Goran-MrdjenTrener Podravke Vegete Goran Mrđen razmislio je jednu noć o rezultatu EHF-ovog miješanja kuglica na izvlačenju u Beču i rezolutno rekao:

– Trebamo proć’!

Rezultati izvlačenja su poznati. U kvalifikacijskoj grupi 1, što se igra u Norveškoj, a domaćin je drugoplasirana norveška ekipa Glassverket, u polufinalu se sastaju domaćin sAnkarom te Podravka Vegeta i nizozemski Sercodak Dalfsen.

O načinu rangiranja, smještanja i domaćinstva kvalifikacijskih grupa ima samo dvije riječi:

– Bogati pobjeđuju. Pravila idu na štetu malih.

Prošlih godina se domaćinstvo izvlačilo, odnosno prednost je imala ekipa s najslabijim rejtingom. Sada ga imaju one s najvećim. Ali nije to rejting klubova, već rejting država.

– Po toj logici je drugoplasirana ekipa Slovenije (Krim Mercator) ispred Podravke Vegete i nositelj je grupe u kvalifikacijama. Drugi, a domaćini! Moglo bi se dogoditi da šest drugoplasiranih ekipa u nacionalnim prvenstvima igraju Ligu prvakinja. Čudni kriteriji.

I jedna narodna:

– Možemo bajati i lajati na mjesec, ali neće pomoći.

MN: Najvažnije je da su sve igračice zdrave

Međutim, iz te kože se ne može. Treba se boriti za ulazak, ma gdje EHF odredio.

– Problem je i to što nemamo bodova iz nastupa drugih hrvatskih klubova. Steknu pravo, a ne koriste ga i EHF bodovi se izgube. Primjerice u Turskoj nema sudionica Lige prvakinja, ali svi klubovi igraju u ostalim natjecanjima, pa se bodovi skupljaju i rejting raste.

To je činjenica. Iduće sezone (2017/18.) u obzir se uzimaju rezultati i plasmani u europskim natjecanjima iz sezona 2013/14, 2014/15. i 2015/16. Već sada se zna da Hrvatska pada za dva mjesta, bit će 15. po rejtingu država. Bilo kakav uspjeh Podravke Vegete i drugih klubova računat će se tek za rejting u sezoni 2019/2010.

Usprkos svemu Mrđen smatra da Podravka Vegeta nije bez izgleda.

– Najvažnije je da ozlijeđene igračice dođu na pripreme zdrave. Nizozemski Sercodak Dalfsen prvi je za razmišljanje. Domaćin Glassveket i Dalfsen su ekipe s puno trčanja, brzog završavanja napada i mi ćemo se na to pripremiti. Treba reći da je i turski predstavnik Ankara dobar suparnik.

No, da bi se došlo do njega uvjet je da Turkinje pobijede domaćina u Norveškoj, a Podravka Vegeta svlada Nizozemke.

No, ima jošp jedna zamka. Izmišljena su nova pravila na koja se treba prilagoditi. Od 1. srpnja umjesto golmana može biti sedam igračica u terenu bez markera. Uđu li u teren liječnik i fizioterpeut u pomoć ozlijeđenoj igračici, novost je da ona ne može nastaviti napad, već mora izaći van. Kao u nogometu!

– Ova pravila primjenjivat će se na Olinmpijskim igrama, pa ćemo vidjeti kako se reprezentacije snalaze u tome – kaže Mrđen.

I nakon svega, uspije li Podravka Vegeta ući u Ligu prvakinja bit će smještena u četvrtu jakosnu skupinu, gdje se već nalazi od EHF-a nagrađeni Rostov Don. Nositelji skupina na sutrašnjem izvlačenju u Danskoj bit će Budućnost, Györ, Vardar i Larvik, u drugoj jakosnoj skupini su Bukurešt, Team Esbjerg, Astrahanočka i Thüringer i u trećoj Sävehof, Metz, FTC i Midtyilland. Danska, Mađarska i Rusija imaju po dva predstavnika. Sve su manje šanse za male klubove.