Ovim putem želimo uputiti čestitke treneru Josipu Šojatu koji je na ovogodišnjoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta od strane Hrvatskog olimpijskog odbora zasluženo primio Nagradu za životno djelo ‘’Matija Ljubek’’. U svibnju smo imali prilike razgovarati s trenerom Šojatom u povodu 25. godišnjice od osvajanja Lige prvakinja za naše klupske stranice i još jednom se uvjerili kako je njegova skromnost i veličina ostala nepromijenjena sve do danas. Trener s posebnom karizmom kojeg se uvijek rado sjetimo sada živi miran život, na dvije adrese, onoj u Zagrebu i onoj u Senju. Još uvijek rado zaplovi svojom barkom i uživa u blagodatima mirnog obiteljskog života no i dalje ne bježi od one posebne ljubavi, rukometa. Još jednom čestitke na velikom priznanju koje će nadamo se naći svoje mjesto među brojnim osvojenim sportskim trofejima i nagradama.

O proglašenju i trofejima

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo. Među ovogodišnjim dobitnicima Nagrade za životno djelo HOO ‘’Matija Ljubek’’ je i legendarni rukometni trener Josip Šojat. Njegovi uspjesi su se itekako urezali u povijest hrvatskog sporta, a posebno rukometa. Kao igrač je nastupao za RK Senj i RK Medveščak s kojim je tri put bio pobjednik jugoslavenskog Kupa, a kao trener je s istim tim klubom dva puta osvajao isti trofej. Nakon Medveščaka i Zameta gdje je bio trener otišao je u Sloveniju gdje je s Celjem Pivovarna Laško osvojio četiri naslova prvaka Slovenije i četiri Kupa. U Sloveniju se vratio još jednom 2000-2002. godine i opet osvojio oba trofeja.

Ono što je zasigurno obilježilo njegovu trenersku karijeru je osvajanje Kupa IHF-a 1991. sa zagrebačkom Lokomotivom, a 1996. s Podravka Vegetom je postao prvak Europe te osvojio Superkup  Broj naslova prvaka i u Kupu i u prvenstvu Jugoslavije te Hrvatske gotovo je nemoguće izbrojiti no u svojoj je bogatoj trenerskoj i igračkoj karijeri skupio tridesetak trofeja.

Vodio je i hrvatsku rukometnu reprezentaciju u dva navrata. Od 1996. – 2000. te od 2005.-2008. Ima i srebro s Mediteranskih igara 1997. te broncu 2005. Sa Svjetskog i Europskog prvenstva pamti 6. mjesto kao najbolji rezultat.

Foto: Veliki dan Hrvatskog Sporta 2021, The Westin Hotel, Zagreb, Croatia, 21.12.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff