Dok iščekujemo početak pripremnih utakmica koristimo vrijeme kako bismo vam predstavili sve nove igračice koje su nam se pridružile u ovoj sezoni. Jedna od njih je i 25-godišnja bjeloruska reprezentativka Dziyana Ilyina. Polivalentna igračica koja je odlična na vanjskim pozicijama je stigla iz Glorie Bistrite i već se prilagodila novom okruženju i upoznala ekipu, a kako kaže sjajno se osjeća i izuzetno je sretna što će zaigrati u najelitnijem europskom natjecanju.

Kada si krenula s rukometom i što je prethodilo tvojoj rukometnoj karijeri? 

Ja sam probala uistinu dosta sportova od odbojke, košarke, atletike pa do borilačkih vještina. Svi ti sportski počeci vezani su za Gomel, moj rodni grad gdje sam s dvanaest godina krenula s rukometom koji sam odabrala kao svoj sportski put.

Tvoj prvi profesionalni klub bio je Gomel, ali bilo ih je još? 

Bila sam najprije u Gomelu, a nakon toga išla sam u Astrakhanockhu. S dvadeset godina dobila sam priliku biti dio Vardara koji je tada bio u svojim najboljim danima, igrala sam s njima i na Final Fouru gdje smo osvojili srebro. Moram reći da je to jedno prekrasno iskustvo, ali bila sam premlada za nešto više u tim trenucima jer je Vardar bio iskusna ekipa s velikim ambicijama. Nakon toga nove sportske prilike nizale su se uglavnom u Rumunjskoj gdje je rukomet prilično jak tako da sam bila u Dunarea Braili, Gloriji Buzau i Gloriji Bistriti. Velika mi je želja bila doći u Koprivnicu i ponovno se okušati u klubu s ovakvim ambicijama tako da vjerujem da sam napravila najbolju stvar za svoju karijeru.

Podrška obitelji sigurno ne izostaje, a imaš i malog čupavog čuvara ovdje u Koprivnici?

Najveća podrška mi je moja sestra, malo je mlađa od mene i jako se veselila što ću zaigrati u Podravki. Sestra je nekad igrala pa me i najbolje razumije no ona je svoju karijeru ipak odlučila prekinuti i posvetila se obrazovanju. Majka mi se bavila profesionalno atletikom, a kasnije je dobila nas dvije tako da nam je sada velika podrška u onome što radimo i nastavnica je u školi. Sa sobom sam dovela i svog crnog mačka Alfonsa za kojeg sam jako vezana.

Foto: Ivan Brkić

Kako ti se čini Koprivnica i kakva su tvoja prva iskustva s ekipom, curama?

Sve mi se čini super, volim mirne male gradove i sviđa mi se što nam je ovdje sve dostupno te su nam uvjeti za treniranje na stvarno visokoj razini. To me baš oduševilo. S curama sam se već dobro upoznala, imamo dosta teške pripreme s puno trčanja, ali to nije čudno jer je ozbiljan zadatak pred nama i moramo biti spremne. Imat ćemo vremena i za više druženja, sad je fokus na treniranju jer želimo biti pripremljene na ono što nas čeka.

Nova sezona Lige prvakinja je pred vratima, čekaju vas zahtjevni protivnici, ali vi se odlično pripremate i sigurno imaš neke želje? 

Motivirana sam, jedva čekam početak i htjela bih da budemo borbene i da dobro igramo. Ima dosta novih igračica i vjerujem da možemo pokazati puno. Možda nemamo iskustva kao neke druge ekipe u našoj skupini, ali u svakom slučaju možemo pružiti otpor i pokazati sve što znamo, a potajna mi je želja da budemo lijepo iznenađenje u novoj sezoni.

Kad bude imala više slobodnog vremena svakako će ga iskoristiti da ode na bilijar, karting ili za obilazak nekih drugih znamenitosti u našem kraju. Sada svoje slobodno vrijeme koristi za čitanje, a prilično uživa u ruskim klasicima poput Dostojevskog i Tolstoja. Najdraži joj je autor, francuski književnik Alexandre Duma pa je nekoliko puta pročitala njegov avanturistički roman Grof Monte Cristo.