Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerDanas je petak. Još dva dana do utakmice 3. kola kvalifikacija za novoosnovano natjecanje ligu EHF kupa (spojeni su EHF kup i Kup pobjednica kupova). Gost Podravke Vegete u prvoj utakmici je lider njemačkog prvenstva Bietigheim iz istoimenog grada. Za kraj najava nedjeljne utakmice ostavili smo šefa, trenera Podravke Vegete Gorana Mrđena i njegove odgovore novinarima na presici održanoj u srijedu.

– Motiv nam je veliki, to je sigurno. To se vidi na igračicama i na treningu i van treninga i, kako se kaže u sportskom žargonu, sigurno je da će se ”baciti na glavu” i da će sve to biti dobro – rekao je Goran Mrđen.

DOSAD NISMO IMALI JAKIH EUROPSKIH UTAKMICA

– Hendikep je što nismo igrali europske utakmice, u smislu kvalitete lige. Kad smo izvukli njih okrenuli smo sve k njima, pa što bude, tako da smo i u ove utakmice naše lige ulazili – da dobijemo. Ako nismo spremni do kraja onda je 10 razlike, ako smo spremni onda je 20. Tako je barem bilo do sada, osim u prvoj utakmici sa Sesvetama Agroproteinkom koja je objektivno bolja ekipa od ovih ostalih s kojima smo igrali.

BIETIGHEIM JE HIT BUNDESLIGE

– Što se tiče Njemica, one su hit Bundeslige. Kad smo ih izvukli odmah sam rekao da su one ekipa s više zvijezda, a mi klub s puno većom tradicijom. I do sada su bile dobar bundesligaški klub, ali od prošle godine počela su veća ulaganja i skupile su se ozbiljne igračice koje imaju ozbiljne karijere. Sad su još pojačane. Polovicom listopada došla je pivotmenica iz Leipziga, pa sada imaju četiri kružne napadačice, od toga su dvije strankinje. Pokazuju da imaju velike ambicije. To su iskazali odmah nakon izvlačenja, istaknuvši da smo mi klub koji dugo godina igra Ligu prvakinja, ali da su oni dobri. U njihovoj ligi postižu rekordne pobjede, 49:17, primjerice. Ako se u njihovoj ligi nekoga pobijedi 49:17 taj ne može biti tako loš koliko su oni dobri. Rumunjski Brašov, klub Mariane Tîrce, pobijedile su s pet i četiri razlike. Ozbiljan su suparnik.

NEKA IDEMO S PLUSOM U NJEMAČKU

S klupske presice: Mrđen, Vidak, Nemaškalo // Foto Ivo Čičin-MašanskerMeđutim, igrali smo protiv takvih ekipa. Prošle godine Fleury, gdje smo osim lošeg početka odigrali egal, ravnopravni smo bili i s FTC-om. Koliko god je u sportu hendikep da je druga utakmica vani, neka je prva doma, tu se uvijek osjećamo bolje, neka odigramo pravu tekmu, pa da vidimo što će biti tamo. Želje? Bilo kakva pobjeda, neka idemo s plusom u Njemačku.

– Zdravlje igračica?

– Došli smo iz Pule u srijedu oko dva u noći, Dok smo bili u busu sve su bile na nogama, nadam se da je sve dobro, mada je tamo bio hokejaški rukomet i u hladnoj dvorani. I to je način odrastanja. Misli su nam bile na Njemicama. Ne podcjenjujem nikoga, ali u zadnje vrijeme samo smo o njima razgovarali. Nije isto ako se za nekoga koliko-toliko spremaš, ili samo dođeš i odigraš.

– Čuli smo da imate saznanja da napad rješavaju u prvih 15-20 sekundi.

– Završavaju tako ne samo zato što je to njihov način igranja, nego zato što imaju kvalitetu da dođu u tu situaciju. Svi bi htjeli brzo zabiti gol, ali ne znaju svi to.

NE PROMOCIJA NJIHOVE KVALITETE VEĆ NAŠEGA ZNANJA I BORBENOSTI

Mrđen je spomenuo dvije najopasnije igračice, Susann Müller i Ninu Christin Müller, bivšu Würtz, igrale su i u ekipama na ovim prostorima (Krim, Györ).

– Kim Naidzinavicius godinama je reprezentativka Njemačke, Nizozemka Maura Visser već godinama igra po Europi, sad je bila u Leipzigu: objektivno su prave igračice. Brazilka Franca da Silva prošle je godine bila u Bukureštu, golmanica Tess Wester je u reprezentaciji Nizozemske. Bit će to problem, ali mi se moramo dovesti u situaciju da ta utakmica ne bude promocija njihove kvalitete, nego da to bude promocija našeg znanja i naše borbenosti.