Trenerica vratarki RK Podravke, Barbara Stančin porazgovarala je s novinarom Podravskog lista te je ispričala što očekuje od nove sezone te dala svoje razmišljanje o onoj koja je za nama. Autor teksta je Goran Čičin-Mašansker.

——————

Individualni rad s vratarima u rukometu postao je potreba, a ne luksuz. U suprotnom se teško dolazi do vrhunskih rezultata. Taj segment u Rukometnom klubu Podravka trenutačno pokriva Barbara Stančin, legendarna golmanica koprivničkog kluba koje se neki sjećaju i po djevojačkom prezimenu Jovičić.

U današnje vrijeme imamo veliku sreću što postoji internet. Svi nešto objavljuju, treninge, informacije i slično, pa je svim trenerima lakše. Meni je lijepo raditi ovaj posao, uživam u njemu. Nakupi se nekad i umora, ali sve zaboravim kad sam u akciji, posebno s djevojkama iz mlađih kategorija. Mislim da imamo dobar stručni stožer prve ekipe, dobro se nadopunjavamo, komunikacija i suradnja na visokoj su razini. Isto je i sa svim trenerima mlađih dobnih skupina – rekla nam je Barbara Stančin.

Kad Podravkine golmanice dobro brane, i ona je zadovoljna.

Uvijek je to zadovoljstvo, jer tada obično i cijela ekipa igra dobro.

U prošloj sezoni Podravka nije uspjela ostvariti svoje ciljeve, ispriječila se viša sila.

Mislim da je sezona bila dobra i da smo napravili puno dobrih stvari. Bez obzira na to što nismo prošli skupinu u Ligi prvakinja, ostvarili smo iskorak u Europi plasmanom u polufinale EHF kupa. Nažalost, natjecanja su prekinuta, svi mi nadali smo se i željeli proći u finale, a vidjeli smo i svoje šanse za osvajanje europskog trofeja, ne samo domaćih naslova. Naravno da ostaje žal…

A kakve su bile vratarke prve ekipe Jovana Risović i Magdalena Ećimović u prošloj sezoni?

Bile su OK, sveukupno su bile dobre. Određene utakmice bez njihove pomoći definitivno ne bismo mogli dobiti. Rukomet je ekipni sport, golmanice su se nadopunjavale s igračicama i dale svoj doprinos. Obje su imale prekrasnih obrana, a rekla bih da se Megi dobro podigla. Imala je iskustvo iz sezone prije, puno je napredovala i dobila više prostora. Pokazala je ozbiljnost, vidjet ćemo kako će se dalje razvijati. Jovana je nažalost otišla, to je bila njena želja. Nadam se da će joj u Krimu biti dobro i da će braniti još bolje, samo ne protiv nas, ha ha. Ona je možda bila bolja u prvoj sezoni, ali je i u ovoj imala fenomenalnih obrana.

U sljedećoj sezoni novo lice na Podravkinom golu bit će rumunjska reprezentativka Julija Dumanska.

Ona je kvalitetna golmanica. U ovoj sezoni imala je nešto manju minutažu u Valcei, ali to ne bi trebalo biti negativno. Skupila je puno iskustva kroz klupske i reprezentativne nastupe. Rumunjska liga je jaka, branila je i u Ligi prvakinja, osvojila EHF kup s Craiovom. Prema onome što sam vidjela i čula te što znam o njoj, ona nam donosi kvalitetu i sigurno će se dobro uklopiti u našu ekipu. Zasad ona ima prvu startnu poziciju, tako je bilo i s Jovanom, no morat će to i potvrditi. I Megi će imati minutažu, kao i Antonia Tucaković koja nam se vraća ove sezone te se nadam da će se priključiti na početku priprema, takav je plan.

Kakva je Dumanska, možete li je usporediti s nekim?

Ne volim baš uspoređivati vratare, jer svatko je na neki način poseban. Primijetila sam da Dumanska jako dobro iskorištava svoje predispozicije. Vrlo dobro se postavlja, a jako izražava i emocije nakon svake obrane. Imamo tri vratarke od kojih svaka ima svoj stil i za sve njih bit će prostora.

A tko određuje tko će na gol, vi ili trener Zlatko Saračević?

Sve radimo dogovorno, iako po tom pitanju imam otvorene ruke. Može mi, dakako, sugerirati, ali nije da će inzistirati. Uglavnom ja odlučujem tko će započeti utakmicu – otkrila je Barbara Stančin.

Ana Crnjak (na slici) i Nika Galinec još su premlade

Dvije mlade talentirane vratarke nastavit će s treninzima i natjecanjima u sklopu Podravke 2 Lino. – One su nam puno pomogle ove sezone, svaki tjedan jedna od njih bila je s nama na treninzima, tako da su obje puno napredovale. Možda je još bilo prerano za njih da se ozbiljnije uključe, dugo već uz prvu ekipu nismo imali mlade golmanice od 15-16 godina. Više je to njima značilo u smislu napretka za budućnost, dosta su dobile time. Obje imaju dobre predispozicije i mogu biti jako kvalitetne golmanice, ali su ipak još premlade za Europu – objasnila je Barbara.