U ovom tjednu zaključena je i sezona treniranja za sve uzrasne kategorije Škole rukometa. Nadasve izazovna sezona u kojoj je bilo dosta prekida i ograničenja po pitanju održavanja natjecanja, prijateljskih utakmica i turnira. Sve to se unutar škole rukometa uspjelo prebroditi uz angažman trenera koji su svoje ekipe okupljali na vanjskim, dostupnim igralištima i u skladu s vremenskim uvjetima održavali treninge. Da je sezona bila vrlo teška za sport već je opće poznato u svim sportskim krugovima, ali motivacija i želja za budućnost ostaju pa je trener i koordinator Škole rukometa Antonio Pranjić u razgovoru za klupske stranice rezimirao sezonu za sve uzrasne kategorije, ali i najavio planove za dalje. Na jednom od posljednjih treninga napravili smo i fotogaleriju naših malih i velikih rukometašica koje uistinu uživaju u svakom treningu.

 1. Koliko imamo aktivnih ekipa u Školi rukometa odnosno koliko djevojčica i djevojaka brojimo?

Antonio Pranjić: U Školi rukometa imamo igračice rođene od 2004. do 2013. godine. Brojka je ove sezone dosta oscilirala, a trenutno u Školi rukometa brojimo 165 igračica u pet ekipa s čime smo itekako zadovoljni.

2. Kako je izgledala sezona u pogledu natjecanja, koje su se kategorije natjecale, a koje su zbog epidemioloških mjera bile isključene iz natjecateljskog procesa?

Antonio Pranjić: Podravka 2 Lino se natjecala u 2. HRL Sjever. Pod vodstvom trenerice Zečević osvojili su fantastično drugo mjesto. Stvarno odličan rezultat naših kadetkinja u seniorskoj konkurenciji. To su igračice rođene 2004/05. godine kojima su povremeno bile „spuštane“ mlađe igračice i iz prve ekipe Buljan, Škarić i Zrnić. U svojoj konkurenciji, također pod vodstvom trenerice Zečević, u 1. HRL U16 cure su osvojile u regularnom dijelu uvjerljivo prvo mjesto u Regiji Sjever sa svim pobjedama te su se plasirale na Završnicu. Na Završnici PH održanoj u Poreču, na ponos kluba, te iste kadetkinje su osvojile prvo mjesto bez poraza. Stvarno jedna odlična ekipa s puno potencijala koju već dugi niz godina vodi trenerica Zečević. Podravka 3 su igračice rođene 2006/07. godine koje vodi trener Nenad Smiljanec. One su odigrale samo jednu utakmicu u svojoj konkurenciji 1. HRL U14, dok su izvan konkurencije sa starijim godištem u 1. HRL U16 odigrale sve utakmice jer nije bilo prekida. U tim utakmicama cilj je bio skupljanje iskustva i odigravanje „jačih“ utakmica sa starijim godištem. Podravka 4, igračice rođene 2008. godine i mlađe, pod vodstvom trenera Stubičara nisu odigrale nijednu prvenstvenu utakmicu zbog epidemioloških mjera koje su stupile na snagu u studenom. Podravka 5, igračice rođene 2010/11. godine pod mojim vodstvom, također nije odigrala nijednu prvenstvenu utakmicu. Najmlađa generacija, Podravka 6, igračice rođene 2012/13. godine pod vodstvom trenerice Snježane Petike nisu odigrale nijednu prvenstvenu utakmicu.

3. Na koji ste se način unutar Škole rukometa u ovoj sezoni nosili s epidemiološkom problematikom?Kako je izgledao proces treniranja u razdoblju potpunog lockdowna, a kako je to izgledalo nakon popuštanja mjera?

