Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerPRENOSIMO IZ SPORTSKIH NOVOSTI OD 18. OŽUJKA 2015.

Goran Mrđen, 52-godišnji trener Podravke Vegete, postao je odlukom vodstva Hrvatskog rukometnog saveza izbornik hrvatskih rukometašica. U ponedjeljak ih je prvi puta okupio na šestodnevnim pripremama u Umagu, pišu Sportske novosti.

– Niste baš u idealnom trenutku preuzeli reprezentaciju?

– Kad je reprezentacija u pitanju, onda ne postoji idealni trenutak. To je u svakom slučaju čast koja se ne odbija, priznanje koje je još veći motiv za rad – ističe Mrđen.

– Podrazumijeva se i velika odgovornost.

– Jedno bez drugoga ne ide. Isto tako je i vođenje Podravke i priznanje i odgovornost, u kojoj se nakon 20 dobrih utakmica jedna loša tri puta podeblja, a u reprezentaciji još više.

DETALJNA PRIPREMA

– Jeste li puno razmišljali o ponudi?

– Nisam razmišljao ni trenutka.

Sve igračice dobro poznaje.

– Vodio sam juniorsku reprezentaciju dok su sadašnje seniorke bile juniorke, iza sebe imam tri svjetska i tri europska juniorska prvenstva, bio sam i pomoćnik Zdenku Kordiju u seniorskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu.

Prvi i najvažniji zadatak su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u kojima se u lipnju sastajemo sa Švedskom.

– Za takve utakmice potrebna je prava, detaljna priprema, bez toga je teško igrati ozbiljne susrete protiv ozbiljnih ekipa kao što je Švedska, treća na posljednjem EP. No, vjerujem da možemo protiv njih ako se sve dobro pripremi, bude li ekipa disala ”ratnički” i imala pobjednički duh i ako će vjerovati u sebe. No, ta vjera mora biti s pravom podlogom, a ne samo kroz priču i izjave u medijima, jer to brzo pukne. Većina igračica koje kandidiraju za reprezentaciju igraju u vrhunskim klubovima pa imaju takva iskustva i saznanja.

Tu Mrđen ističe važnu ulogu klupskih trenera.

– Napravit ću što mogu da komunikacija s tim kolegama, i kod kuće i u inozemstvu, bude dobra i redovita.

– Što konkretno namjeravate promijeniti?

– Mislim da treba osvježiti reprezentaciju, ne moraju sve biti mlađe, ali trebamo igračice koje mogu igrati u oba smjera, da nemamo puno izmjena obrana-napad. Trkački moraju zadovoljavati, neke utakmice gubili smo baš na trku. U tom segmentu moramo se podići, moramo imati ”ratnike koji razumiju”. Svježa krv uvijek može donijeti nešto pozitivno, djevojke dođu motivirane i sa željom za dokazivanjem, i odmah je cijela priča drugačija. Ako sve ostane isto, ne da se neće ništa promijeniti, nego će nam biti još gore.

Rukometna javnost smatra da će nam biti jako teško s obzirom na to da su Šveđanke osvojile broncu u prosincu na Euru, da je prvenstvo u Skandinaviji…

– Sve te činjenice ne idu nama u korist, ali baš zato i mi možemo imati motiv više. To što nas je pogodilo na posljednjem prvenstvu treba pretvoriti u motiv, a ne u tragediju. Jest da njihove reprezentativke igraju u vrhunskim klubovima, imaju dobar roster s puno ”jednakih” igračica. Po trenutnom rejtingu oni imaju prednost, ali mi na taj način ne smijemo razmišljati. To su dvije utakmice sa Švedskom i bolji će otići dalje.

GASE SE BITNI CENTRI

– Kakva je dugoročna perspektiva hrvatske ženske reprezentacije?

– Ova je generacija već dugo na sceni, ali je, na žalost, sve manje igračica iz mlađih godišta. Tu su tek Marta Žderić i Katarina Ježić koje su bile malo standardnije. Igračica ima i treba ih pozvati i ”provjeriti”, ali teško može biti kvalitete kad nema kvantitete. Bitni centri se gase, mi više nemamo Labin, Viroviticu, Ðurđevac, Požegu, Ploče i ostale sredine na razini na kojoj su nekad bile. Znam da je financijska situacija teška i da klubovi jedva žive, a ne da stvaraju, ali ako tu nešto ne promijenimo, onda će biti isto kao što je sad ili još gore. No, mi još uvijek na tu antropometriju Dinarida i talent za loptačke sportove moramo i možemo izvući nešto. Zato moramo osvježiti reprezentaciju mlađim snagama koje ne znaju za strah.

IZDVOJENO

REPREZENTACIJA NIJE POLIGON ZA STJECANJE ISKUSTVA

– Koliko Podravka kao najbolji hrvatski klub može pomoći i reprezentaciji?

– Podravka je institucija i uvijek je imala želju dovesti ponajbolje hrvatske igračice. Imamo sad i dobre mlade igračice koje stječu iskustvo u Podravki, što može pomoći i reprezentaciji. Međutim, druga je stvar kad se tu umiješaju menadžeri i svi drugi i kad se počinju postavljati nerealni uvjeti. Nema logike da neka igračica prve europske minute ima u reprezentaciji, a mi imamo tih slučajeva. Dosta klubova zbog teške financijske situacije ne igra Europu, pa ispada da bi reprezentacija trebala igračicama služiti za stjecanje iskustva. A na taj naèin se teško može do rezultata. Zato se kroz Podravku koja je standardna u Europi može steći veliko i dragocjeno iskustvo – rekao je za Sportske novosti Goran Mrđen.