Penezić i Tatari: bez njih se ne možeSa šest pobjeda iz šest utakmica i jedina s potpunom učinkom u kvalifikacijskim grupama za plasman na Europsko prvenstvo, rukometašica Hrvatske plasirale su se na EP što se u prosincu održava u Nizizemskoj. U Novigradu Istarskom u nedjelje poslije podne Hrvatske je pobijedila Slovačku 26:20 (18:12).

Bez Tatari i Franić i sa strogo određenom minutažom unaprijed, Hrvatska nije igrala punom snagom. Opći dojam i nije bio važan, jer su se tražili pojedinačni učinci u kolektivu, budući da je i ta utakmica bila i ”sito” za odlazak na Olimpijadu u London. Poznato je da su organizatori odlučili da umjesto svjetski prihvaćenih 16 igračica, na OI mogu nastupiti samo 14 (to je kao da se u hokeju izbaci jedna navala, ili u nogometu odredi umjesto sadašnjih 14 koji mogu ući tokom utakmice broj smanji na 12). Zato izbornik Vladimir Canjuga mora napraviti izbor koji će kod nekih igračica sigurno izazvati suze, ali, zapjevajmo kao Roko Prč u Našem malom mistu: ”E, moj Bože, što se može, moglo je i svršit gore”.

Zbog toga je Canjuga u Novigradu svakoj od tri golmanice dao po 20 minuta. Dojam je da su Žderić i Jelčić sasvim spremne, Grubišić plaća danak što je iz Krima potišao trener vratarki Roland Pušnik. Neće biti velikih dilema oko krila, jer lijevo Zebić i Pušić-Koroljević nemaju alternacije, a na desnom, čini nam se, standardna je Gaće, dok za Jovetić to ne možemo reći. Mala minutaža u klubu. Na pivotu prof. Canjuga neće pogriješiti sa Šerić i Milanović-Litre, a možda će za velike utakmice pričekati na izrastanje Ježić u klubu, jer reprezentaciji su potrebne kompletne igračice. No, neće pogriješiti ni u jednom slučaju. Njegov izbor treba poštivati.

Na vanjskim pozicijama Penezić je odigrala vrlo dobro, a uz nju u prvih sedam vjerujemo u Tatari i Franić. Lovrić će vjerojatno naći mjesto u 14 kao zamjena za Tatari, a vidimo da se ni jedan trener ne odriče Horvat kao ljevakinje na desnom vanjskom. Činjenica je da se stalno provlači vjera u to da će proigrati i u klubu i u reprezentaciji i da će se iz ”zeca” pretvoriti u neku hrabriju ”zvjerku”. Drugo poluvrijeme sa Slovačkom pokazalo je da su ostale igračice dovoljne za Slovačku, ali pitanje je: je li i za jaki turnir. Ne treba ih imenovati, no među njima se nalaze one koje će vjerojatno otpasti. Za ovu akciju. Njih treba učiti i njegovati, neke i kondicijski samo ojačati, jer će temelji reprezentacija u tom slučaju biti dublji i čvršći.

No, dojam iz Italije i Novigrada neće biti odlučujući. Odlučujuće će biti ono što su rukometašice pokazale u pobjedi nad Španjolskom, a to je više komponenata: od voljnog momentra do hrabrosti, odlučnosti, borbenosti i, profesore moramo vas pohvaliti, dobrog vođenja, a potom će odlučujuće biti i pripreme za London. Neobično je važno da djevojke budu fizički pripremljene, jer disciplina u igri, otkad se sastav ustabilio, vidljiva je. Individualnost više nije u prvom planu u tom lijepom kolektivnom sportu. Izbornik Canjuga pohvalio je fizičku pripremljenost Podravkinih igračica. Angažiranjem kondicijskog trenera prof. Bojana Goluba RK Podravka napravila je krupnu stvar: u dvije sezone bez ozljede igračica koje bi nastale zbog nepripremljenosti. Ako smo točno čuli da se izbornik zanima za Goluba, onda reprezentacija ide u pravom smjeru, ali fizička priprema je konstanta, pitanje je što se može u kratkom vremenu.

Kako god to grubo zvučalo, možda je i dobro što se adminstrativno suzuje broj igračica u Londonu, jer nakon Londona izbornik će imati pravi kostur ekipe i do EP u prosincu, nakon Podravkina nastupa u Ligi prvakinja i njenih šest međunarodnih utakmica, moći će bez razmišljanja reći koji 16 ide na EP. Ako se sjetimo početnih lutanja i traženja, onda je to ogromni napredak u ženskom rukometu. Stvari su stavljene na svoje mjesto i sad se nacija pomalo počela poistovjećivati s rukometašicama i one su počele biti predmet sportskih nada i očekivanja. Ljudi vole uspjehe, ali vole i stalnost, konstantu.

