Slijedi puno briga: trener Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerOdbrojavaju se sati i minute do susreta 1. kola B grupe Lige prvakinja u Nordhasenu u Njemačkoj, gdje se u nedjelju u 14,30 sati sastaju domaći Thüringer HC i Podravka Vegeta. Zadnja proba prije odlaska na put bila je prvenstvena utakmica s Osijekom u Koprivnici, 28:23, koja je pokazala da su domaće rukometašice olako shvatile susret, ili kako kaže trener Goran Mrđen, glave su već bile negdje drugdje.

Razgovarali smo nakon utakmice s Osijekom u četvrtak.

– Odmah ćemo izravno: na koji način ćemo osvojiti dva boda u Njemačkoj?

Osvojit ćemo obranom i ”gurat” ćemo im u leđa. Eto, na taj način. Obranom i obranom, a ona počinje kad izgubimo loptu ili zabijemo gol u napadu. Brzo vraćanje, jer pedeset posto Thüringer zabija u leđa. No, obranom ćemo dobiti utakmicu, eto!

GLAVE ODU NA DRUGU STRANU // To, naravno, nije opravdanje: dva boda uvijek su jednako vrijedna

– Moramo se vratiti na ovu utakmicu s Osijekom. Očekujemo trenerski komentar.

– Dogodila se slična situacija kao u Samoboru prije odlaska u Kragujevac. Glave odu na drugu stranu. Međutim, to nije opravdanje. Činilo se kao da nas je izneredila ekipa koja je imala svoj ritam treninga, izneredili su nas odlasci u reprezentaciju i igranje tamo tri utakmice u tri dana. Ne samo nas, vjerojatno i sve druge. To nam je dosta poremetilo ritam. Pa onda su došle ozlijeđene, bolesne… Koliko god to nije nešto strašno, ali opet – nije ni dobro. Živković je trenirala tek u četvrtak prije podne. Tatari ima neki problme. Nije strašno i da je zahtjevnija utakmica, recimo Thüringer danas, igrala bi. No, nije bilo vrijedno riskiranja.

Naš adut Jelena Živković: ozlijeđeno rame // Foto Ivo Čičin-MašanskerKroz utakmicu s Osijekom Čović smo vraćali da se vrati u formu u kojoj je bila. Hajde u napadu je u redu, a vidi se da u obrani još nema potrebnu agresivnost. Rekao sam već novinarima da sam kazao curama da ne možemo biti ”seljačka ekipa”, da jednu utakmicu igramo vrhunski, a drugu ne igramo kako bi trebalo. To prije svega nije korektno prema sebi samima, a, drugo, prema publici. Takav odnos nije dobar.

Činjenica je da svi koji dođu u Koprivnicu lagano igraju, napad traje ”tri dana”, postajemo nervozni, pokušamo nešto napraviti iznad nekog rezona, dobijemo nepotrebni gol i tako. Za takve utakmice moramo biti spremni. Jer, dva boda od Osijeka su isto tako dva boda kao i od Lokomotive. Ili od Zameta u Rijeci. To su dva boda. A istini za volju moram priznati da nismo razmišljali previše o Osijeku, mi smo stalno na Ligi prvakinja i na prvnestvenom susretu s Lokomotivom.

OBRANA JE KLJUČ USPJEHA // Iz dobre obrane napad će se sam otvoriti, stvoriti samopouzdanje i onda je lakše igrati

– Koliko poznajemo Thüringer?

– To što sam vidio u novijem izdanju i što sam vidio prošlih godina navodi na prvu varijantu ”Thüringer je oslabljen”; pa dobro, nema Barbose, nema Althaus, ali one koje su ostale tamo igraju već četiri-pet godina zajedno. Ako su u njemačkoj reprezentaciji u prvih sedam dvije vanjske iz Thüringera vjerojatno imaju kvalitetu, a njemačka reprezentacija pobijedila nas je 10 razlike. Prvakinje su Njemačke i zadnje četiri godine igraju Ligu prvakinja. Thüringer ima dobru vanjsku liniju koja je uigrana, godinama su rukometašice zajedno: jedno osam igračica, četiri vanjske, dva krila, dva pivotmena, a ozlijeđeno lijevo krilo prema nekim informacijama moglo bi igrati proti nas. Imaju dobar tempo, puno trče, stalno trče, šezdeset minuta trče, stalno ”guraju u leđa” i tu zabijaju puno golova. Zbog toga se moramo brzo vraćati da ne dobijemo brzi gol. Na postavljenu obranu su uigrani, imaju kombinatoriku, koji brzo mijenjaju, rekao bih sporazumijevaju se pogledom.

Bojan Savić i Tatari: uvijek pune ruke posla // Foto Ivo Čičin-MašanskerMoramo u obrani biti kud i kamo agresivniji, moramo biti na razini kakvoj smo bili i kako smo igrali u kvalifikacijama. Agresivni, jaki u bloku i golmanice moraju biti na priličnoj visini da bi s obranama donijele prednost. A iz raspoložene obrane i u napadu smo bolji, a obrana je i kredit za promašeni šut i napadu. Iz dobre obrane napad će nam se otvoriti sam od sebe, stvoriti samopouzdanje i onda je lakše igrati.
Evo, takva su razmišljanja trenera.

PUTOVANJE I BORAVAK OD SUBOTE UJUTRO DO PONEDJELJKA NAVEČER; U UTORAK PRESICA

Na put u Njemačku kreće se u subotu u 6 ujutro za Zagreb, potom zrakoplovom do Leipziga i onda autobusom sat i pol do Nordhausena, kamo se stiže u 16 sati. Navečer je trening, u nedjelju se igra u 14,30, a povratak je u ponedjeljak, putovanje istim koridorom od 10,30 do 21,30 kada se stiže u Koprivnicu.

U utorak u 10 sati u klupskim prostorijama sazvana je konferencija za novinsto na kojoj će se govoriti o utakmici u Thüringeru te o predstojećim susretima, vrlo bitnom prvenstvenom srazu s Lokomotivom u Zagrebu i subotnjem susretu s Budućnosti u Koprivnici u 2. kolu Lige prvakinja.