Hrvatska-Švedska - Maja Sokač // Foto Robert ŠoštarićU prvoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Danskoj hrvatska ženska rukometna reprezentacija izgubila je od reprezentacije Švedske 23:24 (11:8). Utakmica je odigrana u sportskoj dvorani Gimnazije Frana Galovića u Koprivnici pred ugodno popunjenm, ali ne i ispunjenim. Osobito su bila uočljiva prazna mjesta s VIP oznakama.

Izuzetno teška utakmica. Velika vrućina iscrpila je igračice obje ekipe, pa se o nekoj ljepoti rukometne igre, osim tu i tamo pokojeg maštovitog bljeska, nije bilo. Prema izborniku Goranu Mrđenu domaće su se iscrpile u obrani, pa je napad bio slabiji. Međutim, u pet-šest dana bilo je nemoguće uigrati igračice pridošle s raznih strana, a one koje igraju zajedno bile su u drugom planu, pa je dio igre prošao i u međusobnom traženju. Nije utjeha, ali Švedska svima daje iznad 24 gola.

Usprkos tome početak je bio dobar. Inspiracija Žderić na golu, odlučnost Sokač na krilu, snalažljivost Milanović Litre na pivotu i Penezić na vanjskom dovela je reprezetaciju u više navrata u vodstvo od 3-4 gola razlike.

Međutim, u drugom dijelu Žderić je imala tek dvije obrane. Osvježenje je bila Kožnjak ne samo zbog tri gola, već i asistencija, ali gubile su se lopte u napadu, a obrana nije bila dovoljno brza i svježa da spriječi prolaz na liniju ipak bržih Šveđanki, koje su izvele i nekolikomkontri.

Pri kraju je Ahlm izjednačila na 22:22. U 59. minuti s igračicom više Hrvatska je izgubila loptu u napadu i Sand je postigla prvo vodstvo za Švedsku, 22:23. Penezić je iz semderca izjednačila, a Kapitanović je legla na udarac Alm i Švedska je povela 23:24. Napad Hrvatske bio je prespor, pa s igračicom više nije postignut gol, pa je Švedska odnijela pobjedu.

Hrvatska-Švedska, Andrea Penezić // Foto Robert Šoštarić

Jacobsen je nakon utakmice rekla da nije sve zatvoreno, Hrvatska mje ocijenjena kao dobra ekipa, a izbornik Thomas Sivertsson izrekao je također komplimente o suparniku, ali i činjenicu da nikad nije igrao utakmicu u težim uvjetima i obećao da u Švedskoj neće biti tako vruće.

Jasno je da nije sve izgubljeno. To je potvrdila i Maja Sokač, jer je uvjerena da Hrvatska može pobijediti u Švedskoj. Ako ništa drugo, do Švedske će igračice biti pet dana zajedno u Umagu.

Šteta, vodstvo u cijeloj utakmici, neriješeno u 58. minuti i 42 sekunde, a na kraju poraz.

PRVA KVALIFIKACIJSKA UTAKMICA ZA SP U DANSKOJ

HRVATSKA – ŠVEDSKA 23:24 (11:8)

KOPRIVNICA – Sportska dvorana Gimnazije Frana Galovića. Gledatelja: 1500. Suci: Ferenc Bonifert i Viktor Oláh (Oba Mađarska). Delegatkinja EHF-a: Zuzana Fuleova (Slovačka).

HRVATSKA: Kapitanović (0+-),Žderić (7+0); Nemaškalo, Kožnjak 3, Čović, Gaće , Mičijević 1, Elez, Penezić 8(4), Sokač 6(49, Milanović Litre 2, Džono, Marić, Franković, Nikšić, Bašić 4. IZBORNIK: Goran Mrđen.

ŠVEDSKA: Bundsen (13+0), Skagerstam Grubbström (-+0): Tegstedt, Blohm 1, Sand 2, Ek, Ahlm 1, Torstensson 5, Gulldén 2(1), Dafe, Hagman 5, Wallén, Jacobsen 1, Oden, Alm 6, Johansson 1. IZBORNICI: Thomas Sivertsson i Helle Thomsen.

SEDMERCI: Hrvatska 5(4), Švedska 1(1).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Penezić, Milanović Litre, Džono, Bašić), Švedska 12 minuta (Trostensson i Oden 2+2, Gulldén, Jacobsen po 2).

IGRAČICA UTAKMICE: Jenny Alm (Švedska).