S presice uoči Vardara // Foto Ivo Čičin-MašanskerNa presici uoči susreta 4. kola Lige prvakinja novinari su razgovarali s trenerom Goranom Mrđenom i igrčicama Leom Vukojević, Ivom Pongrac i Andreom Čović. Goran Mrđen je odmah rekao: ”Ovako: ono što smo tamo odigrali, to se neće ponoviti ovdje, sigurno. Mislim da smo u Skoplje došli na krilima dobrog rezultata iz Koprivnice s Berom Berom i da možda nismo bili svjesni kud smo došli i s kojim suparnikom i koje kvalitete igramo”.

ZEBIĆ, DEMBELE, RADIČEVIĆ ZABIJAJU, ALI NE MORAJU 10 GOLOVA
– Mi smo jako htjeli dobro odigrati – nastavio je – I u samoj pripremi utakmice i na zagrijavanju bili smo možda najviše motivirani do sada, ali krenulo je naopako i iz toga se nismo mogli iščupati. Dobili smo puno tzv. laganih golova, odnosno golova iz kontranapada, i prva razmišljanja za utakmicu koja dolazi su da to minimaliziramo. Sigurno je da su Vardarova krila Zebić, Dembele, Radičević zabijale golove iz kontre i u Ligi prvakinja i na finalima i na svjetskim prvenstvima, međutim, to ne znači da moraju zabiti 10. Mislim da na taj dio moramo pripaziti. I na taj način, ”pod jedan”, možemo utakmicu dovesti u neizvjesnost, pa daj Bože da bude što bolje. Rekao sam već prije utakmice u Skoplju: ako kažem da ćemo ih dobiti, onda sam bahat, ako kažem da su bolji onda sam kukavica i gdje tu čovjek da se ”petlja”, razumijete?! Na svaki komentar može biti kontra komentar. Zbog toga mislim da nismo ni jedno, ni drugo, ali nam je potrebna dobra utakmica i nadamo se, a sportski se nadati, da iz dvije udtakmice (Vardar, Larvik) iščupamo bod, pa da idemo u Španjolsku mirni da ne moramo tamo ganjati ili braniti rezultat.

Lea Vukojević // Foto Ivo Čičin-MašanskerLEA VUKOJEVIĆ: IGRAMO OD NULE, PA ZAKAJ NE BI MOGLE NEKAJ NAPRAVITI
Lea Vukojević kratko je prokomentirala prošlu i mogućnosti u budućoj utakmici s Vardarom:
– Vardar je i po imenim i inače jaka ekipa. Mi smo mlade i neiskusne u pitanju Lige prvakinja. Puno su nam u Skoplju istrčale kontri, a to su istrčale zbog našeg lošeg napada. Možda da budemo malo smirenije u napadu, da bolje odigramo pa će biti manje kontranapada. Moramo se brzo vraćati, što prije prema krilima koja čuvamo u njihovu napadu. Bit će bolje, makar da uzmemo jedan bod. Ne, nemamo straha. Idemo od nule, i one i mi, igra se 60 minuta, pa zakaj ne bi mogle nekaj napraviti.

IVA PONGRAC: NEMA STRAHA, NEMAMO SE ČEGA BOJATI
Iva Pongrac je bila malo ošrinija i s naznakama očekivanja:
– Jasno je da moramo spriječiti njihove kontre, kojih je u Skoplju bilo jako puno i s kojima se napravila osjetna razlika u rezultatu. Smatram da ako ih u tom segmentu uspijemo zaustaviti kod nas, u Koprivnici, možemo ostvariti bolji, pozitivniji rezultat igrom šest na šest, odnosno na postavljeni napad. Tu nam je prilika i to trebamo iskoristiti. Nema straha, definitivno ga nema. Nemamo se mi čega bojati, možemo samo ostvariti pozitivni rezultat, nemamo što izgubiti. Mi ćemo im pokušati otrgnuti jedan bod, to nam je cilj. Mislim da nam je utakmica s Vardarom bliža tom cilju, nego s Larvikom, jer smatram da je Larvik puno jača i kvalitetnija ekipa. Našu priliku vidim na utakmici doma s Vardarom. Za to nam treba poklapanje svih segmenata, a to su dobra atmosfera, kao što je bila s Bera Berom, uvjetno rečeno: kao neko ludilo, naša dobra igra koja stvara dobro ozračje, puna dvorana. To bi nam moglo pomoći da ostvarimo taj jedan bod koji toliko želimo.

