Josip Samaržija Bepo snimljen osamdesetih godina // Foto Ivo Čičin-MašanskerOsmi, tradicionalni, memorijalni turnir Josipa Samaržije Bepa ove se godine održava u petak i subotu 30. i 31. kolovoza u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici. Na okupu je europska rukometna elita, sva četiri sudionika natjecat će se od listopada u Ligi prvakinja. Želimo dobrodošlicu bečkom Hypu, podgoričkoj Budućnosti i ljubljanskom Krim Mercatoru, vjernim sudionicima ovog tradicionalnog Podravkina turnira.

Raspored događanja

PETAK, 30. KOLOVOZA

10,00 – posjeta grobu Josipa Samaržije na Gradskom groblju u Koprivnici

16,00 – Podravka Lino – Hypo Nö 2, prijateljska utkmica, sude Marko Presek i Dalibor Blesić (Hrvatska)

18,00 – Hypo Nö – Krim Mercator, sude Igor Hunjadi i Marijo Zečević (Hrvatska)

19,50 – otvaranje turnira, predsjednik RK Podravke Jorn Pedersen

20,00 – Podravka Vegeta – Budućnost, sude Branka Marić i Zorica Mašić (Srbija)

SUBOTA, 31. KOLOVOZA

9,30 – Budućnost – Hypo Nö, sude Igor Hunjadi i Marijo Zečević (Hrvatska)
11,00 – Podravka Vegeta – Krim Mercator, sude Branka Marić i Zorica Mašić (Srbija)

16,00 – Podravka Lino – Hypo Nö 2, prijateljska utakmica, sude Davor Lončar i Zoran Lončar (Hrvatska)

18,00 – Krim Mercator – Budućnost, sude Igor Hunjadi i Marijo Zečević (Hrvatska)
20,00 – Podravka Vegeta – Hypo Nö, sude Branka Marić i Zorica Mašić (Srbija)

21,15 – podjela pehara i priznanja za najbolju igračicu, najbolju golmanicu i najefikasniju igračicu

 

JOSIP SAMARŽIJA BEPO, KRATKO SJEĆANJE

Josip Samaržija Bepo snimljen osamdesetih godina // Foto Ivo Čičin-MašanskerJosip Samaržija Bepo rođen je 15. veljače 1932. godine Hercegovcu nedaleko Bjelovara. Poslije Fakulteta za fizičku kulturu bio je profesor u Koprivnici. Od Vinka Zembera 1960. godine preuzeo je vođenje rukometašica. Od tada su dva puta bile u kvalifikacijama za 1. saveznu ligu, 1961. i 1962. godine. U prvoj prvoligaškoj sezoni 1964/65. osvojeno je peto mjesto, a onda u sezonama 1965/1966. i 1966/1967., Samaržija je s rukometašicama Podravke osvojio dva naslova prvaka Jugoslavije uzastopno. Kao savezni selektor i trener ženske reprezentacije bivše države, osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1982. i zlatnu medalju na 23. olipijskim igrama u Los Angelesu 1984. Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. osvojio je srebrnu medalju.S omladinskom ženskom reprezentacijom Jugoslavije bio je treći na Svjetskom prvenstvu 1979, drugi 1981. i peti 1983. Nakon odlaska iz Koprivnice 1971. godine vodio je mušku švedsku ekipu Lund i somborski ženski klub Vesna, odnosno Bane Sekulić.
Povratkom u RK Podravku i Koprivnicu 1989. godine, za godinu dana uveo je Podravku iz Druge u 1. ligu. Počela se stvarati velika Podravka. Ona je, zahvaljujući njemu, dakako i drugima iza njega, to i danas. Podravku je vodio do 1994. godine, potom je nastavio kao savjetnik i sportski direktor. Završio je rad na knjizi o 50 godina stručnog rada u svjetskom rukometu. Odgojio je niz rukometašica, a uz njega su učili i treneri. Danas igrom i veseljem na parketu na turnirima u njegov spomen, djevojke iz prve europske lige održavaju uspomenu na Profesora. Sudionike njegova doba i njegove nekadašnje suradnike svaki turnir ispunjava ponosom. Rukometno smo i ljudski bogatiji što smo ga zajedno s mnogima od vas poznavali i voljeli, jednako kao što volimo i sport kojim je proslavio naš mali grad.