Goran Mrđen // Foto Robert ŠoštarićPodravka Vegeta je u Skoplju. Došla je tamo nako (pre)dugog putovanja autobusom: od 13 sati u petak do 4,35 ujutro s nekoliko zadržavanja, između ostalog na večeri što ga je priredilo predstavništvo Podravke u Beogradu u restoranu Hacijenda. Loša cesta, prometna nesreća, zadržavanja na carinama, znatno su produljila putovanje. Od 12 do 13 se treniralo, popodne se gledaju utakmice prvog kola Vardarova turnira. Prva utakmic: u nedjelju u 20 sati s Leipzigom.

S obzirom na mjesec dana od priprema i odigrana tri turnira, ili u pripremnom razdoblju dosad 10 utakmica, trener Goran Mrđen iznio za naš portal svoje dojmove i ocjene.

Kako je dosada zadovoljan, koliko je to posto od ”pravoga?

– Teško je govoriti o postocima, ali u principu sam zadovoljan. Mislim da smo naš turnir odigrali solidno, pokazale su se neka stvari u kojima imamo prednost, neke koje moramo eliminirati i neke koje moramo bitno promijeniti. Prije svega mislim da moramo puno toga napraviti da posložimo obranu kako bi htjeli. Logično je da je to teško. U principu promijenila se cijela obrana, ovaj dio u sredini potpuno, jer osim Dragice Džono i Marijete Vidak sve ostale su nove, tako da moramo još malo bolje ”poštimati”.
Goran Mrđen // Foto Robert ŠoštarićTakođer moramo pomaknuti svoju polukontru, to moramo bitno popraviti. U principu i sve druge elemente, ali možda ova dva najviše. Žao mi je što se tako nesretno, ili, recimo, bukvalno, kako mi kažemo, glupo (mi bismo rekli bizarno, prst se slomio zakačivši se za dres Pene, op. autora) ozlijedila Vidak, pa naš turnir nije mogla igrati. Volio bih da može u Skoplju, mada objektivno sumnjam, prst treba zarasti. S obzirom na to da smo dosta mijenjali, rotirali, a ona se u toj rotaciji koju smo pokazali u Michalovcima i u Budimpešti do ozljede dobro snašla. Ta je rotacija izgledala dobro. Obično kad se puno rotira mijenja se ritam igre, ali nama je to polazilo za rukom u pozitivnom smjeru, čak smo dizalo ritam igre. Sve ostale, da kucnem, bitne teže ozljede zaobišle su nas zasad. Neka tako i ostane u ova dva iduća turnira i da dočekamo prvenstvo spremni.

Goran-Mrdjen-razgovor-3– No, gledajući od prve pripremne trening utakmice sa Siófokom, pa na ovamo, ipak je to penjanje stepenicama?

– Sigurno da je. Bolji i ljepši smo, da tako kažem, kako je odmicalo vrijeme igrali smo ljepše. Moramo još proći neke vrste obrane. Neke nam odgovaraju više, neke manje, postaviti igru, koristiti igračice kojima u tom trenutku nešto više odgovara. Mislim da se možemo još pomaknuti, mislim da čak možemo biti iznenađenje koliko god imamo debitantica u Ligi prvakinja. Te debitantice mogu biti iznenađenje. Turniri pokazuju da mi iz utakmice u utakmicu, od poluvremena do poluvremena možemo jako puno varirati. To se događa zbog toga što te igračice nemaju europsko iskustvo. Ta se stabilnost inače stvara u nekakvom četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu, a mi sad pričamo o – mjesec dana. Ne mislim da je to loše, zaokružujemo mjesec dana, pa ćemo onda idući mjesec zaokružiti novih 30 dana… Mi smo postavili neke dohvatne ciljeve. Dakle, ne gledam sada što će biti za Novu godinu, nego što će biti idući vikend. A to je tuniru u Skoplju, koji je top-turnir po kvaliteti sudionika, i tu ćemo puno toga vidjeti.

– Da, boli glava od imena sudionika. U Skoplju Vardar, Leipzig, eventualno Rostov-Don ili Sävehof, a u Ljubljani Budućnost, Hypo, Krim Mercator.

