Pehar-je-našPRENESENO IZ SPORTSKIH NOVOSTI 31. PROSINCA 2015. // Godina hrvatskih prvakinja u pet slika

U Rukometnom klubu Podravka mogu biti zadovoljni učinjenim u 2015. godini jer su svi osnovni ciljevi ispunjeni, osvojeni su Kup i prvenstvo, a klub stabilno posluje. Međutim, navijači i dalje čekaju europski iskorak, i zasad nije izvjesno hoće li ga možda napokon dočekati ove godine.

1. Vraćanje dvostruke krune

Na početku prošle sezone predsjednica Nadzornog odbora kluba Olivija Jakupec jasno je rekla da je osvajanje oba domaća naslova prvi i jedini cilj Podravke Vegete. To su rukometašice pod vodstvom trenera Gorana Mrđena i ostvarile, vratile su dvostruku krunu u Koprivnicu.

Prvenstvena utrka bila je uzbudljiva kao rijetko kad u posljednje vrijeme, o naslovu se odlučivalo u zadnjem kolu s izravnim konkurentom Zametom.

Dobar je dojam cijele prošle sezone pojačan je neočekivanim ulaskom u Ligu prvakinja zahvaljujući pobjedi na kvalifikacijskom turniru u Kragujevcu, no podravkašice nisu dočekale proljeće u Europi, u osmini finala Kupa kupova u veljači ih je u dvije utakmice u Koprivnici izbacila ruska Zvezda.

Na kraju ove jeseni u domaćoj ligi Podravka Vegeta je prva, s dobrim izgledima za obranu naslova.

2. Novi početak treći put

Zbog financijskih limita Podravka je ljetos opet promijenila izgled ekipe. Otišle su iskusne i kvalitetne igračice Tatari, Elez, Živković, Čović i Trifunović, angažirane su mlade i(li) još nedovoljno afirmirane poput Dežić, Krsnik, Milošević i Franković, a prvoj ekipi priključene su i kadetske reprezentativke Karlovčan, I. Mrđen i Papac.

Gotovo cijela vanjska linija bila je nova i Mrđen se opet prihvatio slaganja ekipe ispočetka, treći put u tri godine. Zaslužio je već i on da mu klupsko vodstvo omogući da na ljeto napravi nadogradnju postojećega kadra i pokaže što zna i može, jer na ovaj način je više alkemičar nego trener…

3. Prvi bod u Ligi prvakinja

Dugo je vremena Podravka čekala pozitivan rezultat u skupini Lige prvakinja, a onda se napokon i to dogodilo, 1. studenoga Koprivničanke su na domaćem terenu odigrale 20:20 s francuskim prvakom Fleuryjem. Prije toga posljednji put bodove su uzele 12. listopada 2013. godine kad su s 29:18 u Koprivnici svladale španjolsku Bera Beru.

Zbog niza okolnosti, već godinama podravkašice u Ligi prvakinja imaju samo sporednu ulogu, a u posljednje tri sezone ispadaju već na prvoj prepreci prilikom nastavka europskog natjecanja u Kupu kupova. Posljednji put su proljeće u Europi dočekale 2009. godine kad su igrale u drugom krugu Lige prvakinja.

Kup-je-naš-2

4. Afirmacija mladih

Ono što je u svakom slučaju dobro i pozitivno jest afirmacija mladih igračica, koje su ove godine pokazale svoje kvalitete. To se u prvom redu odnosu na sve bolju vratarku Ivanu Kapitanović (21), koja je bila uvjerljivo najbolja pojedinka u utakmicama Lige prvakinja. Korisno su iskustvo skupile i potencijal iskazale i Dora Krsnik (23), Marijeta Vidak (23), Ivana Dežić (21)…

U domaćem prvenstvu priliku dobivaju još mlađe djevojke i to je svakako dobar zalog za budućnost. Treba spomenuti i kvalitetan rad u mlađim dobrnim kategorijama, koje redovito osvajaju hrvatske naslove u posljednje vrijeme i stvaraju velik broj igračica i za druge klubove. Primjerice, četiri su podravkašice trenutno na posudbi u redovima velikog rivala Lokomotive.

5. Uredno poslovanje

Posljednje, ali ne i najmanje važno, jest uredno i stabilno poslovanje kluba kojem je ne tako davno prijetio stečaj. No, prvo je bivša Uprava na čelu s Krunoslavom Bešvirom uspjela sanirati dio dugova, da bi se onda situacija u potpunosti stabilizirala preoblikovanjem kluba pod vodstvom Jorna Pedersena i Olivije Jakupec.

Poslovanje je transparentno, brojke su svima dostupne, a igračicama i dobavljačima plaća se na vrijeme, što je rijetkost u današnje vrijeme. Sad je samo pitanje hoće li se odlučiti i za europski iskorak, što zahtijeva veće ulaganje nego što je to sad.