S. Šenvald, M. Oremović, Ljubić), Zrinski 4 minute (Ladić, Horvat).