Veselje Maje Zebić i igračica Hrvatske // Foto EURO 2012 EHFHrvatska ženska rukometna reprezentacija odlično je počela na Europskom prvenstvu, što se do 16. prosinca održava u Srbiji. U dramatičnoj utakmici pobijeđena je Mađarska 28:27 (15:14). Reprezentacija je imala uspone (vodstvo od četiri razlike), ali i padove, kada su sjeverne susjede dostizale i prestizale, no – igra se za bodove i plasman, pa koga briga za ono što se propustilo, pamti se samo lijepo.

Sastav Hrvatske, skoro pa prepolovljen u odnosu na ljeto, pokazao je da se kompaktnošću, željom i bolje uigranim igračicama može pobijediti rukometna velesila. Koja, pak, ima u najjačoj ekipi u državi svu silu strankinja, a reprezentacija stranog trenera. Pa dok se sve to uskladi u reprezentaciji – odoše bodovi borbenim Hrvaticama.

Sjajna je bila Maja Zebić (9 od 11 udaraca), ali utakmicu je u početku u egalu držala i Anita Gaće sa 4 gola od 6 udaraca. Komentar na TV bio je da se u 2. poluvremenu Gaće ”izgubila”. Nije se izgubila, već je sjedila na klupi, a izbornik je odlučio da igra više igračica, pa je desno zaigrala Aneta Peraica, koja je na svoju i sreću reprezentacije, zabila odlučujući gol, iako je dešnjakinja na desnom krilu.

Marta Žderić imala je 16 obrana (37 posto) i puno je pridonijela rezultatu, a mora se reći da je često zbog kašnjenja obrane bila na streljani. Organizator igre Kristina Elez u 40 minuta nastupa zabila je 4 gola iz 8 udaraca, a netko je morao pucati iz vana, jer Petković je u većoj minutaži (48 minuta) zabila jedan gol iz 3 udarca, Sonja Bašić za 41-u minutu 2 gola iz 3 udarca, a Ivana Lovrić (31 minuta) 3 gola iz 4 udarca, Žana Čović u 5 minuta igre uspjela je puknuti tek jedanput. Milanović Litre igrala je 42 minute i za bila 34 gola iz 4 udarca. Svih 60 minuta igrale su samo Žderić i Zebić. Jelčić je ušla samo na sedmerac, udarac je otišao u stativu, a Jelči se na vrijeme sagnula da ju odbijena lopta ne udari u glavu i ode u gol.

Izbornik Mađarske šest je igračica držao u igri cijelu utakmicu (Herr, Verten, Kovacsicz), ili skoro cijelu (Tomori 53, Szamoransky 52, Görbitz 51 minutu). Ubojita je bila Zsuzsana Tomori (9 od 14), a mađarska rukometna zvijezda Görbitz dala je 7 golova iz 12 udaraca, od toga 5 sa linije 7 m.

UTAKMICA 1. KOLA C GRUPE NA EP U SRBIJI

HRVATSKA – MAĐARSKA 28:27 (15:14)

NOVI SAD – Dvorana Spens. Gledatelja: 1800 (kapacitet dvorane 8000). Suci: Jirži Opava i Pavel Valek (oba Češka). EHF delegatkinja: Janka Stasova (Slovačka). EHF kontrolor: Monika Hagen (Švedska).

HRVATSKA: Žderić (14+2), Jelčić (-+0); Nemaškalo, Kožnjak, Petković 1, Gaće 4, Elez 4, Ježić, Lovrić 3, Zebić 9(2), Milanović Litre 3, Peraica 2, Džono, Ž. Čović, Franković, Bašić 2. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

MAĐARSKA: Herr (9+0), Kiss (0+0); Verten 1, Szucsanszki 1, Kovacsics, Vincze, Bulath, Szabo, Görbitz 7(5), Klivnyi 1, Szamoransky 2, Redei-Soos 3, Bodi, Szekeres, Kovascicz 3, Tomori 9. IZBORNIK: Karl Erih Böhn.

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Mađarska 8(6).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Ježić 2+2, Petković, Milanović Litre, Džono po 2), Mađarska 4 minute (Szucsanszki, Szekeres).

IGRAČICA UTAKMICE: Maja Zebić (Hrvatska).

Prije toga odigrana je druga utakmica C skupine. Španjolska je svladala Njemačku (koja u jednom razdoblju nije zabila gol 11 minuta) 23:20 (13:12). U srijedu u 18,15 igraju Španjolska – Hrvatska (HTV 2), a u 20,15 Mađarska Njemačka (Sport 1).

Na tablici Španjolska i Hrvatska imaju pod 2 boda, Mađarska i Njemačka su bez bodova. U drugi krug ulaze tri reprezentacije.

Podravkina igračica Sanja Damnjanović igrala je za Srbiju u susuretu s Norveškom, koju su Skandinavke dobile 28:26. U 48 minuta nastupa dala je 3 gola iz 8 udaraca, zabila jedan i promašila jedan semderac i imala dva isključenja.