Okupljanje reprezentacije u Zagrebu // Foto HRSHrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija okupila se danas, u nedjelju 24. svibnja, ispred Doma sportova u Zagrebu odakle je krenula u Umag na prvu fazu priprema za nadolazeće kvalifikacijske susrete sa Švedskom za Svjetsko prvenstvo 2015. u Danskoj.

Nisu došle sve igračice sa spisak od 18. Naime, u Turskoj i Francuskoj još se igra prvenstvo, pa su s prve prozivke izostale Maja Kožnjak i Sonja Bašić. Vardar također nije mogao pustiti Maju Sokač i Andreu Penezić, jer 26. svibnja igra utakmicu u domaćoj Super ligi.

Goran Mrđen posgenuo je za pričuvama:

– Nastojat ćemo ujednačiti fizičku spremu s ovim igračicama koje su tu, a one koje nedostaju zamijenit će igračice koje su u pričuvi, odnosno na spisku od 28 kandidatkinja, a koje su kroz Hrvatsku ligu pokazale dobru igru, pa smo ih stoga pozvali da budu s nama. Tako ujedno gledamo i na budućnost, tj. na one kvalifikacije koje slijede poslije, za Europsko prvenstvo.

Uz igračice iz pričuve na okupljanje su došle i bivše reprezentativke, kao i ozlijeđene reprezentativke.

Podravkine reprezentativke // Foto HRS

A progonze k’o prognoze:

– Što se tiče izgleda po rejtingu se zna da je Švedska treća, a mi trinaesti. Tako je na neki način u prednosti, ali mislim da su izgledi 50:50. Ako odigramo dobru utakmicu u Koprivnici imamo šanse i za uzvrat. Razlika? Teško je govoriti što je dosta, 5, 3, 2 ili 1 gol. Na kraju krajeva i u europskim utakmicama velike razlike iz prve utakmice ništa nisu značile: Rostov, primjerice, u finalu EHF kupa izgubi 33:20, a doma pobijedi 33:22, nedostajal su 2-3 gola. Bitno je kako ćemo mi odigrati. Prije svega moramo složiti kvalitetnu obranu. U Umagu ćemo sada biti pola na fizičkoj spremi, pola na rukometu, a u Koprivnici će biti isključivo taktika – kaže Mrđen.

Goran Mrđen prije puta u Umag // Foto HRS

Reprezentacija je četiri dana u Umagu, dva su dana slobodna, a onda cijeli idući tjedan, do prve utakmice, trenira u Koprivnici, a bit će smještena u Đurđevcu. Poslije prve utakmice kratke pripreme bit će opet u Umagu, nakon čega slijedi putovanje iz Venencije na uzvrat u Švedsku, koji se igra u nedjelju 14. svibnja.

Dakle: prvi kvalifikacijski susret sa Švedskom igra se 7. lipnja u Koprivnici s početkom u 17,15 sati, a uzvratni susret u Švedskoj 14. lipnja u 18,15 sati.