Milanović Litre i Penezić na utakmici s DanskomU teško gledljivoj predstavi hrvatske rukometne reprezentacije u kojoj je razgolićeno taktičko lutanje i nastavljeno eksperimentiranje s postavom i dijeljenjem kredita, Hrvatska je pobijedila najslabiju reprezentaciju u D grupi, Argentinu, s 23:18 (9:11).

Argenitna je od početka vodila, jer je za Hrvatsku igrala tzv. druga postava, što možda i nije najbolji izraz za 17 ravnopravnih rukometašica koje brane boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu: sve bi trebale  jednako vrijediti i biti jednako važne. Ali nisu. Obično se kontra slabijih stavi udarna sedmorka koja stvori razliku, a onda se ”male” poslije razigravaju. Toga nije bilo, pa se igralo iritantno i tek u drugom poluvremenu povelo i dovelo utakmicu u mirne vode. Ali za to je trebala ući i ušla je tzv. prva postava, koja je igrala također mlako, statično. Najviše ”života” pokazivale su Zebić, a Žderić i Jovetić u drugom poluvremenu. A igra se SP i igra se za reprezentaciju. Bez obzira na ambijent u gledalištu, nedostojan velikog natjecanja, reprezentatvike moraju znati da ih gleda puno ljudi u domovini, da im drže palce, da im od sveg srca žele uspjeh. Pa onda i protiv najslabijih očekuju da im se nešto srca uzvrati i na parketu. Suci jesu bili katastrofalni (vidite broj isključenja (10:4), argentinska golmanica Valentina Kogan jest bila fenomenalna, ali u analizi će se vidjeti i kako su pucale naše i kako su je proslavile.

No, za dublju analizu bilo bi prerano, a poznavajući hrvatske rukometašice (one iz tzv. prve postave) – nikad ne reci nikad. Vidjet ćete, bit će izjava o glavama skupa, o bacanju na glavu, o 120 posto, sve to prije utakmice osmine finala. Pripale su nam Rumunjke, koje je Francuska u zadnjem kolu C grupe doslovice rasturila s 39:20. Uopće ne sumnjamo da Hrvatska ne bi prošla u četvrtzavršnicu u toj jednoj utakmici, koja se igra u ponedjeljak u istom mjestu, u istoj dvorani u 17,30 sati, akle ne u 20,15, termin je promijenjen.

UTAKMICA 5. KOLA D GRUPE NA 20. SVJETSKOM PRVENSTVU RUKOMETAŠICA U BRAZILU

HRVATSKA – ARGENTINA 23:18 (9:11)

SAO BERNARDO DO CAMPO – Dvorana Adib Moyses Dib Gym. Gledatelja: 400. Suci Shlomo Cohen i Yoram Peretz (Izrael).

HRVATSKA: Žderić (7+-), Jelčić (5+-); Tatari 2, Kiridžić, Jovetić 5, Šerić, Petković 2, Gaće, Pušić-Koroljević 1, Horvat, Franić 2(1), Penezić 1, Lovrić, Zebić 6(3), Milanović Litre 3, Ježić. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

ARGENTINA: Schlesinger (-+0), Kogan (19+1); Salvado 2, Pizzo 1, Haro, Ferrea, Decilio 4, Romero, Aimone, Mendoza 3, Crivelli 2, Tagliavani 2, Mena 1, Bianchi 3, Totolo, Giamberardino. IZBORNIK: Sabino Rodrigo.

SEDMERCI: Hrvatska 5(4), Argentina 0.

ISKLJUČENJA: Hrvatska 20 minuta (Šerić 2+2+2, Jovetić 2+2, Tatari, Kiridžić, Franić, Milanović Litre, Ježić po 2), Argentina 8 minuta (Ferrea i Mena 2+2).

IGRAČICA UTAKMICE: Valentina Kogan (Argentina).