– Ako igramo elitu, moramo se znati ponašati u eliti. Jednostavno je to tako. Ne možemo doći s mišlju: oni su imena, mi to nismo igrali. Ako se postavimo gubitnički neće nas biti nigdje. Jednostavno se moramo postaviti ”bahato” u natjecanju koje igramo i moramo se tako i ponašati. Mislim, sportski bahato. Ne treba u utakmice ulaziti i ponašati se potčinjeno, bojati se da će nas ”pogaziti”, da nas ”neće biti nigdje”. Na kraju krajeva i ove utakmice koje su igrane s FTC-om, gdje su također svjetska imena, pokazale su da mi to možemo i da ne respektiramo. No, sigurno je da se i na tim utakmicama vidjela razlika s klasnim igračicama, kao što su Pena, Tomašević na golu. To nam pokazuje koliko nam treba da dođemo do te razine, ali i to dok smo koncentrirani i svježi da se možemo i s njima nositi.

– Prvenstvo je blizu, a ovo sve sada zaokružit će učinjeno za start.

– Prvu utakmicu igramo sa Sesvetama Agroproteinkom, ekipom koju treba respektirati. Ekipa je već pet-šest godina zajedno. Gledao sam ih na utakmici s Kokom, pobijedile su 15 razlike. Dan prije pobijedile su Trešnjevku s devet razlike, sada i Lokomotivu sa sedam razlike. Zabijaju puno golova, imaju sustav koji puno ne mijenjaju. Na pripreme su došle sve igračice iz prošlog prvenstva. Prvo je kolo, može biti dosta nervoze. Jako je važno, igra se dvokružno, nema se pravo na grešku. Mislim da smo najlošiji PR u svojoj ligi, stalno govorimo kako je naša liga slaba, a tražimo sponzore, tražimo ulaganja u ligu, a mi koji je igramo govorimo da je slaba. Evo, Zamet je neki dan pobijedio Krim sedam razlike. Zamet je, kažu, odigrao odličnu utakmicu. U Trešnjevki je četiri-pet igračica koje su igrale zajedno u reprezentaciji. Umag je uvijek nezgodan suparnik, osobito u Umagu. Imamo mi ekipica. Ali sigurno je da su problem uvjeti, fond treninga. Da je baš naša liga toliko loša, nije, mi je sami napravimo lošom u pričanju. Moramo promijeniti stav prema tome. Na kraju krajeva i kadetkinje su pokazale na EP da imamo ”materijala” za nešto, samo ga treba razvijati. I, na kraju krajeva, taj sport moramo popularizirati, a ne stalno govoriti da je loš, da nije gledljiv.

Goran Mrđen // Foto Robert Šoštarić– Dobro! Jesu jaki i solidni, ali Podravka…

– Pa, dobro, cilj je kao i prošle godine kup i prvenstvo. Ali za svaku utakmicu moramo biti bukvalno sto posto da bi dobili nekoga. Povijest prošlih prvenstava nam govori o tome. Ne treba zanemariti da kad uđemo u ritam Lige prvakinja i 1. HRL da će to biti 13 utakmica zaredom srijeda-subota/nedjelja. Prije toga bit će dvije utakmice reprezentacije sa Slovenijom i Makedonijom. Nije to jednostavno ni fizički, stalno se prebacivati iz utakmice u utakmicu, a svaka je važna.
Možemo se sad vratiti na početak: zato su važne Sesvete u prvoj utakmici. Tu treba otvoriti dobro i onda odigrati daljnja tri-četiri kola te u reprezentaciji da odigramo kako treba i da ostanemo zdravi. Svaka minuta na treningu nam je bitna, a svaka utakmica na turnirima nam je prebitna. Trebamo se uhvaiti za ono što je dobro i da to favoriziramo, a ono loše da, i po cijenu grubih riječi, mijenjamo.

– S kojim kadrom nastupa Podravka Vegeta u Skoplju?

– Vratile su se kadetkinje Mrđen i Karlovčan. Papac je s EP došla s ozljedom, pa nije do kraja igrala ni EP, pametnije je da je ostala doma da se izliječi da bude spremna za idući turnir u Ljubljani. Vidak je s nama, ali neće igrati. Ona je bitni dio ekipe i treba biti s ekipom. Imamo treninge sve dan u Skoplju od 12 do 13 sati.

Početak za Podravku Vegetu je večerašnje otvorenje turnira u Sportskom centru Jane Sandanski, Vardarovoj dvorani kapaciteta 6500 gledatelja.