Krsnik, Trajkovski, Milenković, Palčić // Foto Ivo Čičin-MašanskerKonferencija za novinare uoči utakmice 3. kola B grupe EHF Lige prvakinja između Podravke Vegete i francuskih prvakinja Fleury Loiret Handball ponudila je mnoštvo razmišljanja o Ligi prvakinja, o bivšim ujedno i budućim suparnicima. Sudionici razgovora s klupske strane bili su direktorica Božica Palčić. trener vratarki Goran Trajkovski te igračice Mirjana Milenković i Dora Krsnik.

Iako je osnovna tema bila predstojeća utakmica s Fleuryjem, nije bilo moguće zaoboići dosad odigrane utakmice. Mirjana Milenković branila je Francuskoj za Besançon i kontra Fleuryja.

MIRJANA MILENKOVIĆ // Igra sa srcem zaustavlja brzi Fleury

– Jesam, ali to je dosta drugačija ekipa. No, pokazale smo da možemo dobro igrati s jako dobrim ekipama, kao što je Thüringer. Prva utakmica bila nam je malo slabija, ali pokazujemo da iz utakmicu u utakmicu igramo opuštenije. Ja bih ovom prigodom pozvala publiku da dođe u što većem broju i, zašto da ne, idemo na pobjedu. Ne vidim razlog, ako smo se borili s Thüringerom do 45. minute, da onda na ovoj utakmici ne produžimo te minute do kraja. To nam je svakako cilj. Sve su nam igračice pokazale da mogu mnogo više negoi što je to bilo, recimo, na prvoj utakmici. Iz utakmice u utakmicu sve igračice pokazuju veću formu – kaže Milenković.

Mirjana Milenković // Foto Ivo Čičin-MašanskerOd ranije se zna, a vidjelo se na snimkama utakmica, da igračice Fleuryja dosta brzo trže. Ha – sve igračice u svim ekipama trče. No:

– Dosta brzo trče, ali imaju pritom i dosta tehničkih grešaka, tako da u tome vidim našu priliku. Protiv Thüringera smo se dosta dobro vraćale, prodale su nam jednu jedinu kontru, što je za njih jako malo s obzirom na to na koji način igraju. Ako ćemo igrati sa srcem sigurno možemo zaustaviti Fleury.

DORA KRSNIK // Moramo zaustaviti njihovu brzu kontru

Dora Krsnik odigrala je sjajnu utakmicu s Umagom u utorak i kaže da su misli ekipe i prpipreme nakon Thüringera (dan i pol) bile usmjerene na Umag.

– Fleruy smo počeli proučavati tek nakon Umaga, ali gledala sam njihove dvije utakmice u Ligi prvakinja. Stvarno igraju brzi rukomet, ali mislim da možemo s njima pod uvjetom da zaustavimo njihovu brzu kontru. U igri šest na šest, na punu zonu, malo su slabije, jer žele što prije riješiti utakmicu, pa zato imaju više tehničkih pogrešaka.

GORAN TRAJKOVSKI // Molio bih publiku da ne odustane od ove mlade ekipe

Goran Trajkovski detaljnije je objasnio detalje iz nedjeljne utakmice s Thüringerom:

– S Njemicama smo izgubili pod kraj utakmice u napadu. Njihovom promjenom obrane na 5-1 nismo iskoristili protsor koji nam se ponudio na liniji i uz nekoliko presječenih lopti one su nas dotukle u zadnjih 10 minuta. Ali tu je kumovao i naš umor, odnosno neadekvatne zamjene nisu uspjele nadomjestiti problem širine ekipe. Zbog toga je došlo do pada, koji je došao u najgorem trenutku, na kraju utakmice. I onda taj rezultat nije realan, nismo zaslužili izgubiti tako velikom razlikom. Odigrali smo najboljih 40 minuta otkad sam ja u klubu ovih godinu i pol. Odigrali smo i najbolje poluvrijeme, iznad svojih mogućnosti.

Tome je pridonijela i naša publika. I molio bih publiku da ne odustane od ove mlade ekipe, jer znam da su ljudi na tribinama pred kraj utakmice bili vidno razočarani velikim porazom. Ali to je odrastanje ekipe kroz takve utakmice – ne mogu odrastati kroz našu ligu, već kroz Ligu prvakinja, europske utakmice.

Trajkovski smtra da su u Francuskinja najopasnije brzina i snaga.

– Francuskinje su fizički, antropometrijski još jače od Njemica. Mislim da su njihove mogućnosti i skočnost, osobito kod tamnoputih igračica, nevjerojatno naglašena eksplozivna brzina, skočnost, snaga i mislim da će igru graditi na toj snazi, brzini i da će nas na taj način, zapravo u igri jedan na jedan, pokušati poraziti.

A mi moramo odgovoriti na tu igru taktikom, jer nema drugog način, budući da fizičkom snagom to ne možemo napraviti. Ipak je to jača ekipa od Podravke, kao što je bio i Thüringer, kao što je bio i FTC, pa moramo izmišljati kako bi takve ekipe sveli na što manju razliku i da ih pobijedimo ako je moguće.

BOŽICA PALČIĆ // Dolazi ekipa s proračunom od tri milijuna eura

U razgovor se uključila i direktorica i bivša igračica i kapetanica ekipe Božica Palčić:

Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Našu šansu vidimo u tome što oni dolaze ovamo kao apsolutni favoriti. Vidjeli su rezultate naše prve dvije utakmice. Ako se po njima ravnaju, onda to nama može ići samo u prilog. A i Fleury ima proračun od tri milijuna eura. Jasno je o kakvom se klubu i kakvim igračicama radi.

