Izgubljene nade // Foto Henk Sepen, EHFHrvatska nije uspjela. Ispala je već u prvom krugu Europskog prvenstva. Reprezentacija koja je domaćin, koja je sastavljena od najboljih igračica europskih klubova, a dvije su uzete u sastav i iz Podravke Vegete. Od dobrog materijala očekivao se i dobar kolač, ali previše toga je zadnjih godina propušteno, pa se očekuje od Hrvatskog rukometnog saveza da napravi red u ženskoj reprezentaciji. Nije nam svejedno. Uostalom, u razgovoru za HTV nakon utakmice izbornik Vladimir Canjuga dao je naslutiti da će otići.

Izgubili smo na neko vrijeme i Mirandu Tatari, koja je pogrešno stala i, kako kaže trener Goran Mrđen, koljeno joj je ”prošetalo”. Kakve su posljedice još se ne zna. Znat će se sutra, u četvrtak, kad se obavi magnetska rezonanca. Onda će se znati kako dugo neće biti na raspolaganju klubu, a od reprezentacije je najavila oproštaj još za vrijeme gostovanja Podravke Vegete u Skoplju.

IZVJEŠTAJ S UTAKMICE

U nastavku slijedi izvještaj objavljen na službenim stranicama HRS-a, uz naše nužne redaktorske zahvate.

S velikom voljom i žarom Hrvatice su ušle u dvoboj i pokazale koliko su motivirane da osiguraju prvo slavlje na Euru. Povele su na početku s 3:2 i 4:3, no Njemice, kojima se za ovaj susret vratila prijeko potrebna Susan Müller, pokazale su koliko je i njima potrebna pobjeda ove srijede, pa stoga odmah uzvraćaju i čine borbu itekako zanimljivom.

U 12. minuti, stižu, međutim, loše vijesti za Hrvatsku: ozlijedila se, naime, kapetanica Miranda Tatari, a koristi to odmah Kim Naidzinavicius kako bi Njemačku odvela u vodstvo 7:6.

Odlično raspoložena u redovima Hrvatske i dalje je Andrea Penezić koja drži Hrvatsku u susretu, kao i Marta Žderić među vratnicama. Svoj prvi pogodak za seniorsku reprezentaciju ubrzo upisuje i donedavna juniorka Ćamila Mičijević koja tako postavlja izjednačenih 10:10 pri ulasku u završnicu prvoga poluvremena, a Žana Marić i Kristina Elez to povećavaju na domaćih +2. Sigurna je potom i Žderić među vratnicama, sve je čvršća domaća obrana, Penezić s linije sedam metara postavlja 13:10, no do odlaska na odmor Njemice stižu na samo pogodak zaostatka (13:14).

Kerstin Wohlbold dobro otvara nastavak susreta te svoju ekipu dovodi do novog izjednačenja nakon čega slijedi igra pogodak za pogodak. Borbeno je uistinu bilo na terenu varaždinske Arene, no Penezić i Sonja Bašić uspijevaju odvojiti Hrvatsku na +2 (19:17). Do 47. minute Njemačka preokreće rezultat u svoju korist (20:19), Hrvatice ponovno izjednačuju, no Njemačka u posljednje minute susreta ima sigurnih 26:23 da bi na kraju slavila 26:24.

Kod Njemačke najbolje su bile Evgenija Minevskaja i Susann Müller svaka s po pet pogodaka, a vratarka Katja Schülke zaustavila je 13 lopti. U redovima Hrvatske istaknula se Andrea Penezić s 13 pogodaka, dok je na golu Marta Žderić zaustavila deset njemačkih napada.

Najboljom igračicom Hrvatske proglašena je Andrea Penezić, dok je za kod Njemačke titula pripala golmanici Katji Schulke.

UTAKMICA 2. KOLA C SKUPINE EUROPSKOG PRVENSTVA

HRVATSKA – NJEMAČKA 24:26 (14:13)

VARAŽDIN – Gradska sportska dvorana Arena. Gledatelja: 3500. Sutkinje: Diana-Carmen Florescu i Anamaria Duta (obje Rumunjska).

HRVATSKA: Žderić (10+0), Jelčić (2+0); Tatari, Benko, T. Grubišić, Gaće 1, Mićijević 1, Horvat 2, Elez 1, Penezić 13(2), Ježić 1, Zebić, Milanović Litre 1, Džono, Marić 1, Bašić 3. TRENER: Vladimir Canjuga

NJEMAČKA: Schülke (13+0), Woltering (-); Zapf, Lang, A. Müller 1, Loerper, Minevskaja 5(3), Naidzinavicius 1, Steinbach, Althaus 3, Nadgornaja 3, S. Müller 5, Huber 3, Geschke 3, Wohlbold 2, Schulze. TRENER: Heine Jensen.

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Njemačka 4(3)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 0, Njemačka 10 minuta (A. Müller i Althaus 2+2, Nadgornaja 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Katja Schülke.

U nastavku se nalazi audio izjava izbornika hrvatske ženske seniorske reprezentacije Vladimira Canjuge, kao i igračica Andree Penezić, Kristine Elez te Katarine Ježić nakon poraza od Njemačke 24:26 (14:13) u drugome kolu skupine C Europskog prvenstva za rukometašice u Varaždinu.

https://soundcloud.com/hrvatski-rukometni-savez/sets/izjave-izbornika-vladimira-canjuge-i-reprezentativki-nakon-poraza-od-njemacke-na-ep

Penezić-nije-mogla-sama // Foto HRS