Goran Mrđen na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerO prošloj i novoj sezoni na konferenciji za novinare u srijeedu govorio je i trener Podravke Vegete Goran Mrđen. Najprije se osvrnuo na to kakva ga je ekipa dočekala prije tri sezone.

– Rekao sam na početku sezone nekoliko puta da sam treću godinu u Podravki, a stvarno sam treću godinu po godinu. Svake godine bio je novi sastav. Prve godine, kad smo se konsolidirali, na prozivci su bile doslovice samo dvije igračice s ugovorom. Uglavnom je bio egzodus iz Podravke. Podravka je bila nešto otkuda treba pobjeć’, gdje su dugovi, gdje je svašta-nešto i kamo nitko neće doći.

POGLED U BLISKU PROŠLOST: ODLUČILI SMO VRATITI TITULE I VRATILI SMO IH

– Skupili smo ekipu. U tom trenutku Lokomotiva je stvarno bila ispred i onda smo rekli da iduću godinu moramo vratiti trofeje. Vratili smo. Ove godine smo to potvrdili i ja na tome stvarno čestitam igračicama. Rekao bih da je ove godine to bilo teže ostvariti, makar smo prvo mjesto osigurali u završnici, tri kola prije kraja. Prošle godine sa zvijezdama hrvatskog rukometa, s Mirandom, Kikom Elez, pa sa kvalitetnom Živković, pa sa Čović, mi smo osvojili prvenstvo u Koprivnici u zadnjih 10-15 minuta. Ove godine bez zvijezda sa stvarno vrijednim i baš predanim radom (uvijek to može bolje, ali prvo moramo stati na prvu stepenicu, ako skačemo na treću na drugoj ćemo se okrenuti na leđa pa nas neće biti nigdje) riješili smo to tri kola prije kraja. Kad nam je bilo najvažnije, a znate i sami kako je u kupu je u jednoj utakmici sve moguće, u kupu gdje se sve odigrava u dvije utakmice, stvarno smo odigrali dobro, pogotovo ako uzmete u obzir da smo u samom finalu igrali bez tri vanjske bitne igračice, bez mogućnosti rotacije, dakle i bez Selene, Dore i Ivane Dežić. Kad smo se, kao na frontu, pregrupirali da vidimo što možemo, što ne možemo, Zametu smo u zadnjih 15-20 minuta napravili 9-1. To pokazuje da te igračice nisu do tog rezultata došle slučajno, nego su stvarno za to jako debelo zapele.

OVE SEZONE MOŽEMO NAPRAVITI ISKORAK U EUROPI

– Što se tiče Europe, šest vanjskih igračica pet su bile debitantice u, da tako kažem, ozbiljnom rukometu. Jedino je Vidak igrala značajniju ulogu, ostale su došle iz klubova s kojima nisu igrale u Europi. Dora Krsnik bila je u Lokomotivi, u to vrijeme ne u bitnoj ulozi, tako da su i ona i sve druge prošle ovdje jedno novo iskustvo i vidjele su da u nekim utakmicama kao s Fleuryjem koji je za nas ”space shuttle” da možemo, jer smo tamo bili blizu, doma smo igrali neriješeno. Issy Paris je za nas isto tako ”space shuttle”, pa smo ih pobijedili. Mislim da možemo napraviti iskorak.

NEPRAVEDNO JE ŠTO MORAMO U KVALIFIKACIJE

– Ne znam kako je računanje bodova u EHF-u, ali mislim da je napravedno da opet moramo u kavlifikacije, jer, kao u bogatom nogometu, sad i u Ligu prvakinja idu dvije danske i dvije mađarske ekipe. Za Mađare još ‘ajde, Bože pomozi, ali za Dankinje stvarno ne znam zašto imaju dvije predstavnice. Više nema sustava 14 plus dvije iz kvalifikacija, nego 12 plus četiri iz kvalifikacija, a mi bi po rejtingu bili 13-i klub u Europi, pa bi i mi i još jedna ekipa iza nas bili u Ligi prvakinja izravno. Mislim da je Hrvatska zaslužila to, ne zato što je Podravka tu, nego i zato što je pretprošle godine Hrvatska imala dvije predstavnice u Ligi prvakinja, Lokomotiva izravno, a mi smo se izborili u kvalifikacijama. Nije nam nitko ništa darovao. A sad, na kraju, ipak idemo u kvalifikacije. No, ja sam optimističan. Kvalifikacije u Kragujevcu dale su nam puno toga dobroga i spoznaju da možemo.

