Ukrajina - Hrvatska // Foto HRS(IZVJEŠTAJ HRS-a) Hrvatska ženska juniorska reprezentacija potvrdila je plasman na Europsko prvenstvo koje će se od 27. srpnja do 6. kolovoza održati u Sloveniji. U posljednjoj utakmici kvalifikacija u 4. grupi pobijedile su reprezentaciju Ukrajine s 22:16 (10:5) i osvojile prvo mjesto, što donosi povoljniji ždrijeb za skupine Europskog prvenstva.

Prvo poluvrijeme obilježio je izuzetno mali broj pogodaka. U prvih 20 minuta vidjeli smo samo osam golova. Jedna i druga ekipa su jako puno griješile i promašivale. Kod Hrvatske je obrana dobro funkcionirala, no u napadu se teško dolazilo u stopostotne šanse ili kada se došlo one se nisu realizirale.

Bez obzira na mali broj pogodaka, hrvatske juniorke stalno su bile u vodstvu. Ukrajinkama je postizanje pogodaka osim dobre obrane otežavala i raspoložena Magdalena Ećimović. Ipak, posljednjih nekoliko minuta prvog poluvremena rukometašice Ivana Jerkovića su se raspucale i otišle na odmor s pet pogodaka prednosti.

Za razliku od prvog, u drugom poluvremenu je situacija s pogocima bila nešto bolja. Dobro su otvorile Hrvatice i čuvale svojih pet pogodaka prednosti (13:8). Međutim, s dva uzastopna pogotka Ukrajina je smanjila na 13:10. Rukometašice Hrvatske upale su u malu krizu pa je izbornik Jerković pozvao time-out. Minuta odmora očito ih je malo razbudila pa su se, predvođene pogocima Tene Japundže, vratile na +5. Utakmica je završena pobjedom od šest razlike – 22:16.

Ponovo je Japundža bila najefikasnija sa sedam pogodaka. Po tri pogotka su još dale Korina Karlovčan, Gabrijela Jurlin i Ivona Mrđen. Katerina Volova, Anastasija Meleketseva i Svitlana Aksonova s po četiri pogotka bile su najbolje u redovima Ukrajine.

Hrvatska je ove kvalifikacije završile na prvom mjestu, a svoje mjesto na Europskom prvenstvu iz skupine 4 izborila je i Nizozemska koja je u prvoj utakmici dana bila uvjerljiva protiv Finske sa 46:19 (27:14)

UTAKMICA 3. KOLA 4. GRUPE KVALIFIKACIJA ZA EP

UKRAJINA – HRVATSKA 16:22 (5:10)

ĐURĐEVAC – Sportska dvorana Strukovne škole.

HRVATSKA: Bešen, Ećimović; Japundža 7, Karlovčan 3, Mikolić 1, Kalčić, Lukić 2, Mrđen 3, Kapetanović, Jurlin 3, Dobrić 1, Adamić, Majetić, Čivljak 1, Pavlović, Mrazović 1. IZBORNIK: Ivan Jerković.

UKRAJINA: Voronko, Saltianuk, Čikovani; Furmanets, Poliak, Žolobovič, Hotra 3, Holovko, Volova 4, Markevič 1, Melekestseva 4, Aksonova 4, Ptašinska, Šukal, Kalina, Bilik. IZBORNIK: Vitalij Nadič.