Mrđen, Elez i Čović na treningu u petak navečer // Foto Ivo Čičin-MašanskerU Umagu velika je gužva bila u petak. Festival rukometa. Seminari su za trenere, za suce, a i ekipe i dalje nastupaju. Igrano je i polufinale muškog kupa s ”muškim” rukometom, u kojoj su Metković i Nexe, pa Zagreb i Varaždin (Zagreb i Nexe u finalu) u prepunoj dvorani pokazali svu ljepotu rukometne igre. U borbi za treće mjesto u ženskom kupu Zamet je pobijedio Umag s 26:23, što je bilo i očekivano s obzirom na snagu ekipa i položaj na tablici.

Antonia Jukić na tretmanu fizioterapeuta Bojana Savića // Foto Ivo Čičin-MašanskerNo, taj položaj ne znači i prednost. To je pokazala jučerašnja utakmica između Zameta i Lokomotive, koju je Lokomotiva glatko dobila 27:23. Glatko zato što je veliki dio utakmice bila u značajnom vodstvu. Tako je četvrti s tablice eliminirao drugog. U Podravki Vegeti vjeruju da se to neće dogoditi i u finalnoj utakmici koja je na rasporedu u subotu, 16. svibnja, u umaškoj sportskoj dvorani Osnovne škole Marija i Lina.

Međutim, kakav je dojam u protekla dva dana u Umagu, pitali smo trenera Podravke Vegete Gorana Mrđena.

– Kad dođeš samo na seminar, onda je ugodno, sretneš ljude, razgovaraš, opuštenije je. Ali kad je ovako, kako smo mi ovdje, u natjecateljskom naponu, onda je glava broj jedan i 90 posto se razmišlja o nama samima i o kupu.

Snježana Petika i Branko Krajačić // Foto Ivo Čičin-MašanskerJoš se ne zna hoće li biti Final Foura Regionalne lige: trebalo bi početi za manje od tjedan dana, a nitko ništa ne govori, niti nema službene obavijesti, a destinacija bi trebala biti Crna Gora, jer je novi europski prvak Budućnost domaćin turnira.

– Ne znam. Nama je ovo stvarno prenaporno, imamo ozlijeđenih i bolesnih igračica. Ako će biti otkazano, po nama, to je čak i dobro, jer bi nam teško bilo igrati. A iscrpi i putovanje 13 sati autobusom. Mislim da se puno riskira da se netko ne ”polomi” prije reprezentacije, a normalno i za zdravlje prije svega.

Pobjeda nad Umagom u polufinalu bila je očekivana.

– Očekivano je to rejtingom ekipa. Rekao sam nakon utakmice da smo prije svega prelomili nadahnutom igrom i odličnom i čvrstom obranom. Zabijali smo iz kontranapada. Bili smo dominantni u obrani, onako kako smo dobro to igrali u utakmicama u prvoj ligi.

Zečević, Tatari i Rihtarić // Foto Ivo Čičin-MašanskerDobar dio susreta vukle su cure iz drugog plana.

– Bio je rezultat takav, ali pokazuje se da i kad nije bio siguran rezultat da su nam kroz sezonu te igračice bile i u bitnijim ulogama, pogotovo kad su nam se događale ozljede i bolesti. Iako su ranije igrale manje njima je to trebalo, jer će zatrebati u buduće, pa da im onda nije prvi puta. A s Umagom sam želio da i one osjete gušt pobjede u polufinalu.

Mi to govorimo ”druga ekipa”, a zapravo su čitavu sezonu miksane, jer druge nije bilo.

– Da, u svakom slučaju. Od one postave Elez – Tatari – Živković, pa onda Trifunović, pa je onda vanjska linija bila Elez – Vidak – pa opet Živković te Trifunović, pa je na kraju završilo Mrđen – Živković – Džono i Čović. Bili smo prisiljeni dosta miksati i na sreću i na naše znanje i požrtvovanje uspješno smo osvojili ligu.

Podravka Vegeta došla je u Umag po Kup, vratiti Kup u Koprivnicu. Lokomotiva će, naravno, htjeti obraniti Kup. Stoga, u principu, Koprivničankama u finalu Zamet ili Lokomotiva – svejedno je. Samo pobjeda donosi ”kantu”.

Goran Mrđen na treningu // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Prije svega mi gledamo sebe. Da li Zamet s kojim smo zadnju utakmicu odigrali malo teško? S druge strane Lokomotiva se malo digla i bit će ozbiljan suparnik u finalu. Dakle, svejedno. No, Lokomotiva je jučer pokazala, kako se to kaže pod navodnicima, da se digla iz mrtvih i odigrala je jednu jako nadahnutu utakmicu, fajterski, trkački, i potpuno je zasluženo pobijedila. Sigurno je da će na krilima te pobjede tražiti svoj rezultat sutra.

Mrđen ne otkriva taktiku

– Mislim da će biti dosta fajta, da će i jedna i druga ekipa s puno srca ući u utakmicu, ali tko tu bude mirnije glave, hladniji i čija obrana bude bolja – sad mogu tu sve nabrajat’ – taj je u prednosti.

Dakle, sretno!

Utakmicu od 18,15 prenosi HTV2.

U petak su, osim gledanja videa što je sastavni dio priprema za utakmicu, rukometašice imale i trening u sportskoj dvorani Stella Maris. Tu su se pridružile trenerice Snježana Petika i Đurđica Zečević te treneri Branko Krajačić i Goran Rihtarić i, kao moralna potpora, ozlijeđena kapetanica Miranda Tatari. Naime, trenerski seminar je obavezan radi potvrđivanja licence.