Predsjednik RK Podravke Krunoslav Bešvir // foto: Ivo Čičin-MašanskerNaš prvi sugovornik u rubrici Razgovori predsjednik je Rukometnog kluba Podravka Krunoslav Bešvir. Preuzeo je rukovođenje prije godinu dana, kada je izabran novi Upravni odbor. Klub je bio u velikim dugovanjima i pred potpunom reorganizacijom.

– Godinu je dana otkad je novi saziv Upravnog odbora preuzeo vođenje RK Podravkom. Krenulo se s velikim dugovima, danas je situacija bitno drugačija, ne i lagana. Molimo za presjek rada u tih godinu dana.
– Teška je godina iza nas, manje u sportskom dijelu, mnogo više u organizacijskom i upravljačkom. Naime, po imenovanju novog Upravnog odbora, znajući kako je klub suočen s brojnim problemima, žurno smo ih krenuli rješavati. Prvi zadatak bio je utvrditi stvarno financijsko stanje kluba, koliko iznose dugovanja i pronaći rješenja kako nastaviti poslovanje bez da ugrozimo funkcioniranje kluba. Odlučili smo promijeniti direktora i na to mjesto postavili gđu Božicu Palčić, dva mjeseca po imenovanju organizirali smo Skupštinu gdje smo iznijeli sva saznanja do kojih smo došli… Usporedo s tim radili smo na oblikovanju ekipe za novu sezonu, postavili g. Nevena Hrupca za novog trenera i odredili si realne sportske ciljeve – zadržati dominaciju u domaćim natjecanjima te pokušati ući u drugi krug Lige prvakinja.

– Kako su novčani kompleksni tokovi nakon promjena u organizaciji kluba utjecali na stručni rad i rezultate? Stalno se provlačila teza da je RK Podravka u nevoljama. Već je bilo kalkulacija kako će se ”srušiti” jaka rukometna Podravka.
– RK Podravka je institucija grada Koprivnice, vodeći ženski rukometni klub u Hrvatskoj i sve što smo činili bilo je da klub ostane čvrst i uspješan. Odlučili smo i sanirati dugovanja i zadržati visoke sportske ciljeve. Nije to bilo lako, jer su ukupna dugovanja bila viša od proračuna za 2011. godinu, no nekako smo uspjeli iznaći rješenja za plaćanje najkritičnijih obaveza poput poreznog duga, za što se klub zadužio i iz svojih mjesečnih prihoda otplaćuje kredite. Sigurno je takvo stanje imalo utjecaja na snagu ekipe, jer nismo bili u prilici zadržati našu najbolju igračicu, no zadovoljan sam kako smo sve skupa prebrodili.

NADAM SE DA ĆEMO USPJETI NAPRAVITI ISKORAK U IDUĆOJ SEZONI

– Vaš  pogled na natjecanja i ocjena za Ligu prvakinja, prvenstvo, kup i Regionalnu ligu.
– Najatraktivnije natjecanje za naš klub svakako je Liga prvakinja. Nadao sam se kako imamo šanse biti treći u skupini, ali u tome nismo uspjeli. Rekao bih da smo bili blizu, jer smo u svim gostujućim utakmicama, koje smo izgubili, odigrali dobre utakmice i bili blizu bodova, no nedostajalo nam je malo strpljenja, snage, znanja, sreće… svega pomalo. Domaća natjecanja idu očekivano i sve osim osvajanja obaju trofeja bit će iznenađenje i neuspjeh. Što se, pak, Regionalne lige tiče rezultatski stojimo solidno, no, osim što natjecateljski upotpunjuje kalendar i omogućava odigravanje dosta dobrih utakmica, očekivao sam više u smislu njenog praćenja u medijima i sveukupnog marketinškog efekta sudjelovanja u tom natjecanju.

– Kako ste ovogodišnji proračun prilagodili ambicijama kluba i kakve su one u idućoj sezoni?
– Radije ću prvo o ambicijama, a onda o proračunu. Znamo da nije sve u novcu, niti uvijek pobjeđuju oni najbogatiji. Vodim se uvjerenjem kako imamo kvalitetne igračice, kako znamo koje nedostatke imamo u ekipi i našoj igri i nadam se da ćemo uspjeti napraviti iskorak u idućoj sezoni. Da bismo to uspjeli morat ćemo dodatno racionalizirati poslovanje kluba, što postaje sve teže, jer smo lani napravili velike rezove i uštede. Financijski će sve biti jako ”na knap”. Podravka je smanjila sponzorski ugovor za milijun i pol kuna, na klubu je nemala kreditna obaveza i kada uzmemo sve skupa u obzir zahtjevan će to biti zadatak i za direktoricu kluba i za cijelu Upravu.

