Božica Plačić na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerU subotu i nedjelju počinje nova natjecateljska sezona. Sve do sada, turnirske utakmice, bile su samo pripreme za ono glavno. A glavno dolazi odmah, u subotu i nedjelju 10. i 11. rujna: kvalifikacije Lige prvakinja za ulazak u grupnu fazu natjecanja. U povodu toga RK Podravka s.d.d. organizirala je konferenciju za novinstvo na kojoj su nastupili direktorica Božica Palčić, trener Podravke Vegete Goran Mrđen i igračice Ivana Kapitanović i Dora Krsnik. Danas objavljujemo razmišljanja Božica Palčić.

– Novu sezonu otvaramo najbitnijim turnirom, najbitnijim utakmicama, a to su kvalifkacije za Ligu prvakinja ovog vikenda u Norveškoj. Igrat ćemo dvije utakmice i o njima ovisi daljnji tijek ove sezone u europskim natjecanjima. Ukoliko se uspijemo kvalificirati u Ligu prvakinja, osigurat ćemo i nastavak natjecanja u idućoj godini bilo u glavnoj rundi Lige prvakinja ili EHF kupu, odnosno europskoj ligi – rekla je Palčić.

I put do EHF kupa ima svoje prepreke.

– Ukoliko se ne plasiramo u Ligu prvakinja, onda naše daljnje sudjelovanje u europskim natjecanjima ovisi o tome koje ćemo mjesto zauzeti na kvalifikacijama.

Naime, četvrti s kvalifikacijskog turnira igra utakmice pretkola EHF kupa u listopadu, a drugi i treći preskače listopad i igra samo jedno pretkolo u studenome. Igraju se s jednim protivnikom dvije utakmice po kup sustavu: pobjednik ide dalje, poraženi gubi pravo nastupa.

– Ako se to prođe, onda se u siječnju igraju utakmice EHF kupa, koji je u izmijenjenom formatu, jer je promijenjen i sustav natjecanja: Kup kupova i Kup EHF-a spojeni su u jedno natjecanje, što se sada u teoriji može usporediti s europskom ligom kao u nogometu.

Podravka Vegeta u norveškom Drammenu prvu utakmicu, utakmicu polufinala igra s nizozemskim prvakinjama Sercodak Dalfsen.

S lijeva: Palčić, Krsnik, Mrđen, Kapitanović // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Prikupili smo određene informacije o ekipama. Moje generalno razmišljanje, što se tiče kvalifikacija, jest da imamo izgleda. U Norvešku idemo s razmišljanjem da želimo ući u Ligu prvakinja, pa da RK Podravka nastavi kontinuitet natjecanja u EHF Ligi prvakinja. Sigurno da će nam biti teško. Norveška ekipa Glassverket je u prednosti s obzirom na domaćinstvo i s obzirom na to da su drugoplasirana ekipa norveške lige, odmah iza Larvika. A svi znamo kakav je norveški rukomet. Glassvekret je dobra ekipa.

Ta norveška ekipa već drugu godinu za redom domaćin je kvalifikacijama, Prošle godine bile su bez izgleda, jer je u kvalifikacijama bio Györ kao drugoplasirana mađarska ekipa iza FTC-a.

– Nizozemke njeguju norvaški stil rukometa, brze su, dugo su na okupu i sigurno nam neće biti lako. S druge strane po imenima turski predstavnik Ankara Yenimahalle, koji igra u polufinalu s domaćinom, možda je i najbolja, ima najviše igračica koje imaju europsko iskustvo, igrale su dosta europskih utakmica. Od tri kvalifikacijske grupe, naša grupa je definitino najjača. Bit će teško, ali se nećemo unaprijed predati i idemo s uvjerenjem da ćemo proći u Ligu prvakinja.

– Je li postavljen neki cilj pred ekipu, izgleda kao da nemate imperativa?

– Trebali smo imati sastanak Nadzornog odbora ovaj tjedan, ali je zbog zauzetosti predsjednice odgođen za iduću ponedjeljak, 12. rujna. Tada će biti definirani sportski ciljevi. Ne mogu reći da nema imperativa, nama je uvijek imperativ postizanje što boljeg rezultata, a to je ulazak u Ligu prvakinja. Naravno, treba sagledati sve činjenice i uzeti u obzir okolnosti i biti realan, ali, ponavljam, odlazimo u Norvešku želeći ponovno ući u Ligu prvakinja – zaključila je Palčić.

Inače, domaćin na svojim internetskim stranicama smatra da je Podravka Vegeta favorit u susretu s Nizozemkama i očekuju fnale Glassveket – Podravka Vegeta.