– Ima jedna neosporna istina: sve ekipe koje ovdje dođu moraju osvojiti dva boda da bi se plasirale u daljnje natjecanje – kaže Goran Trajkovski – Između njih se vodi mrtva utrka, međusobno su odigrali utakmice s neriješenim rezultatima. Vidjet će i da ovaj teren nije baš bezazlen. Ići će na glavu od samoga početka, što Thüringer nije radio, ušao je u utaikmicu opušteno gledajući nas protiv Mađarica. A mi smo pokazali jedno svoje drugo lice i skoro iznenadili. Žao mi je što to nismo uspjeli.

– Utakmica s Fleuryem ključna je za eventualni ostanak u Ligi prvakinja i na proljeće. Je li to opterećenje?

– Pa ne. Meni kao treneru nije, a ni curama – rekao je Trajkovski.

– Nije, želimo da se pokažemo u što boljem svijetlu – dodala je Milenković.

– Nije kraj svijeta, nećemo svi nestati ako ne pobijedimo. Trebamo igrati opušteno i za svoj gušt i onda bi ekipa morala dati najbolje od sebe – mišljenja je Božica Palčić.

– U obrani sa srcem, borbenošću, to svaka igračica može igrati. U obrani nema znaš – ne znaš, ako daš sve od sebe i kad ti ide i kad ti ne ide možeš pridonositi ekipi – zaključuje Mirjana Milenković

DORA KRSNIK // Hvala Podravki što mi je omogućila igranje Lige prvakinja

Kako je igrati u Ligi prvakinja, bilo je pitanje za Doru Krsnik, koja dosad nije imala prilike igrati u takvoj klupskoj konkurenciji.

Dora Krsnik // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Hvala Podravki što mi je to omogućila, što me pozvala u svoj klub i omogućila mi igranje Lige prvakinja. Postoji neki naboj kad su uđe na teren, kad se zabije gol, vidi se po svim curama da se počnu veseliti svakom dobrom potezu. Drugačije je igrati to nego domaću ligu. Trudimo se maksimalno igrati domaću ligu, ali ovo je baš posebno iskustvo. Dobro sam se našla, a ove sezone prvi puta doživljavam ovakav ritam utakmica, dvije tjedno. Mislim da sm dobro pripremljena za takav napor.

– Nova je ekipa tek okupljena, kakva je atmosfera? Jesu li se cure međusobno ”kliknule” kako se kaže?

– Pa sad su već prošle tri mjeseca. mislim da je došlo do ”nečega”, pogotovo nakon ove jedne dobre utakmice u Ligi prvakinja. Malo smo se više zbližile i jedna drugoj pokazale da možemo i od te utakmice bit će sve bolje i bolje – veli Dora.

– Je li vas motivira puna dvorana?

– Mene da. Volim igrati pred svojom publikom, pred punom dvoranom, to mi je motiv. Nemam pritisak, lakše mi je igrati doma pred svojom publikom.

GORAN TRAJKOVSKI // Neprocjenjiv udio publike u građenju rezultata

Goran Trajkovski vapi za sudjelovanjem gledatelja:

Goran Trajkovski // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Publika je jako važna u građenju rezultata. Zapravo neprocijenjivo. Kad se javila, recimo, mađarska publika s ”ria, ria, Hungiria”, sigurno su nekim curama klecnula koljena. A i suci, evo, ovi Portugalci u nedjelju sudili su prvu utakmicu u Ligi prvakinja, podlegnu atmosferi. A naša publika bila je odlična i da je zadnjih 15 minuta napravila veći pritisak onda bi lopte koje su bile li-la bile dosuđene domaćinu.

I Mirjana Milenković zaslužna za formu Ivane Kapitanović

Mala provokacija za trenera golmanica Trajkovskog:

– Trajki, Kapitanović brani u jako dobroj formi, je li to zasluga trenera?

– Ha, zasluge! Prošle godine u to vrijeme postavljeno mi je slično pitanje. Kapi nije bila u nekoj posebnoj formi, rekli smo da je umorna nakon Svjetskog prvenstva juniorki. Ove godine to nije imala, mogla se pripremiti, godinu dana je iskusnija. Vrlo značajna u dizanju forme Ivane Kapitanović je i Mirka Milenković. Ona pomaže u njezinom odgoju. Ponekad se mi u nekim mišljenjima raziđemo, ali Mirka je tampon zona koja to posloži. ima iskustva u tome, pa sugerira da se stvari poslušaju kako bi bilo dobro. Otprilike, kad kažem da Njemica s brojem 31 puca dolje desno, onda idi dolje desno, nemoj biti tvrdoglava i raditi po svome. To je napravila, obranila dva udarca i dobila dodatno samopouzdanje. A to je samopouzdanje naraslo, evo opet je odlično branila na utakmici s Umagom: u 20 minuta 13 obrana, samo četiri primljena gola to je visoka statistika (skoro 80 posto) za bilo koju ligu. Takvu formu moramo držati što dulje, iako znam i iz iskustva da i iskusniji golmani mogu dobro braniti 4-5 utakmica, a onda imaju pad. Zato su nam važne i Jukić i Milenković, pa su prekjučer dobile svaka po 20 minuta kako bi ušle u ritam utakmica, jer ne možeš s treninga samo najedanput doći na utakmicu, moraš imati utakmice. Prekretnica je bila nastup u reprezentaciji, nakon tih utakmica srce i duša su joj došle na mjesto. I moramo uzeti u obzir da Kapitanović ima samo 21 godinu.

Na kraju presice još jedanput konstatacija svih: publika nam je važna! Ulaznice su besplatne, a utakmice Lige prvakinja igra samo 16 klubova u Europi. Podravka Vegeta je rekorder – sudjeluje već 22 sezone.Novinari // Foto Ivo Čičin-Mašansker