Veselje hrvatskih kadetkinja nakon pobjede nad Češkom // Foto Jakub Gucma, www.eurohandballpoland2913.plNakon šest dana Europskog prvenstva kadetkinja u Poljskoj, dvije pobjede i jednog neriješenog rezultata, u drugom krugu natjecanja, za plasman od 1. do 8. mjesta, hrvatske kadetkinje doživjele su prvi poraz od vrlo jake Rusije, jednog od pretendenata za osvajanje titule europskih prvakinja: Rusija – Hrvatska 34:24 (17:14). Švedska je pobijedila Norvešku sa 31:25 (14:15).
Kod hrvatskih igračica osjećao se umor, a čita se to i iz rezultata poluvremena i konačnog rezultata.

Priželjkivani daljnji rasplet bio bi: pobjeda Rusije nad Norveškom u 3. kolu te pobjeda Hrvatske nad Švedskom. Tada bi Rusija i Hrvatska išle u borbu za plasman od 1. do 4. mjesta. Pobjedi li Norveška, bit će važna gol-razlika, ako i Hrvatska pobijedi Švedsku. Izgubi li Hrvatska, dalje idu Rusija i Švedska.
Evo i izjave trenera naših kadetkinja Branka Šebeka:
– Moramo biti realni i reći da je u ovom trenu kvaliteta na strani Ruskinja, koje su moćnije u svim segmentima: fizički, tehnički i taktički. U nekim smo trenucima tijekom utakmice igrali ravnopravno, pa bih bio zadovoljniji da je poraz na kraju bio s manje golova razlike. No, ništa još nije izgubljeno, sutra nas čeka Švedska i pobjeda bi nas odvela u polufinale, uz pretpostavku da će Rusija sutra biti bolja od Norveške. Danas smo protiv Rusije dosta rotirali igračice i pokušali neke odmoriti za sutrašnju utakmicu. Na kraju moram još jednom ponoviti da je i ulazak u drugi krug natjecanja izvanredan uspjeh, bitno je da smo u gornjem domu europskog rukometa.
Izjava trenera Valtera Vulete:
– Čestitam Rusiji. Bili su bolja ekipa, dominira njihova fizička sprema, igračice su brze, jake, eksplozivne i zato su pobijedile. Ne mislim da smo mi izgubili zbog loše izvedbe. Postoji velika razlika između našeg sastava i Rusije. Moramo priznati, one su jednostavno bolje. Sutra nas čeka susret istine. Mi se još uvijek možemo plasirati u polufinale, što bi bilo super. Moramo zaboraviti na današnji susret što je prije moguće i usredotočiti se na sutrašnju utakmicu.
Igračica Josipa Mamić:
– Rusija je bez sumnje bolja ekipa. Mi smo imale puno pogrešaka. Sutra ćemo se boriti sa Švedskom i vjerujem da ćemo biti u mogućnosti da uđemo u polufinale.
Podsjetimo: ulaskom među osam najboljih, hrvatske kadetkinje osigurale su odlazak na iduće Svjetsko prvenstvo.

L. Kalaus i Šenvald na utakmici sa Češkom // Foto Jakub Gucma, www.eurohandballoland2013.plRezultati i poredak nakon 2. kola
Skupina M1: Portugal – Crna Gora 21:20, Rumunjska – Danska 24:36.
Poredak: 1. Danska 4, 2. Portugal 4, 3. Crna Gora 0, 4. Rumunjska 0.
Skupina M2: Švedska – Norveška 31:25, Rusija – Hrvatska 34:24.
Poredak: 1. Rusija 4 (+20), 2. Švedska 2 (-4), 3. Norveška 1 (-6), 4. Hrvatska 1 (-10).

EP KADETKINJA, UTAKMICA 2. KOLA SKUPINE M2
RUSIJA – HRVATSKA 34:24 (17:14)
GDANSK – Dvorana AWFiS. Gledatelja 200. Sutkinje: Cristina Nastase i Simona Raluca Stancu (Rumunjska).
RUSIJA: Riabtčeva, Sabirova, Likač 1, Komarova 1, Suslova 5, Kiprigina 3, Belikova, Nikiforova 1, Vernigorova, Sisenova, Malašenko 11, Titovskaja, Nefedova 5, Frolova 5, Markova 1, Golikova 1. IZBORNIK: Anatolij Skorobogatov.
HRVATSKA: Krmpotić, Sertić, Hren; Zadravec, P. Posavec 3, S. Posavec, Galetić, Šenvald, Mikolić 2, Vlašić, D. Kalaus 8, Zagorščak 2, L. Kalaus 2, Prevendar 2, Mamić 5, Klarić. IZBORNICA: Lidija Bojić-Ćaćić.
SEDMERCI: Rusija 7(7), Hrvatska 5(3).
ISKLJUÈENJA: Rusija 8 minuta (Komarova, Kiprigina, Sisenova, Golikova), Hrvatska 8 minunta (Zagoršèak 2+2, Šenvald, D. Kalaus).

Raspored utakmica 2. kola M2 skupine
U srijedu, 21. kolovoza, u 17 sati Norveška – Rusija.
U srijedu, 21. kolovoza, u 19 sati Hrvatska – Švedska.