Božica PalčićNa konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak jedna od tema bila je i sudjelovanje Podravke Vegete u natjecanjima iduće sezone, odnosno o domaćoj ligi, Ligi prvakinja i novoformiranoj World Professional Women Handball League (WPWHL). Podravka ima ozbiljne namjere da se odmjeri u jakim konkurencijama koje te lige pružaju. Naravno, za sve postoje uvjeti i ono ”ako”.

Direktorica Božica Palčić potvrdila je da je Podravka Vegeta zatražila od EHF-a Wild Card za sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvakinja u idućoj sezoni. Ako se to ne ostvari slijedi natjecanje u EHF kupu:

– Ako dobijemo pozivnicu za Ligu pravkinja, čemu se nadam i što bi bilo normalno i u redu vis á vis podatka da imamo najviše nastupa u Ligi prvakinja. Prošle godine Wild Card je dobila Lokomotiva. Ne vidim razloga da mi ne bismo mogli dobiti ove godine. To bi značilo da sudjelujemo u kvalifikacijama, a svi su izgledi da će i prvak Hrvatske morati u kvalifikacije, no EHF tek treba napraviti listu sudionika. U koliko nam se pruži mogućnost želimo proći kvalifikacije i sudjelovati u redizajniranom formatu Lige prvakinja, koji pruža veće mogućnosti za daljnji plasman: tri ekipe iz grupe odlaze u Glavnu rundu, pa bi to bilo ukupno 12 utakmica i 12 televizijskih prijenosa. Za sve, i za klub i za sponzore to bi bilo jako dobro.

IGRAČKI KADAR JE 90 POSTO POPUNJEN

Za toliko napornih utakmica potrebne su i kvalitetne rukometašice.

– Mi smo posao oko kompletiranja ekipe uglavnom završili, osim što je otvoreno pitanje još jedne vanjske igračice. Bude i financija i to će se riješiti. Iz prošle sezone ostale su sve tri golmanice: Milenković, Kapitanović i Jukić. Na lijevom krilu bit će Nemaškalo i vjerojatno ćemo priključiti mladu igračicu iz druge ekipe, Antoniju Oremović. Iva Pongrac nije bila zadovoljna ponuđenim uvjetima i rekla je da pod takvim uvjetima ne želi igrati za Podravku. Na pivotu je Andrea Čović i doveli smo Dragicu Džono iz francuskog Nantesa, na desno krilo doveli smo Anu Nikšić iz mađarskog Váca, dugogodišnju igračicu Lokomotive, a za drugu igračicu još se nismo odlučili. Od vanjskih potpisale su Miranda Tatari, Jelena Živković i Jelena Trifunović. Moramo vidjeti hoćemo li ostala mjesta popuniti mlađim igračicama ili dovesti još neku vanjsku igračicu.

Moram reći da su sve djevojke potpisale za manja primanja nego što bi imale u nekim drugim klubovima koji su ih tražili i manja od onih koja su imala prošle sezone. Pristale su ostati za manji novac. U Europi je velika kriza i nema novca i to se posebno odražava na sport i ženski rukomet. Igračice su pristale igrati i za manji novac, jer znaju da je kod nas sigurnost da će svakog mjeseca redovito dobivati svoju plaću.

O NOVOJ LIGI // World Professional Women Handball League (WPWHL)

Ženski klubovi pokušavaju se ozbiljnije organizirati na principu SEHA muške lige. Iskreno, ovogodišnja Regionalna liga bila je pravo organizacijsko razočarenje. O tome Božica Palčić kaže:

– Da, Regionalna liga nije ispunila očekivanja. Na kraju je ispalo pomalo neozbiljno. Makedonski Vardar je pokrenuo inicijativu o pokretanju nove lige World Professional Women Handball League (WPWHL) u koju bi bili uključeni klubovi iz Rumunjske Baîa Mare i Corona Brasov, iz Makedonije Vardar i Metalurg, Budućnost iz Crne Gore, Podravka Vegeta i Lokomotiva iz Hrvatske, Krim Mercator i GEN-I Zagorje iz Slovenije i Hypo Nö iz Austrije. Mađarski klubovi imali su prekratak rok za odluku, pa ih neće biti u prvom izdanju nove lige. Liga će biti sponzorirana od tri glavna sponzora iz Makedonije. Bili bi pokriveni svi troškovi putovanja, plaćanje sudaca i delegata. Domaća ekipa trebala bi snositi troškove smještaja gostujuće ekipe i sudaca i delegata.
Od Hrvatskog rukometnog saveza imamo podršku i dat će suglasnost Podravki i Lokomotivi, a, naravno, odobrenje mora dati i krovna europska rukometna organizacija EHF. Lokomotiva i Podravka poslali su zajedničko pismo HRS-u o namjeri sudjelovanja u novoj ligi i traženju nesudjelovanja u ligaškom dijelu 1. HRL.

Nova liga nastojat će se organizacijski približiti muškoj SEHA ligi, a vlasnik Vardara namjerava u jednoj od idućih sezona dovesti u tu ligu i dvije-tri ekipe iz Rusije. Nešto kao hokej liga u kojoj igra Medveščak. Možda bi to bilo zanimljivo i sponzorima.

Evo, sezona je završila, a već je puno priprema za iduću. Ujedno počinje reprezentativni dio, juniorsko Svjetsko prvenstvo u Koprivnici, Zagrebu, Čakovcu i Dugom Selu.

Bit će posla i ljepote rukometne igre.