Ruke visoko gore (pozdrav nakon utakmice sa Švedskom)Rumunjska – Hrvatska 27:28 (18:15) u osmini finala 20. svjetskog prvenstva rukometašica u Brazilu. U srijedu u četvrtzavršnici Hrvatska igra s eruopskim prvakinjama Norveškom.
”Prvi puta je Hrvatska nakon 15 godina pobijedila Rumunjsku i to sada, kada kada je bilo najvažnije. U najvažniju utakmicu dosadašnjeg dijela prvenstva Hrvatska je ušla vrlo dobro. Već nakon nekoliko minuta bilo je 5:2, no onda su Rumunjke preokrenule stvari na terenu i serijom od 8:3 povele i kontrolirale igru.

Igračice Vladimira Canjuge slabo su igrale u obrani, mlako i bez prave agresivnosti, što je, iako oslabljenoj, Rumunjskoj omogućilo postizanje laganih pogodaka. Od 18 golova u prvom poluvremenu polovicu su zabile na sredini, gdje su bez problema prolazile kroz poroznu hrvatsku obranu.
Iako su Grubišić i Jelčić obranile samo četiri-pet udaraca, teško im se uz ovakvu obranu suigračica nešto može zamjeriti. Niti protivničke vratarke nisu brilljirale u prvom poluvremenu, ali su u napadu Rumunjke napravile manje grešaka, a obranom 5+1 na Penezić zaustavile su našu najbolju igračicu. Horvat je postigla dva pogotka, no i ovaj puta uz nekoliko pogrešaka, dok se Tatari ozlijedila pred kraj prvog dijela. Zebić je bila uobičajeno učinkovita i sa četiri gola najefikasnija igračica prvog dijela.
Rumunjke su dobro otvorile nastavak susreta i vrlo brzo podignule prednost na četiri razlike. No, ovaj puta se hrvatske reprezentativke nisu predavale, složile su puno čvršću i agresivniju obranu i serijom od 5-0 kreirale još jedan preokret. Andrea Penezić je bježala iz rumunjskog flastera i s tri uzastopna pogotka dovela Hrvatsku u vodstvo, 21:20. Tada je, sredinom drugog poluvremena došlo do djelomičnog nestanka struje u dvorani što je uvjetovalo čak petnaestominutni prekid.
Bojali smo se da će taj neplanirani odmor više koristiti starijim i ozljedama ranjenim Rumunjkama i nastavak je djelomično potvrdio ta strahovanja. Kao što je Penezić početkom drugog dijela bila zagonetka za Rumunjke, tako su Badreanu i Amariei s po tri gola bili najveća prijetnja našim vratarkama. Kada je isključena Penezić, a Rumunjska imala prednost od dva razlike, Hrvatska se našla u vrlo teškoj situaciji. Ali, Gaće je izborila sedmerac, Kristina Franić je bila sigurna realizatorica, Rumunjke su pogriješila u napadu, Amariei je pogriješila u koracima i pitanje pobjednica bilo je riješeno. Počelo je veliko i zasluženo slavlje, Hrvatska je u četvrtfinalu i u srijedu će se protiv europskih prvakinja, Norvežanki, boriti za ostanak u turniru, što bi bio i veliki, najveći uspjeh hrvatskog ženskog rukometa.
Ovom pobjedom ispunjen je prvi i osnovni cilj, ulazak među osam najboljih, čime su izborene kvalifikacije za olimpijski turnir, a samim tim i prilika da Hrvatska prvi puta u povijesti na Olimpijskim igrama ima i mušku i žensku reprezentaciju. Naravno da je do toga još dug put, ali prvi korak je napravljen, čestitamo!”
(Zoran Vujić, www.hrs.hr)

OSMINA FINALA 20. SVJETSKOG PRVENSTVA RUKOMETAŠICA U BRAZILU

RUMUNJSKA – HRVATSKA 27:28 (18:15)
SAO BERNARDO DO CAMPO – Dvorana Adib Moyses Dib Gym. Glaedatelja: 300. Suci: Michael Johansson i Jasmin Kliko (Švedska)
RUMUNJSKA: Pislaru (5+0), Dedu (-), Tolnai (3+0); Farcau, Chintoan, Amariei 3, Nechita 4, Bradeanu 4, Manea 3, , Varzaru, Ardean-Elisei 2, Chirila 6(3), Fiera 5, Curea, Tivadar, Babeanu. IZBORNIK: Radu Voina.
HRVATSKA: Grubišić (2+0), Žderić (0+-), Jelčić (4+0); Tatari 3, Jovetić, Šerić, Petković, Gaće 2, Pušić-Koroljevic 1, Horvat 2, Franić 5(3), Penezić 6, Lovrić, Zebić 4(1), Milanović-Litre 3, Ježić 2. IZBORNIK: Vladimir Canjuga
SEDMERCI: Rumunjska 4(3), Hrvatska 4(4).

ISKLJUČENJA: Rumunjska 10 minuta (Fiera 2+2, Nechita, Manea, Varzaru po 2), Hrvatska 8 minuta (Horvat 2+2, Šerić, Penezić po 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Andrea Penezić (Hrvatska).