Trener Mrđen u Frrankfurtu // Foto Ivo Čičin-Mašansker // Foto Ivo Čičin-MašanskerPodravka Vegeta danas je na putu prema Hrvatskoj. Navečer je stigla obavijest o štrajku Lufhansinih pilota, koja je obavijestgila da je let Leipzig – Frankfurt otkazan. Nakon toga krenulo se u rješavanje stvari, pa je utvrđeno da se iz Frankfurta može. Domaćin je pristao da umjesto u Leipzig iz Nordhausena vozi u Frankfurt. Tri i pol sata, nešto duže nego do Leipziga. U praznoj frankfurtskoj Kreuz zračnoj luci brzo su obavljene formalnosti i nakon tri sata dodatnog čekanja u 18 sati leti Croatia airlines za Zagreb. U konačnici, i bolje je putovati jednim zrakoplovom, nego prolaziti sve aerodromske ”torture” dva puta.

Prije puta iz Nordhausena razgovarali smo s trenerom Goranom Mrđenom. Bio je dogovor da se prespava noć, ma kako nemirna bila.

Pa je trener morao dati objašnjenje visokog poraza sa stručne strane. Podsjetimo, utakmica 1. kola B grupe Lige prvakinja Thüringer – Podravka Vegeta 33:20 (14:11).

U DRUGOM POLUVREMENU KRENULO JE KAKO NISMO HTJELI

– Jučer smo odigrali utakmicu iz koje smo, govoreći prije utakmice, htjeli doći neporaženi, ili s nekakvim minimalnim porazom. Uz sve greške, promašaje zicera i sedmeraca nije bilo toliko loše. Parirali smo prvo poluvrijeme, a onda je došlo zadnjih 20-30 sekundi do dva gola s igračicom manje, koji nam nisu trebali na rezultati 12:11 za njih i tu smo možda trebali doći u plus. Međutim, završilo je na tri minus.

U poluvremenu smo rekli da idemo stići taj rezultat i da vidimo što možemo promijeniti. Međutim, nije krenulo onako kako smo mi to htjeli i kad je Thüringer krenuo, da tako kažem, u neko ozbiljnije vodstvo, mi smo to htjeli stići na brzinu, srljajući, da bismo njima davali loptu u ruke i još k tomu nismo zabili ukupno pet sedmeraca. To je bitno okrenulo tok utakmice i rezultat utakmice u drugu stranu, jer nije samo stvar u promašenim sedmercima, već smo debelo digli samopouzdanje vratarke, koja je na drugoj strani branila odlično, a sebi spustili samopouzdanje, tako da smo počeli zazirati i od rezonskog šuta.

NISMO SE PREDALI, JEDNOSTAVNO SMO IZBAČENI IZ LOGIČNE KOLOTEČINE

– Iz vana je izgledalo da se u nekim dijelovima, osobito na kraju, odustalo od utakmice?!

– Ma nismo tako htjeli, nismo to tražili u bilo kakvoj komunikaciji. Na kraju i dva time outa koja smo tražili u kratkom vremenu uzastopce u drugom poluvremenu, govore o tome. Htjeli smo promijeniti ritam utakmice, no činjenica je da to nismo uspjeli, činjenica je da smo se našli u situaciji u kojoj se dosad nismo nalazili. Ne mogu reći, niti naći objašnjenje o tome da je ekipa htjela odustati. Ali činjenica je da nas je u toku utakmice domaćin izbacio iz nekakve logične kolotečine i nismo više mogli uspostaviti svoju igru, a počeli smo se bojati i rezonskih udaraca na gol u strahu da ne bi promašili. A oni su, logično, dobili krila. Igrali su sve bolje i bolje i sve slobodnije i slobodnije kako se rezultat na njihovoj strani povećavao. U prvom poluvremenu, kada je rezultat bio knap, oni nisu bili toliko slobodni. I oni su imali tehničkih grešaka, loptu bacali u aut i sličnih situacija, dok je opterećenje bilo na njihovoj strani. Međutim, oni su se prvi iz toga iščupali zahvaljujući svojoj vratarki, a i našim promašajima.

S utakmice // Foto Mario Getzel picture team.com Erfurt

– U povijesti je bilo isto takvih poraza. Međutim tad se igrao drugačiji rukomet. Ekipe su gubile velikom razlikom, ali i dobivale velikom razlikom. Ovdje se rezultat ne ganja kao u kupu, ali gol-razlika jako puno znači. Kakve su šanse da na pravi način ugostimo Thüringer u Koprivnici?

– Kad ta utakmica dođš na red igrat ćemo je da pobijedimo. E, sad. Ta gol-razlika može odlučiti tko ide dalje u drugi krug, ali možemo mi otkinuti bod ili dva nekom drugom, pa prestići Thüringer, a da golrazlika ništa ne znači, nego bi značila bodovna razlika. Međutim, bit će tu još puno teških utakmica. A najvažnija nam je ova u četvrtak.

OPORAVAK TRAJE DO ČETVRTKA, TADA JE NA REDU LOKOMOTIVA

– Dobro, onda idemo na domaći teren. Treba se brzo oporaviti i doći u zagrebački Dom sportova za Lokomotivu spreman.

– Poslije ove utakmice razočarenje je u smislu da smo mi ovdje išli sa željom da napravimo nešto. A kad se vratmo na utakmicu ne smijemo zaboraviti da Thüringer nije igrao Final 4 Lige prvakinja zbog jednog gola. U našoj javnosti on nema dojam takve ekipe, međutim, ja mislim da su jako, jako dobra ekipa. Prošle godine ovdje je Vardar jedva uzeo bod. I tako talje. Prema tome, ono što smo jako željeli nismo uspjeli i da što prije, neću reći zaboravimo, već da ono što ovdje nije valjalo trebamo ispraviti, ponavljati kao mantru, dati si do znanja i ne možemo reći ”nema to veze”. Situacije koje ovdje nisu bile dobre ne trebamo zaboraviti, već potencirati da bi ih promijenili.

Ali u svakom slučaju u Domu sportova će biti neka druga utakmica i mi tamo idemo po rezultat koji nam daje veliku šansu da u uzvratu u Koprivnici imamo povoljniji skor. S tim, da što se tiče samog prvenstva, puno je kola do kraja i puno je ritma subota-srijeda, tako da može biti svega s jedne i druge strane.

Ali o tome, toj utakmici, i predstojećoj utakmici Lige prvakinja s Budućnosti više sutra, u utorak, nakon presice u klubu.

Mrđen je na kraju htio još nešto reći:

– Zahvaljujem ovim dečkima koji su nas došli podržati putujući tisuću kilometara. Hvala im na toma, a istodobno smo vidjeli jednu divnu atmosferu u dvorani pred više od 2000 ljudi, koji stalno navijaju. Ovo nije opravdanje, ali mi jednostavno nismo navikli funkcionirati i igrati u takvom okruženju, gdje je bilo kakva komunikacija trenera s igračicama i igračica međusobno nije moguća, osim ako je neki prekid.

Volio bih da i nas publika podrži, ali ona ne može dati podršku ukoliko ekipa to sama ne izazove na terenu.

Jasna poruka curama.

Goran Mrđen na aerodromu Frankfurt // Foto Ivo Čičin-Mašansker