Financijski pratitelji rukometa tako su dobili za svoj novac ”brend”. Na njima je i da ga još malo ”potkože” i iskoriste propagandne mogućnosti. Jer nije valjda da robu prodaju samo tv spotovi nogometaša s dlakavim nogama i pivskom pjenom zaliveni njihovi fanovi: jeste li primijetili koliko lijepih cura igra rukomet!

Ivo Čičin-Mašansker

KVALIFIKACIJE ZA EUROPSKO PRVENSTVO, 6. KOLO

HRVATSKA – SLOVAČKA 26:20 (18:12)

NOVIGRAD – Sportska dvorana Novigrad. Gledatelja 600. Suci: Mirza Kurtagić i Mattias Wetterwik (oba Švedska). Delegat EHF-a: Pero Marić (Bosna i Hercegovina).

HRVATSKA: Grubišić (5), Žderić (7), Jelčić (6); Jovetić, Šerić 3, Gaće 2, Arslanagić 3, Pušić-Koroljević 2(2), Horvat 1, Penezić 6, Lovrić 3, Zebić 1, Milanović Litre 2, Bašić 3, Čović. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

SLOVAČKA: Sulovska, Turociova (10); Trochtova, Pilekova 2, Kosikova, Sukennikova 1, Wollingerova 1, Pollakova 1, Stuparičova 2, Tothova 3, Drotarova, Michnova 1, Dubajova 4(4), Szarkova, Jakubisova 5, Szollosiova. IZBORNIK: Peter Sabadka.

SEDMERCI: Hrvatska 3(2), Slovačka 5(4).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Lovrić, Šerić, Milanović Litre, Bašić), Slovačka 10 minuta (Tothova 2+2, Wollingerova, Dubajova, Jakubisova).

IZJAVA IZBORNIKA VLADIMIRA CANJUGE

– Zadovoljan sam pobjedom i time što smo ostali jedina reprezetacija s maksimalnim učinkom u ovim kvalifikacijama. Slovačka nije protivnik za podcijeniti što se na kraju i vidjelo na rezultatu. Na početku utakmice kad je igrala najbolja postava, naravno bez Mirande i Kike, napravili smo razliku i riješili pitanje pobjednika da bih potom u drugom dijelu dao priliku svima s klupe jer su već počele interne kvalifikacije za London. Rekao sam djevojkama na sastanku uoči utakmice da su London zasad osigurale samo njih 3 ili 4 dok je za sva ostala mjesta otvorena borba. Naravno neke su u malo boljoj poziciji, ali sve će imati dovoljno prigode da pokažu da im je mjesto u Londonu. Imat ćemo duge pripreme i dovoljan broj treninga i ako nas zaobiđu ozljede vjerujem da možemo biti ugodno iznenađenje Olimpijskih igara – rekao je izbornik Vladimir Canjuga.

Svi rezultati 6. grupe

1. kolo Hrvatska – Italija 40:15, Danska – Slovačka 36:24, 2. kolo Slovačka – Hrvatska 23:34, Italija – Danska 22:27, 3. kolo Hrvatska – Danska 21:19, Italija – Slovačka 19:25, 4. kolo Danska – Hrvatska 27:31, Slovačka – Italija 23:15, 5. kolo: Slovačka – Danska 18:24, Italija – Hrvatska 12:34, 6. kolo: Danska – Italija 38:21, Hrvatska – Slovačka 26:20.

Sudionici Europskog prvenstva

Uz domaćina Nizozemsku i europskog prvaka Norvešku, na EP su se plasirale iz 1. grupe Njemačka i Mađarska (otpale Bjelorusija i Azerbajdžan), iz 2. grupe Rumunjska i Srbija (Podravkina Sanja Damnjanović, uz Andreu Lekić, glavna je poluga srpske reprezentacije), iz 3. grupe Crna Gora i Rusija (otpale Poljska i Velika Britanija), iz 4. grupe Francuska i Makdeonija (otpale Turska i Litva), iz 5. grupe Švedska i Češka (otpale Austrija i Slovenija), iz 6. grupe Hrvatska i Danska (otpale Slovačka i Italija) i iz 7. grupe Ukrajina i Španjolska (otpale Island i Švicarska).

Izvlačenje grupa završnice je 6. lipnja u Rotterdamu.