RK PODRAVKA POSLUJE RACIONALNO I TRANSAPRENTNO, A PRVU EKIPU POPUNIT ĆEMO ZA IDUĆU SEZONU

Predsjednik RK Podravke Krunoslav Bešvir // foto: Ivo Čičin-Mašansker– Puno je priča i kalkulacija o upotpunjavanju igračkog kadra. Je li RK Podravka zaista gomila igračice, pa onda otkud novac? Ima li ”svježeg kapitala”, ili je i tu proračun izbalansiran na ”podravski način”, štedljivo, dakle?
– Za iduću sezonu već dulje vrijeme razmišljamo o igračicama, struka je rekla svoje želje. Prva ekipa imat će 16 igačica s racionalnim rasporedom na svakom mjestu, od golmanica do krila. U kontaktu smo s nekim igračicama za koje bismo željeli da pojačaju sastav za Europu u idućoj sezoni, a sve će se definirati pri kraju sezone. Ne, neće biti ”viška” igračica, a istodobno i te kako vodimo računa o kvalitetnim mladim igračicama iz vlastitog podmlatka, koje će popuniti sastav prve ekipe. Rukometni klub Podravka posluje vrlo racionalno, transparentno. To smatram jako važnim i priželjkujem da to prepoznaju i građani Koprivnice, naši navijači.  Nažalost, svježeg, novog kapitala u obliku novih sponzora skoro da nema. Istina je kako smo potpisali nekoliko novih sponzorskih ugovora s ovdašnjim tvrtkama i cijenim dobre namjere poduzetnika koji su izdvojili novac za podršku našim rukometašicama, no ti iznosi su nemjerljivo niži od iznosa koji osigurava Podravka i za sada ne omogućavaju iskorak, ali svakako pomažu.

– Kako sponzor, Podravka d.d, određuje sponzorski iznos na godišnjoj razini, to znači da je financiranje osigurano do 31. prosinca. Kakve su naznake za iduće razdoblje? Smanjanje proračuna? Traženje novih sponzora do kojih je inače teško doći? Kakva je perspektiva kvalitetnog ženskog rukometa?
– U ovom trenutku ne mogu reći hoće li sponzorstvo Podravke biti isto, veće ili manje od ovogodišnjeg. Ono što je sigurno je kako će to ovisiti i o poslovnim rezultatima Podravke, ali i o rezultatima koje će postizati klub. Prema dosadašnjem iskustvu ne bude li ovako snažne podrške Podravke neće biti niti jakog ženskog rukometnog kluba u Koprivnici, jer napori da nas dodatno podrže ovdašnje tvrtke, Grad i Županija ne daju osobite rezultate. No, bez obzira na to vjerujem da je perspektiva dobra, što znači da će Podravka i dalje stajati uz klub.

UPRAVNI ODBOR NEĆE POSUSTATI

– U svjetlu svega što ste odgovorili i pitanje: vjerujete li u entuzijazam, volju i energiju Upravnog odbora i u idućih tri godine?
– Ugodno se osjećam u društvu kolegica i kolega iz Uprave, vrijedno radimo i dobro razumijevamo što nam je zadatak i cilj. Volju i energiju imamo, pokazali smo to i brojnim sastancima koje smo održali i odlukama koje smo donosili. Krasi nas realnost i odgovornost prema klubu i obavezama koje smo preuzeli uz neprijepornu želju za sportskim uspjehom. Naš put ima svoj cilj, ograničenja s kojima se suočavamo malo ga usporavaju, ali živim u uvjerenju da gradimo ekipu koja će za dvije, tri godine ponovno biti jedna od najjačih u Europi.

– Zaključno?
– Mnogo je toga lijepog i dobrog vezanog na naš klub. Nastojat ćemo ga činiti jačim i uspješnijim na veselje naših sugrađana i sponzora. Nadam se da će to uistinu biti na njihovo veselje, veselje naših navijača te da će nas podržati u većem broju nego što je to bilo ove godine. Pred Upravom, igračicama i svima u klubu zadatak je da učinimo naše nastupe atraktivnijima i privlačnijima zahtjevnim navijačima. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i da će dvorana sljedeće sezone biti punija nego što je bila do sada. Ovaj klub postoji zbog navijača i znamo li koliko Koprivničanci i Podravci vole rukomet u tome moramo uspjeti.