U HRVATSKOJ LIGI BIT ĆEMO 30 POSTO BOLJI

– Što se tiče Hrvatske lige mislim da ćemo biti 30 posto bolji. Klub je napravio veliku stvar što je gro ekipe ostao na dvije godine, što znači da smo se opredijelili na igračice koje imamo, jer smo procijenili da mogu još napredovati i biti još bolje. Samim tim što imaju godinu zajedničkog rada mislim da ćemo se bitno pomaknuti. S djevojkama koje su došle mislim da smo se kvalitetno pojačali s obzirom na financijske mogućnosti. Time ne podcjenjujem igračice koje su nam došle, ali tim novcem ne možemo kupovati europske zvijezde. Zvijezde se ”vrte” da ne velim od koliko do koliko tisuća eura, a mi smo tu u tisućama kuna. Malo smo se kockali, pa nemamo tri vratarke nego dvije. Nadamo se da će biti zdrave.

– Još da kažem da su neke igračice eksplodirale, one koje su tri godine zaredom ovdje bitno su se pomakle: Nemaškalo, Vidak, Kapitanović. Prošle godine smo bili nesretni, ove godine smo presretni kako je Kapi odradila sezonu.

PODRAVKA NE KUPUJE NEGO ODGAJA I STVARA MLADE TALENTE

– Ukratko o mlađim uzrastima. Prije se stalno govorilo da Podravka ima para, Podravka dovede mlade odavde i odande. Pa da je i tako tko god bi radio s djevojčicama koje su došle nakon osmog razreda napravio bi rezultat. E sad Podravka ima mlade igračice ”iz centra grada”, nema igračica sa strane i opet ima rezultate, čak i bolje. Znači da ipak netko radi s njima, ne samo da imaju podrijetlo i da ih ima ”na vagu i centimetar”. U dvije završnice mladih imamo najbolje pojedinke, MVP prvenstva. U svakoj završini imamo dvije-tri igračice u sedmorci turnira. Pa i u konkurenciji gdje su bile četvrte dvije su u sedmorci. Dugo sam bio trener u mlađim uzrastima i mogu kompetentno reći da možete složiti neku igru, neku ekipicu gdje se može doći do rezultata, a da potencijalno ne bi uzeli nikog za selekciju. Ovdje je važna stvar što uz rezultat imamo i kvalitetne pojedinke. To je jako bitno. Kad bismo sve zbrojili pitam se: koji klub u Hrvatskoj ima više svojih igračica? Mi smo prvi. Otvoreno ću reći: Zamet nema više svojih igračica, Lokomotiva također, da ne pričam dalje. Imamo najviše svojih igračica u šesnaest. Tim trendom ćemo nastaviti i iduće sezone takođet ćemo priključiti još dvije-tri mlađe. Mislim da je to jedini put. Još samo da imamo malo veći izbor studija. Jer, 90 posto tih igračica su odlične učenice u gimnaziji. Rukomet ne može rješavati egzistenciju. Na kraju, ja kažem, k’o fazanerija. Taman ih nahraniš, dobe krila i odu preko plota. Da to imamo imali bi još jedan korak naprijed.

OZLIJEĐENE IGRAČICE ISKORISTIT ĆE LJETO ZA OPORAVAK

– Oko ozlijeđenih igračica. Selena Milošević ne treba nikakav operativni zahvat i nema potrebe da se na kraju sezone žurimo. Dora Krsnik se srušila, ali se tada nije ozlijedila, već je ozlijeđena u napadu prije. Ona kakva je, ne izlazi dok se ne sruši. Njoj je koleteralni ligament napuknuo, ali je navodno zaraslo. Ići će u ponedjeljak na artroskopiju. Ivana Dežić ima parcijalnu rupturu, napuknuće prednjeg križenog. Liječnici su rekli da ne bi trebala operacija. Imaju pred sobom ljeto nakon čega moraju doći spremne k’o Spartanci da bi mogle izdržati napore i mislim da to hoće. Imaju trenera Alena Maroševića, pa nek’ se druže cijelo ljeto. Garantiram za sve tri da su odgovorne.

NAŠA LIGA NIJE SLABA, DOKAZALI SMO TO S REPREZENTACIJOM

– O reprezentaciji. Potrebna su još dva boda za plasman na Europsko prvenstvo i to ćemo ostvariti. Igračice Podravke bitno su pomogle ovom rezultatu pomlađene reprezentacije s igračicama Hrvatske lige. Ta je liga osporavana, a na kraju smo ipak pokazali da igračice Hrvatske lige mogu igrati ozbiljne europske utakmice i mi kao Podravka i reprezentacija isto tako. Protiv sam toga da pričamo da nam lige ne valja, a u njoj se natječemo i htjeli bi da nam sponzori to sponzoriraju. A mi kažemo da je liga loša. Pa tko će sponzorirati nekoga tko igra lošu ligu? Tu smo u krivu. I za kraju ću reći da nikad liga nije bila kvalitetno bliže Podravki nego ove godine. Igračice su igrale jedne s drugima ili protiv njih i naučile su da mogu i pobijediti i izgubiti. Ali kad je bilo najpotrebnije igračice su skupile glave i pokazale da ipak imaju i fond treninga i europskih utakmica, što je na kraju donijelo rezultat.Goran Mrđen i zamjenik gradobačelnice Koprivnice Mišel Jakšić // Foto Ivo Čičin-Mašansker