Trener Goran Mrđen i igračice // Foto Ivo Čičin-Mašansker(PRENESENO IZ SPORTSKIH NOVOSTI OD 17. SRPNJA 2015.)

Goran Mrđen po treći put na klupi Podravke Vegete kreće ispočetka, od nule. U prvoj sezoni financijske konsolidacije kluba dobio je znatno oslabljenu ekipu koja je izgubila oba domaća naslova, potom je prošle sezone uz nekoliko pojačanja (Tatari, Elez, Džono, Nikšić) vratio naslove u Koprivnicu.

Sada su mu otišle Tatari, Elez, Čović, Živković i Trifunović, a došle su Franković, Milošević, Dežić i Krsnik. Ekipa je pomlađena, većina igračica je neafirmirana u europskim okvirima, a neke od njih po prvi put u karijeri trenirat će dvaput dnevno.

– Te igračice poznajem, i poznaju one mene, ali nije to isto. Igračice koje na tržištu imaju visoku cijenu nismo mogli zadržati, a prilikom dovođenja morali smo također paziti na neke stvari. Primjerice, moraju biti starije od 23 godine kako ne bi imale odštetu, koja je postala veliki problem, jer se po godini plaća 2500 eura. Isto tako pazili smo da budu karakterne, i da popunimo pozicije koje nam trebaju. Mislim da smo u tim uvjetima složili dobru ekipu – kazao je Goran Mrđen.

Goran Mrđen i igračice // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Koliko će mu biti teško uigravati ekipu ispočetka?

– Neće biti lako, no do početka natjecanja imat ćemo dosta utakmica. Nastupit ćemo na četiri-pet turnira, to je nekih 12-15 utakmica koje će nam poslužiti za uigravanje. Neki put će i rezultat patiti, ali te pripreme morat ćemo posvetiti uigravanju za domaće prvenstvo i Ligu prvakinja. Mogu ja sad u glavi imati nešto, ali vjerojatno će se tokom ljeta po nekoliko puta preslagivati pozicije i u obrani i u napadu.

UIGRAVANJE NAPADA // PO ”LAGANE GOLOVE”

Kakva će biti nova Podravka?

– Tražit ću da prije svega obranu pokušamo podići na višu razinu. Teško je postati trkački spreman za mjesec dana priprema, na tom segmentu ćemo kroz cijelu godinu puno raditi. Preostaje nam i uigravanje napada, koji u startu možda neće biti prelijep za oko, ali ćemo tražiti da to s vremenom postane. U prvom redu ćemo nastojati zabijati što više ”laganih golova”, jer ćemo imati fond igračica koji ćemo, kad se uigramo i posložimo, moći više rotirati.

Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Konkurencija u Hrvatskoj ne bi trebala biti prejaka, a Podravkini se ciljevi znaju.

– To je klasika, sigurno da opet želimo osvojiti prvenstvo i kup. Što se tiče konkurencije, Zamet je u dobrom dijelu ostao isti, kao i Sesvete kojima je došla Marija Milić. Ne treba Hrvatsku ligu podcjenjivati, trebat će u svakoj utakmici biti na sto posto. No, mislim da je naš cilj ostvariv.

Liga prvakinja prije svega nudi priliku za skupljanje dragocjenog iskustva.

– Sigurno da je takvo trenutno stanje, ne možemo se lagat’. Imat ćemo debitantsku vanjsku liniju za Ligu prvakinja, i taj podatak govori da ne možemo biti favoriti u tim utakmicama, ali naravno da se nadamo da negdje možemo otkinuti bodove i odigrati dobro. To će nam stvarno biti pokazatelj gdje smo i što smo u vezi izbora igračica i toga što dalje.

Mrđen je ove godine preuzeo i nezahvalnu ulogu izbornika ženske seniorske vrste, te je u kvalifikacijama za SP naletio na jaku Švedsku.

