Pred RK Podravka Vegeta nalaze se novi izazovi. Nedjeljnom utakmicom protiv crnogorske Budućnosti naš klub otvara novu sezonu DELO EHF Lige prvakinja, a epidemija koronavirusa promijenila je neke stvari. U prvom redu, na ovu utakmicu neće biti dopušten ulaz gledateljima.

U dvorani će biti dopušteno maksimalno 100 osoba, uključujući obje ekipe, stručne stožere, djelatnike kluba i predstavnike medija. Dvorana će biti podijeljena na pet zona (crvenu, narančastu, žutu, zelenu i plavu), a sudionici jedne zone nikako neće smjeti preći u drugu zonu.

Crvena zona uključivat će teren, klupe i prvi red tribina, svlačionice i prostorije za terapijske postupke, prostoriju za kontrolu dopinga, zahode i pristup. U njoj će smjeti boraviti igrači, stožer, službene osobe, suci, čistači poda, EHF-ova kontrola dopinga i službena osoba za pod.

Narančasta zona uključuje izabrana područja prostora uz teren i iza gola, a ta područja moraju biti najmanje dva metra udaljena od ulaza i klupe. Nadalje, tu je i nadzornik marketinga EHF-a, fotografi, medicinska služba, TV produkcija (kamere), službena osoba za Covid-19 i osiguranje.

Žuta zona sadržava tribine, odvojene urede i prostorije za sastanke te vanjsko područje, tamo će biti i delegacije ekipa, TV produkcija, vatrogasci, policija i osiguranje, najavljivač dvorane i bazni signal.

Zelena zona nalazi se na tribinama, a u njoj će smjeti boraviti mediji i službena osoba za medije, kao i službena osoba za pod (Floor manager).

Plava zona također se nalazi na tribinama, a taj prostor predviđen je za gledatelje (tamo gdje je dopušteno) i za osiguranje, policijskog službenika.

Zone moraju biti jasno odvojene, a ako se nalaze na istoj tribini, mora između njih biti minimalno tri reda razmaka. Važno je da su svi igrači, treneri, suci i glavne službene osobe za utakmicu u crvenoj zoni te da ostanu odvojeni od drugih skupina i pridržavaju se mjera opreza koje već imaju i u svom domaćem okruženju i okruženju za treninge.

Izuzevši igrače, suce i trenere, sve druge osobe prisutne na utakmici moraju cijelo vrijeme nositi maske za lice. Čistači poda, kojih najviše može biti četiri, obavljaju svoj posao u crvenoj zoni i moraju sjediti sami u svakom od kutova.

Osoblje iz narančaste zone nikada ne bi trebalo prilaziti igračima ili službenim osobama bliže od dva metra, osim ako su ih na teren pozvali suci (npr. medicinske ekipe), a i tada trebaju održavati fizičku udaljenost od drugih igrača i službenih osoba.

 

Kompletno osoblje ekipe domaćina, koje poslove obavlja u crvenoj zoni (službene osobe na utakmici i čistači poda), mora slijediti smjernice vezane na preporuke, a odgovornost je službene osobe za Covid-19 da osigura da svi iz redova osoblja ekipe domaćina poznaju te smjernice.

Pristup određenoj zoni mora biti jasno naznačen na svim akreditacijama (uključujući i one za osoblje koje obavlja poslove u plavoj zoni) i nikome se ne može dopustiti pristup bez akreditacije niti obavljanje poslova u više od jedne zone.

Ekipa domaćina je odgovorna za izradu potpune liste akreditacija za sve strane direktno uključene u utakmicu i njihov pristup odgovarajućoj zoni.

Potrebno je osigurati minimalno tri metra udaljenosti između stražnjeg dijela naslona na prostoru uz teren i prvog reda sjedala iza njih. Također je potrebno osigurati minimalno tri metra udaljenosti između terena i sjedala za gledatelje na svim trima stranama. Tamo gdje to nije moguće, mora se postaviti sigurnosno područje od tri reda praznih sjedala.

Oznaka zone (crvena / narančasta / žuta / zelena / plava) mora biti jasno naznačena na svakom od područja.