Varazdinska-vecer2Europsko prvenstvo za rukometašice na rasporedu je od 7. do 21. prosinca, a održat će se u tri hrvatska te tri mađarska grada. Tako će početkom prosinca Varaždin, Osijek, Zagreb, Györ, Debrecen i Budimpešta ugostiti najbolje europske rukometne ženske reprezentacije, a bit će to drugi puta u povijesti da dvije zemlje zajedno organiziraju prvenstvo.

Hrvatska je prvi put domaćin Europskog prvenstva za rukometašice nakon što je vrlo uspješno organizirala Svjetsko prvenstvo 2003. godine. Na ovoj 11. po redu europskoj smotri Hrvatice imaju želju otići korak dalje te stići do borbe za medalju koja toliko nedostaje ovoj reprezentaciji. Hrvatska će u borbu za povijesni uspjeh krenuti iz Varaždin gdje će u skupini C snage odmjeriti s reprezentacijom Švedske (8.12.), zatim zaigrati protiv Njemačke (10.12.), a nastup u skupini zaključit će borbom protiv Nizozemske (12.12.).

Reprezentativke Hrvatske uistinu ispisuju hrvatsku žensku rukometnu povijest posljednjih godina. Tako su 2008. osigurale svoj najbolji rezultat na Euru kada su u Makedoniji završile na rezultat 6. mjestu, uspjele su 2011. godine stići do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, a potom i Olimpijskih igara godinu kasnije. I dalje najbolji rezultat hrvatske reprezentacije na europskim prvenstvima peto je mjesto iz 1994. godine kada su generaciju u Njemačkoj predvodile Snježana Petika i Klaudija Klikovac.

Hrvatsku reprezentaciju 2011. godine preuzeo je Vladimir Canjuga koji je uveo promjene u reprezentaciju i s rukometašicama počeo graditi ekipu koja može igrati s najboljima. Canjuga na raspolaganju ima odlične igračice, a prednost je i to što su dva hrvatska rukometna kluba, Lokomotiva i Podravka Vegeta, predstavnici Hrvatske u Ligi prvakinja, a upravo iz njihovih redova dolazi i najviše reprezentativki.

Prvi pripremni dio za Europsko prvenstvo bio je Croatia Cup na kojem su nastupile četiri jake reprezentacije, naime, na terenu umaške dvorane snage su odmjerile Hrvatska, Njemačka, Poljska i Srbija, sve reprezentacije koje su našle svoje mjesto na ovogodišnjem Euru. Turnir je dobro došao izborniku Canjugi koji je imao prilike isprobati svoje igračice te započeti s ciklusom priprema koji čeka rukometašice za nadolazeće Euroopsko prvenstvo s obzirom na to da je iza hrvatske reprezentacije mali broj utakmica u posljednjih godinu dana. U prvom susretu u Umagu Hrvatska je uvjerljivo svladala Poljsku 33:24 (13:13), drugog dana poražena je od Njemačke 20:26 (10:10) da bi posljednjeg dana slavljem nad Srbijom 31:26 (17:12) osvojile turnir.

Uoči Eura hrvatske reprezentativke ponovno su se okupile 24. studenoga u Varaždinu, gdje su se u devet treninga pripremale za dvije pripremne utakmice s aktualnim europskim prvakinjama, reprezentativkama Crne Gore. U prvom dvoboju pred varaždinskom publikom su pokazale vrlo dobru igru te slavile 28:19 (11:7), dok su u drugom susretu, zatvorenog tipa, ponovno stigle do pobjede rezultatom 27:26 (14:10). Posljednja faza priprema počela je u ponedjeljak 1. prosinca, a cijeli stručni stožer radi na najboljoj fizičkoj i psihičkoj spremi kako bi hrvatske reprezentativke u što boljem stanju dočekale prvi susret protiv Švedske.

Hrvatska igra uvelike počiva na odličnoj Andrei Penezić koja rukometne minute skuplja u makedonskom Vardaru, ali i kapetanici Mirandi Tatari koje su zajedno nositeljice hrvatske igre. Izbornik Canjuga može se osloniti i na Kristinu Elez, ima brza krila Maju Zebić-Sokači Anitu Benko, iskusne vratarke Martu Žderić i Jelenu Grubišić te Ivanu Jelčić. Na crti su Vesna Milanović Litre, Katarina Ježić i Dragica Džono, dok će na desnoj strani put do mreže pokušati pronaći Lidija Horvat. Sve se više iskazuje i donedavna juniorka i igračica Zameta, visoka Ćamila Mičijević.

Konačan popis hrvatske ženske reprezentacije:

1. Jelena Grubišić (Györ)
2. Marta Žderić (Budućnost)
3. Ivana Jelčić (Lokomotiva)
4. Maja Sokač (Vardar)
5. Tea Grubišić (Lokomotiva)
6. Aneta Benko (Lokomotiva)
7. Katarina Ježić (Lokomotiva)
8. Anita Gaće (Dinamo Volgograd)
9. Vesna Milanović Litre (Györ)
10. Dragica Džono (Podravka Vegeta)
11. Andrea Penezić (Vardar)
12. Ćamila Mičijević (Zamet)
13. Miranda Tatari (Podravka Vegeta)
14. Maja Kožnjak (Lokomotiva)
15. Kristina Elez (Podravka Vegeta)
16. Sonja Bašić (Lokomotiva)
17. Žana Marić (Bietigheim)
18. Lidija Horvat (Lokomotiva)

(Izvor: www.hrs.hr)