Antonio Pranjić: Nažalost, pandemija je na sve utjecala, a na sport posebno. Zaista, jedna specifična sezona s vođenjem posebne evidencije, mjerenjem temperature uoči svakog treninga uz stalnu dezinfekciju ruku i rekvizita. U početku sezone su samo starije ekipe mogle u dvoranu jer je u Koprivnici bila dostupna samo gimnazijska dvorana. Ostale dvorane su bile zatvorene za treniranje. Srećom, zbog lijepog vremena, trenirali smo na vanjskim terenima pa se nije osjetio veći nedostatak. S početkom nastavne godine otvorile su se i druge dvorane, svi smo se nadali da će se situacija s pandemijom smiriti, a onda je krajem studenog opet sve „buknulo“. Natjecanje i treniranje u dvoranama za sve mlađe dobne skupine osim za 1. HRL U16 je bilo zabranjeno. Od tog trenutka samo su druga i treća ekipa mogle trenirati i igrati utakmice Druge HRL Sjever i 1. HRL U16. Početkom ožujka, mjere su opet popustile i nastavili smo s normalnim treniranjem sa svim ekipama, nažalost ne i natjecanjima. Oko Uskrsa je došlo do ponovnog zastoja. Redovito treniranje u dvorani nastavile su samo druga i treća ekipa, dok su sve ostale morale trenirati na vanjskim terenima. Zbog vrlo loših vremenskih uvjeta i česte kiše nismo mogli biti redoviti no pokušavali smo svako lijepo vrijeme maksimalno iskoristiti.

4. Koje su možda prednosti, ako ih ima, a koji nedostaci ovakve sezone? Hoće li neka od generacija možda posebno osjećati posljedice pandemije i postoji li način da se to u slučaju da nova sezona krene u punoj snazi na neki način nadoknadi?


Antonio Pranjić: Veseli nas fantastična igra i rezultat naše druge ekipe u Drugoj HRL Sjever i na Završnici PH. Još jednom su neke igračice pokazale da će se ubrzo na njih moći itekako računati u prvoj ekipi. Tri igračice druge ekipe su za nagradu već i ove sezone debitirale za seniorsku momčad, a da je sezona bila uobičajenog tijeka vjerojatno bi ih bilo i više. Što se tiče ostalih ekipa puno više je nedostataka zbog neredovitog treniranja, brojnih prekida i velikog broja neodigranih utakmica. Nažalost, najviše su izgubile ekipe koje su se trebale redovito natjecati u službenim ligama. I prošla godina nam je na neki način izgubljena zbog preranog završetka, a većina ekipa nije odigrala niti jednu prijateljsku utakmicu, a tako ni službenu. Također, ogroman je nedostatak što nismo mogli iskoristiti na najbolji mogući način fantastičan rezultat ženske reprezentacije na prošlom europskom prvenstvu kada smo osvojili broncu. U takvim trenucima kad rukomet iskoči u prvi plan zbog sjajnog rezultata veliki je odaziv djece na treninge i velik broj njih se dođe upisati. Žao mi je što to razdoblje nismo mogli iskoristiti na najbolji mogući način.

5. Kakvi su planovi za Školu rukometa u novoj sezoni, a kakva su vaša očekivanja kao koordinatora?

Antonio Pranjić: Planiramo početak iduće sezone ranije nego inače. Druga ekipa će početi 2. kolovoza dok će sve ostale početi s treninzima 16. kolovoza. Želimo što je moguće više nadoknaditi izgubljeno vrijeme, a to možemo učiniti jedino s povećanjem broja treninga. Nadamo se da će iduća sezona konačno biti malo otvorenijeg karaktera i da ćemo se vratiti u dvorane. U radu s drugom i trećom ekipom ponovno će biti uključen i kondicijski trener prve ekipe Nikola Golub dok će s vratarkama raditi trenerica vratarki Barbara Stančin. U planu su i rotacije trenera unutar ekipa cijele Škole rukometa. Također u rad Škole rukometa uključit ćemo i donedavnu kapetanicu prve ekipe Dragicu Džono. Ona se oprostila od aktivnog igranja, a prije dvije godine je završila obrazovanje za rukometnu trenericu te će svoja znanja imati prilike prenijeti na mlađe generacije na opće oduševljenje svih nas. Želimo napraviti najbolju žensku Školu rukometa u ovom dijelu Europe koja će imati prepoznatljiv sustav te jasne ciljeve i zadaće. To je dugoročan proces koji polako i sustavno gradimo te su svake sezone vidljivi pomaci.

6. Kad se očekuju novi upisi i koje generacije djevojčica će se moći prijaviti?

Antonio Pranjić: Početkom nastavne godine počet ćemo s upisom najnovije generacije djevojčica rođenih 2014/15. godine. O terminima i načinu upisa pravovremeno ćemo obavijestiti putem službenih kanala kluba. Planiramo napraviti pravi rukometni dan u kojem će svi moći uživati, ako će nam epidemiološka situacija na jesen to dopuštati.