– Žao mi je što u ožujku nismo imali neki turnir ili dvije utakmice s nekim, mislim da bi nam svima bilo lakše. Što se tiče Švedske, htjeli smo doma pobijediti i to mi je najviše žao. Teško da bi ta pobjeda značila prolaz, ali bi bilo drugačije. Mi smo dobar dio utakmice bili unutra, falilo nam je obrana i zabijenih zicera. U uzvratu smo u realizaciji bili ispod svake razine.

REPREZENTACIJA // TEŽITI POMLAĐIVANJU

Što sad dalje, slijede li veliki rezovi?

Goran Mrđen i igračice // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– U sastavu protiv Švedske nije bilo sedam igračica s Europskog prvenstva. Nije bilo Jelčić, J. Grubišić, Tatari, Horvat, Ježić, Benko i T. Grubišić, od kojih je pet igralo skoro stalno. Ne može se sad preko noći dovesti juniorke da igraju, mislim da ne bi ništa s tim dobili. Sigurno da trebamo dalje tražiti pomlađivanje te reprezentacije, i do kvalifikacijskih utakmica sa Slovenijom i Makedonijom vidjeti tko će se nametnuti. Sigurno da tu treba tražiti igračice koje su ”gladne” rezultata i uspjeha, koje trkački to mogu odraditi. Pokazalo se da nam je trka minus već ohoho godina, pa se i protiv Švedske vidjelo da su nas kažnjavali kad smo pali s koncentracijom i trkom. S obzirom na to da mi više nemamo ”umjetnika”, onda se moramo stvarno okrenuti ”radnicima”, igračicama koje će tjelesno biti spremne za napore koje reprezentacija donosi u kvalifikacijama.

Možemo li konkretno o imenima, zna li se možda na koga se više neće računati?

– Treba i službeno podvući crtu nakon Švedske, reći što jest i što nije, i pogledati prema naprijed. Bilo bi preishitreno da ja sad kažem ”neću Katu, uzet ćemo Maru”. Ne bi to bilo korektno, a i prerano je da to kažemo prije utakmica ovog ljeta i jeseni, prije nego vidimo tko se opredijelio za što u životu.

Trener i ''gazdarice'': direktorica Božica Palčić, predsjednica NO Olivija Jakupec, gradonačelnica većinskog vlasnika kluba Grada Koprivnice Vesna Želježnjak i Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-Mašansker

DODATAK RAZGOVORU: RODITELJI-TRENERI // Teni i Ivoni je teže nego Snježi i meni

Zanimljiva je situacija u Podravki, treneri treniraju vlastite kćeri. Mrđen je trener Ivoni, koja je prošle sezone nakon niza ozljeda drugih igračica priključena prvoj ekipi, dok je Teni Petiki trenerica u drugoj ekipi majka Snježana, legendarna Podravkina igračica.

– To je na neki način nezahvalna situacija, makar dosad nismo imali neki problem. Kod nas doma rukomet baš nije tema, s obzirom da nas puno nema doma. Više je to tema usput, kad je trening, i tko kad kamo ide. Činjenica je da su i jedna i druga pokazale određenu kvalitetu. Daj im Bože zdravlja prije svega, i u budućnosti bi mogle biti dobar oslonac. Teže je toj djeci nego nama, jer njih često gledaju kroz prezime, odnosno ono čime im se bave roditelji. Vani je to čak plus, a kod nas je to često minus. No, možda im je to i motiv više da budu bolje – smatra Mrđen.

ODRASTANJE IGRAČICA // Faks je bio velik problem

Podravka već godinama ima darovite mlade igračice, koje se u odrastanju negdje izgube…

– Dvije naše mlade generacije, i 1998. i 2000. godište, prvakinje su Hrvatske, a praktički su iz centra grada. Pokazalo se da ima i ovdje talenata, ali veliki problem bila je škola. Njih 80 posto su čak i odlične učenice, i situacija u sportu nije takva da se nakon srednje škole od njega može živjeti. U ovim uvjetima moraš što prije pokušati završiti fakultet i tražiti posao. Problem je bio što u Koprivnici nije bilo fakulteta, no nadam se da će se otvaranjem Sveučilišta Sjever stvari promijeniti i u tom segmentu i da će nam više igračica moći ostati u klubu, paralelno studirajući u gradu.