Riegelhuth i Živković // Foto HK Larvik, Svein André SvendseNa povratku iz Norveške, a nakon prospavane noći iza utakmice, u zračnoj luci u Münchenu razgovarali smo s trenerom Podravke Vegete Goranom Mrđenom. Nemojte misliti da mu je svejedno, s obzirom na to što se znala jačina norveških prvakinja Larvika i da nešto više od poraza nije bilo moguće. Nije se baš naspavao na ovom napornom putovanju. Nakon utakmice vrtio je film i pronalazio dobre i loše strane igre. U svemu tome oprezan je u ocjenama, jer vodi mladu ekipu i mora joj dati poticaj.

Jer, u subotu je nova utakmica, novi izazov. Ritam ligaškog natjecanja je takav, a čim prije se ekipa prilagodi da zaboravi prethodni susret i usredotoči se na idući, bit će i boljih i opuštenijih nastupa. Kako stručnjak bolje vidi nego promatrači s tribina, Mrđenu je sugerirano da komentira nastup sa stručnog stajališta.

BILI SMO PREVIŠE IMPRESIONIRANI NORVEŽANKAMA

– Objektivno: ono što smo znali i prije utakmice i govorili, ipak je Larvik u ovom trenutku jedna dimenzija više u kvaliteti, u uigranosti, u znanju i u trci i to se na kraju krajeva pokazalo. Međutim, bili smo previše impresionirani na početku utakmice. Razlog? Govorio sam i prije utakmice da su za 80 posto naših igračica to prve ozbiljne minute u Ligi prvakinja i to protiv prošlogodišnjeg finalista i inače dobre ekipe Larvika. Kad smo došli k sebi odigrali smo solidnih zadnjih desetak minuta prvog i dobrih 20 minuta drugog poluvremena. Međutim, onda smo na kraju pali, odustali smo od onoga što smo igrali 20 minuta, malo smo počeli igrati riskantno, malo smo dobili ”glupih golova”… Zato mislim da razlika nije morala biti tolika, možda je mogla utakmica završiti 30:20. Manje ili više.
No, treba se okrenuti utakmici u subotu. S obzirom na to da sada znamo rezultat, da je Bera Bera izgubila doma od Vardara 19:23, bez da smo gledali snimku možemo reći da je Bera Bera ozbiljna ekipa. Bez razlike što je to bilo u Španjolskoj, a znamo da je u San Sebastianu vruć teren. Vardar je ekipa koja je sastavljena od velikih imena i njima je bilo jako važno da tamo dobiju utakmicu, jer bez ta dva boda i oni bi polako dolazili u problem za prolaz u drugu rundu. Vidjet ćemo na snimci (snimka je predana odmah po dolasku u zračnu luku Zagreb, op. a.) kako Bera Bera igra, imamo i snimku s njihova super-kupa, a, prema njoj, mislim da možemo igrati ravnopravnu utakmicu. Iako snimka ne govori sve: i Formula na televiziji ne ide brzo, kad je gledamo, pa je i dojam s rukometa drugačiji na snimci, a drugačije je u živo.
Nama je subotnja utakmica jako važna, ključna je utakmica. Napravit ćemo sve da u nju ne uđemo tako impresionirani kao što smo ušli u ovu utakmicu, jer koliko sam vidio unutar ekipe, postojala je velika želja da u Norveškoj odigramo dobru utakmicu, pogotovo nakon poraza od Krima u Regionalnoj ligi, međutim, mislim da je postojao veliki respekt prema Larviku, čak bih rekao i od Leganger na golu, jer šutevi su bili baš kad se stvarno moralo. Počelo se gurati na pivotmena, pa u tri do pet napada bacili smo sedam, osam do 10 lopti, što u principu nismo napravili prošlih utakmica za cijelo vrijeme. Iz iskustva se zna da je to dokaz da je ekipa u tremi i onda, ‘ajde da ne pogriješimo, a iz nekakvih polufaulova (takav kriterij, ne zamjeram) dobivali smo tzv. lagane golove iz kontre. Najveća pogreška bila je guranje lopti na pivotmena, a k tome se onda dodaje i neka presječena lopta. Mi smo inače u 1. poluvremenu imali šut 50 posto, šutirali smo 14-7. Ono što smo htjeli da ne bude kao u Ljubljani, da ne šutnemo u petoj sekundi napada, nije bilo, nismo pucali, međutim, napad nam nije imao tečnost. Kad nam je napad u drugom poluvremenu dobivao na tečnosti, tada smo zabijali i iz polukontre, bili smo ozbiljniji suparnik i tih 20-25 minuta utakmice imalo je smisla.
– Koristili ste 12 igračica od 15, skoro sve su, dakle, dobile prigodu…
– Kad je već tako kako je bilo, logično je da i druge igračice uđu u igru, ali nikad ne znamo što će i kako će to završiti, ali one su dio ekipe i mislim da je u redu da igraju, kad je utakmica otišla u što je otišla. Nismo mi odustali od utakmice, da se ne misli da smo zbog toga mijenjali. I Poljak i Vidak, govorim o vanjskim igračicama koje su ušle, zabile su gol, igrala su sva četiri krila, pa čak na kraju i Živković na krilu, kad već nije bilo sa Živković na desnom vanjskom kako treba, onda sam je stavio na krilo da bar imamo bolju trku i kvalitetniju obranu.