Andrea Čović i Iva Pongrac // Foto Ivo Čičin-MašanskerANDREA ČOVIĆ: NEMAMO ŠTO IZGUBITI, MOŽEMO SAMO DOBITI
Andrea Čović ”kreće” na pobjedu:
– Mlada smo ekipa i od nas se ne očekuje nešto, ali mi nemamo što izgubiti, možemo samo dobiti. Prednost je prvenstveno to što igramo pred domaćom publikom, pa ćemo imati naše navijače i to nam je motiv da pokušamo pobijediti. Je li suparnik bolji za 13 razlike? Pa nije bolji, ali moramo spriječiti kontru, to svi ovdje govorimo, pa ćemo vidit’, šest na šest možemo parirat’, jer nisu Bogom dani, kako se kaže. Moja ozljeda? Je, sve je u redu.

EKIPA JE U STVARANJU
Pitanje novinara Gornu Mrdjenu bilo je kako se ekipi vraća samopouzdanje kada izgubi s takvom razlikom?
– Pa nije nam prvi puta, nažalost.
– To je rutina – dobacili smo u šali.
– Objektivno: kada utakmica završi pogledamo gdje smo i što smo bili kad smo bili u minusu. No, u svemu tome treba tražiti kakvi smo bili kad je utakmica bila u plusu. Ako ćemo se ”ubijati” s onim što ne valja, onda ćemo ”ubijati” sami sebe. No, evo u Skoplju, u početku smo promašili dva zicera, ispadanje lopte. Nije to u tom trenutku bilo tako tragično, ali onda kad se okreneš oko sebe već je 2:8!
Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerNa prošloj konferenciji za novinare rekao sam, gledajući našu ekipu, a ponovit ću to svaki puta: na dvije stvari nam ne može nitko utjecati, samo mi, a to je kako ćemo trenirati i kakvi će biti naši odnosi. Tu nam ne mogu smetati ni Vardar, ni Larvik ni nitko drugi, nego to možemo sami. Podići nivo treninga i odgovornosti, možemo međusobne odnose podići na što bolju razinu. Ne mislim da su odnosi loši kad to govorim, nego jednostavno trebamo ginuti jedni za druge i na to nam ne može nitko utjecati. Tada na utakmici što će biti, bit će. Atmosfera je u redu, mada nisam u svlačionici i ne bih se htio s time opterećivati, i ona je koja može djelovati pozitivno. Na kraju sami smo osvjedočili nekoliko puta da su uvijek iz toga možemo izdignuti, a nepisano pravilo za ekipu koja ima malo godina i koja je malo zajedno, a mi smo jedno i drugo, su amplitude kao u matematici. I to je objektivno tako. Dobar rezultat uvijek postižu ekipe koje su duže zajedno, koje imaju dobar omjer iskusnijih i mlađih igračica. Niti jedna ekipa sa starim igračicama, niti ekipa s mladim igračicama, nije napravila europski rezultat, bilo reprezentacija, bilo klub. Balans godina, iskustva i mladosti, rad ekipa u dugotrajnom razdoblju u principu donosi rezultat. Mi smo na početku i svjesni smo toga i uvijek možemo reći, ako ćemo se tješiti, da vrijeme radi za nas. Međutim, u sportu je svaka iduća utakmica važna, pa je tako i ova nama važna. U nekim trenucima bio sam bahat kad sam rekao da ovdje, u Koprivnici, nitko nije favorit, i jednostavno tako se trebamo i ponašati. Da smo se ponašali kukavički kontra Bere Bere možda bi dobili, ali ne s takvom razlikom. To je formula da možemo i s drugima, a nadam se da će tako i završiti. A kako god završi, čeka nas opet iduća utakmica. Nije kraj svijeta, moramo iz jedne u drugu biti pametniji.

IGRAČICE SU REKLE DA BI BOD BIO VELIKA STVAR
– Znači nema se što izgubiti, a može se mnogo dobiti – bilo je pitanje.
– Pa sigurno. Moderno je biti na kladionici, pa vjerojatno je 1:10 za Vardar, ali uvijek može biti drugačije. Sigurno su oni favoriti, nema o tome govora, ali zašto zbog toga ne bismo mi imali taj motiv više. Pomicanje nekih stvari može dovesti utakmicu u određenu neizvjesnost, plus-minus dva-tri razlike. Što duže tako traje, to smo mi u prednosti. S tim da i oni znaju računati. Njima je pobjeda u utakmici u Koprivnici siguran prolaz u drugi krug, bez obzira na iduće utakmice, doma s Berom Berom i u zadnjem kolu u Larviku. I oni bi htjeli to riješiti što prije. Ali i u sportu vrijeme donosi svašta. Došle su gripe, došle su viroze, tako zna što će nas sutra dočekati. No, uvijek gledaš da napraviš svoj rezultat, zato, između ostalog, ne samo što igramo doma, nego kao što su i igračice rekle da nam je bod velika stvar. Jer tko zna što će biti za tri tjedna, da se, ne daj Bože, netko razboli, a onda ideš u Španjolsku. Ako se bilo što može napraviti u nedjelju, treba i napraviti u nedjelju.