Nakon Bjelorusije putnice na EP // Foto Ivo Čičin-MašanskerHrvatske kadetkinje plasirale su se na Europsko prvenstvo mladih rukometašica (U-17), što se u kolovozu igra u Makedoniji. U zadnjoj utakmici kvalifikacijskog turnira svladale su reprezentaciju Bjelorusije s visokih 36:26 (20:14) i najavile dolazak talentiranog naraštaja mladosti na hrvatsku rukometnu scenu.

Tena Japundža // Foto Ivo Čičin-MašanskerIako izbornik Jerković nije bio presretan ulaskom u utakmicu, jer je u glavama djevojaka već ”sve bilo gotovo” nakon izjednačene utakmice Bjelorusije i Latvija, ipak je i sam uoči utakmice rekao da nije važno s koliko, važno je da se pobijedi. No, nakon početnog opuštanja i vodstva Bjelorusije, prva dva gola Papac donijela su ravnotežu, iako je bilo dosta promašaja cijelih vratiju, stativa.

Međutim, Hrvatska postignuto vodstvo nije ispuštala iz ruku, Bjelorusija bi se tu i tamo probližile, ali ne previše. Na poluvrijeme se otišlo sa šest golova razlike, 20:14.

Ivona Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerU 2. poluvremenu razigrala se najupečatljivija igračica susreta Tena Japundža, koja je nizala gol za golom, ukupno 13 (od toga pet sedmeraca za redom), koliko su zajedno dale i Papac (7) i Kalčić (6). Zapažene su bile i dvije-tri sjajne obrane Ećimović, od toga i dva sedmerca.

Bjelorusija je imala dobru golmanicu Pashko s 12 obrana, a, kao i u utakmici s Latvijom, najistaknutiji strijelac bila je Yantsevitch (7), a do nje Misiuyk, 5(1).

Iva Papac // Foto Ivo Čičin-MašanskerU cjelini turnir je s hrvatske strane zadovoljio, igra naše reprezentacije imala je glavu i rep, tek je nervoza ili brzopletost utjecala povremeno na dojam, ali to nije bitno utjecalo na rezultat i konačni ostvareni cilj.

Na početku utakmice neugodnu ozljedu (udarac laktom) zadobila je Matea Pletikosić, ozlijeđena je arkada, a nakon četiri šava na hitnoj službi nije više mogla na utakmicu, pa je nema na zajedničkoj slici nakon utakmice.

Očekivao se ipak malo veći broj gledatelja u nedjelju prije podne. Poklon besplatnog ulaza ipak nismo iskoristili ni za vlastiti užitak, ni za potporu mladim djevojkama, među kojima su četiri Podravkine bile prijavljene za natjecanje, a tri (Karlovčan, Mrđen, Papac) su i uspješno nastupile.

Čestitamo svima.

Nakon susreta svoje razmišljanje iznio je izbornik Ivan Jerković. Izjavu možete pronaći na sljedecoj poveznici.

https://soundcloud.com/hrvatski-rukometni-savez/ivan-jerkovic-nakon-bjelorusije

 

Korina Karlovčan // Foto Ivo Čičin-Mašansker

KVALIFIKACIJSKA UTAKMICA ZA ODLAZAK NA EP KADETKINJA

HRVATSKA – BJELORUSIJA 36:26 (20:14)

KOPRIVNICA – Sportska dvorana Gimnazije Frana Galovića. Gledatelja: 150. Sutkinje Maria Bennani i Safia Bennani (obje Švedska). Delegat EHF-a: Kenneth Abrahamsen (Norveška).

HRVATSKA: Bešen (2+0). Ećimović (6+2); Japundža 13(5), Karlovčan 2, Franušić, Mikolić 2, Pletikosić 2(2), Kalčić 8, Buljan, Lukić 1, Mrđen 2, Papac 7, Jurlin, Kapetanović, Dobrić 1. IZBORNIK: Ivan Jerković.

BJELORUSIJA: Pashko (12+0), Dashava (-+0), Ramanchuk (1+-); Yeliseyeva, Yantsevitch 7(1), Kulesh, Kashkievich 2, Rabchanka, Krauchanka 2, Haurylik 2, Tryzno 2, Miazhuyeva, Tsiabus 4, Misiuyk 5(1), Artsem 2. IZBORNICA: Olena Gusieva.

SEDMERCI: Hrvatska 8(7), Bjelorusija 5(2).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta (Mikolić, Kalčić, Buljan, Mrđen, Papac, Kapetanović), Bjelorusija 10 minuta (Yantsevitch 2+2, Tryzno, Tsiabus, Artsem).

IGRAČICA UTAKMICE: Tena Japundža (Hrvatska).

Antonela Kalčić // Foto Ivo Čičin-Mašasnker