U SUBOTU SE U IGRI OČEKUJE I ANDREA ČOVIĆ

– Vesna Milanović Litre morala je igrati cijelo vrijeme, to je veliko opterećenje za igračicu…
– Da, izašla je i van, jer je bila umorna, htio sam mijenjati obranu-napad sa Šenvald, međutim, protiv tako brze ekipe kao što je Larvik teško je mijenjati obranu-napad. A ta obrana, kad smo doveli napad Larvika šest na šest, ipak je imala jednu težinu, izgledalo je dobro, nisam htio mijenjati obranu koja je funkcionirala. No, očekujem da će Andrea Čović biti spremna ovoga tjedna, da će igrati u susretu sa Bera Berom, jer nam u svakom slučaju trebaju dva pivotmena.
– Nije baš po filmu ”Kod kuće je najljepše”, ali je lakše…
– Pa dobro, što ja znam, lakše je. Međutim, sve se sad naguralo prema toj utakmici, te je važna, te je najvažnija, to je ovo, te je ono, mi uvijek u svom životu igramo povijesne utakmice…
– Kao Dinamo…
– Da, kao Dinamo, međutim, uvijek se poslije plačemo. Treba pristupiti kao svakoj utakmici europske lige, svatko pametan zna, i igračice što nam nosi, što nam ne nosi. To je nama filter da vidimo kakvi smo kao ekipa, kao pojedinci. Nadam se dobroj utakmici i dobrom rezultatu. Siguran sam da će ekipa biti napaljena. U sportu postoje dvije strane, kad igrač djeluje na igralištu nezainteresirano, a nekad je stvarno nezainteresiran, što je loša varijanta, a nekad djeluje tako jer ga sva ona želja i pozitivna trema zakoči i onda izgleda spor, a boji se zapravo greške. Da ne bi radio grešku, onda sam sebe uspori, pa igra sporije. Onda je to negledljivo, i da kažem sportski ružno, kako smo mi izgledali prvih 20-ak minuta u Larviku.

KRENULI SMO TEŽIM PUTEM, NADAM SE TAKO BOLJEM REZULTATU

– Dakle, nema predaje doma, a ne bi trebalo biti predaje unaprijed i za 3. kolo, Skoplje…
– Da, nema razloga. Mi smo krenuli onom drugom linijom, o čemu smo razgovarali uoči Larvika: hoćemo li pobjeđivati, dobivati laganije utakmice i stvarati pobjednički mentalitet, ili ćemo igrati jake utakmice, pa će nas kažnjavati. Odlučili smo se za ovo drugo. Mi smo skupili dosta turnira na kojima smo igrali jake utakmice, Regionalnu ligu, gdje smo imali i Budućnost i Krim, pa je krenula Liga prvakinja odmah s Larvikom u gostima, tako da se nadam da će nas ta druga linija poboljšati. Ona je teža, ali kad nju prođemo, mislim da ćemo doći prije do uigranosti, prije ćemo doći do ozbiljnije igre, nego ako igramo s lakšima.
Razgovor smo prekinuli, bio je poziv na let za Zagreb u mnogo spominjanom zrakoplovu Q400 Dash. Lufthansa je vozila ekipu tim markama zrakoplova od Osla do Münchena i Münchena do Zagreba. Nije bilo kvarova.
A Mrđen će ionako u srijedu na konferenciji za novinstvo reći neke nove stvari, a i igračice će doći do riječi. Podravka Vegeta dosad je odigrala četiri utakmice sa Baskijkama, dva puta je doma pobijedila, dva puta izgubila u San Sebastianu. Ako nas sjećanje na vara, u San Sebastianu prevagnula je – trka. A Španjolke nisu promijenile stil igre: i dalje trče ”k’o navijene”. I igraju bez imperativa u plasmanu, s radošću što su se uopće našle u biranom društvo. Tako opuštenima, jao onome tko ih potcijeni, poručile su.
Ivo Čičin-Mašansker
Foto Svein André Svendske, HK Larvik

Larvik - Podravka Vegeta, Nora Mörk (9) // Foto HK Larvik, Svein André SvendseREZULTATI I PAROVI SVIH GRUPA LIGE PRVAKINJA

D GRUPA
Rezutati 1. kola: Larvik – Podravka Vegeta 34:18 (17:7), Bera Bera – Vardar 19:23 (8:12)
Utakmice 2. kola: 11. 10. 18,30 Vardar – Larvik, 12. 10. 18.00 Podravka Vegeta – Bera Bera

TABLICA GRUPE D
1. Larvik              1  1  0  0  34:18  2
2. Vardar             1  1  0  0  23:19  2
3. Bera Bera        1  0  0  0  19:23  0
4. Podravka         1  0  0  0  18:34  0

A GRUPA
Rezultati 1. kola: Györ – Hypo Nö 41:22, Thüringer – Baîa Mare 36:29.
Poredak: 1. Györ 2, 2. Thüringer 2, 3. Baîa Mare 0, 4. Hypo Nö 0.
U 2. kolu igraju: Baîa Mare – Györ i Hypo Nö – Thüringer.

B GRUPA
Rezultati 1. kola: Budućnost – Lublin 31:19. Midtjylland – FTC 32:23.
Poredak: 1. Budućnost 2, 2. Midtjylland 2, 3. FTC 0, 4. Lublin 0.
U 2. kolu igraju: Lublin – Mitdjylland i FTC – Budućnost

C GRUPA
Rezultati 1. kola: Krim Mercator – Sävehof 36:28, Leipzig – Metz 23:22.
Poredak: 1. Krim Mercator 2, 2. Leipzig 2, 3. Metz 0, 4. Sävehof 0.
U 2. kolu igraju: Sävehof – Metz, Leipzig – Krim Mercator.